Sele Zeytini Tarifi
Sele Zeytini Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 kilogram siyah zeytin
- 4 su bardağı iri taneli salamura tuzu
- 1 adet çuval veya benzeri torba
Yapılışı:
- Siyah zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik ve çürük olanları ayrıldıktan sonra yıkanıp, iyice süzülür.
- Bez torbanın en altına tuz sonra siyah zeytin ve en üste tekrar tuz gelecek şekilde zeytinler bitene kadar sıra sıra yerleştirilir.
- Leğenin üzerine süzgeç ters çevrilerek konulduktan sonra ağzı bağlanmış zeytin torbası üzerine yerleştirilir.
- Torbanın üzerine ağırlık yapması için içi su dolu bir pet şişe konulur.
- Her gün çuvalın ağzı açılmadan sallanıp, zeytinlerin karışması sağlanarak üzerine tekrar ağırlık konulup yerine yerleştirilir.
- Yaklaşık üç hafta sonra üzerindeki ağırlık sayesinde kara suyu leğene akan zeytinlerin yenilecek kıvama gelip gelmediği kontrol edilir.
- Zeytini az miktarda yapmış ve hemen tüketecekseniz tuzu gidene kadar yıkadıktan sonra suyun içinde biraz bekletilip, süzgece alınır.
- İyice süzüldükten sonra tepsiye yayılıp, güneş altında biraz bekletilerek suyunu tamamen çekip kuruması sağlanır.
- Kuruyan zeytinler kavanozlara alınıp, üzerine zeytinyağı eklenir.
- Zeytinler hemen yenilip, bitirilmeyecekse tuzları biraz silkelenerek yıkanmadan kavanoza alınır.
- Yenileceği zaman bir miktar zeytin çıkarılıp, bir süre su içinde bekletilip, yıkandıktan sonra zeytinyağı ve istenirse baharat eklenerek servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.