30 Ağustos 2020 Pazar

AŞURE

Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Yarım kilogram aşurelik buğday 
  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 1 su bardağı nohut 
  • Yarım su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı kuru bakla
  • 1 su bardağı kuru kayısı 
  • 1 su bardağı kuru erik 
  • 1 su bardağı kuru incir 
  • 1 su bardağı kuş üzümü 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu 
  • Yarım su bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı portakal kabuğu rendesi 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Aldığı kadar sıcak su 
Üzeri için:
  • Tarçın 
  • Badem 
  • Ceviz 
  • Fındık


Yapılışı:
  • Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • Ayrı ayrı kaplara konulup, üstlerine su eklenerek bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kuru bakla pişerken çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, haşlanmadan aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
  • Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
  • Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
  • Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak pişirilir.
  • Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
  • Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
  • Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.( Ben keklere koymak için önceden dondurduğum portakal rendesinden kullandım.)
  • Kuru meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
  • Aşure pişmeye yakın kavrulmuş susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve küp küp doğranmış kuru incirler eklenir.
  • Toz şeker de eklenip, dibini tutmaması için arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Aşure istenen kıvamı alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
  • Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
  • Kabukları soyulan bademler yağsız teflon tavada çevrilerek, kavrulur. 
  • Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
  • Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.

2 yorum:

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...