Kuş yuvası börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği
Kuş yuvası yada bülbül yuvası adıyla bilinen tatlının yapılış aşamalarına benzediğinden dolayı bu böreğe de kuş yuvası börek denilmiş sanıyorum. Hazır yufka ile yapılabilecek güzel görünüşlü en kolay böreklerden biri olan bu böreği istediğiniz büyüklüğe göre yufkayı dörde veya sekize bölerek yapabilirsiniz. İç malzemesi olarak ben kaşar loru kullanıp, üzerine de minik kiraz domates dilimleri koyup, susam serptim. Yufkayı kendiniz açmıyorsanız, oklavaya sarıp büzdükten sonra kolay çıkarabilmek için yufkaların taze ve ince açılmış olanlarından alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:- 2 adet hazır yufka
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
İç malzemesi:
- 1 su bardağı kaşar loru veya beyaz peynir
- 4-5 adet kiraz domates
- Karabiber
- Maydanoz
- Susam
Yapılışı:
- Maydanozlar ince ince kıyılıp, kaşar loru ve karabiber ile karıştırılır.
- Yufkalar tezgahın üzerine yayılıp, istenen börek büyüklüğüne göre dört veya sekiz eşit parçaya bölünür.
- Üçgen yufka parçalarının geniş kısmına oklava bir kere sarılıp, kalan kısıma sütlü zeytinyağlı karışım fırçayla yayılır.
- Yufka ucundan üç dört parmak kalıncaya kadar oklavaya sarılır.
- Oklavaya sarılan yufka iki ucundan ortaya doğru dikkatlice büzülüp, oklava içinden yavaşça çıkartılır.
- Yufkanın iki ucu birleştirilip, yuvarlak şekil verilir.
- Yufkanın ucu içe doğru atılıp, iki uç kürdan yardımıyla tutturulur.
- Diğer parçalarda aynı şekilde yapılıp, yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
- Böreklerin üzerine zeytinyağlı sütlü karışımdan sürülüp, birer domates dilimi konulup, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
- Pişen böreklerin ucundaki kürdanları çıkartılıp atıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.