İzmir'i; İzmir'in sosyal hayatını, mekanlarını tanıtan aylık yayın organlarından
İzmir Life Dergisi Nergis Mevsimi'ne daha sonra da Nergis Mevsimi İzmir Life Dergisi'nin Hünerli Eller sayfasına konuk oldu :) Havalar ve gündem nedeniyle her ne kadar bahar günlerinin ferahlığını yaşayamıyorsak da, hiç olmazsa sofralarımızda çiçekler açsın diye düşünerek çiçek konseptli bir çay sofrası hazırladım. İzmir Life Dergisi'nin de Nisan ayı dergi kapağı olarak bahar dalı kullandığını görünce konsept tamamlanmış diye düşündüm :)
Dergi ekibi randevu saatine erken gelince, sofranın son halinin fotoğrafını çekememiştim. Dergide yayınlanan fotoğraflarda da sofranın bütününü gösteren fotoğraflara yer verilmediğini görünce, ortada bir sofra yokmuş gibi görünmesin diye :) hazırladığım çay sofrasının çektiğim bir iki fotoğrafını eksikleri olsa da yayınlamayı düşündüm.Baharın ilk günlerinde yayınlanacak dergi için ben çiçek konseptine uygun olduğunu düşündüğüm; Reyhan Şerbeti, Çikolatalı Pembe Gül Buketi, Çiçek şehriyeli Salata,Çiçekli Cupcake,Ayçiçeği Böreği, Portakal çiçekli Cocostar ve veganlar için de bir şeyler olsun diye Tahin Soslu Kolay Falafel yaptım.
Benim için güzel bir anı oldu, umarım İzmir Life ekibinin de damağında lezzet, anılarında bir hoşluk bırakabilmişimdir. Evimize konuk olan İzmir Life ekibine çok çok teşekkürler.
REYHAN ŞERBETİ
Malzemeler:
· 1 demet reyhan
· 7 yemek kaşığı toz şeker
· 2 adet limonun suyu veya 4-5 parça limon tuzu
· 1 litre sıcak su
Yapılışı:
· Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
· Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
· Sürahiye alınan karışıma, kaynar su eklenir.
· Streç film ile sürahinin ağzı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
· Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir sürahiye alınır.
· Buzdolabına konulup, soğutulur.
· Soğuk olarak servis edilir.
ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ
Malzemeler:
- 4
adet yumurta
- 1,5
su bardağı toz şeker
- 1/2
su bardağı zeytinyağı
- 1/2
su bardağı süt
- 1
paket kabartma tozu
- 1
paket vanilya
- 2
su bardağı un
- 200
gr çikolata (frambuazlı kuvertür çikolata)
Yapılışı:
- Oda sıcaklığında ki
yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
- Süt ve zeytinyağı
eklenip, biraz daha çırpılır.
- Elenmiş un,kabartma
tozu ve vanilya eklenip,mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
- Yağlanmış silikon
kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
- Önceden ısıtılmış 180
derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
- Soğuduktan sonra
kekler kalıptan çıkartılır.
- Kekleri pişirdiğimiz
kalıplar yıkanıp, kurulanır.
- Benmari usulü
eritilmiş çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kalıbın dibine yayılır.
- Erimiş çikolatanın
üzerine soğumuş kek bastırılarak yerleştirilir.
- Buzdolabında 2 saat
bekletilip daha sonra kalıptan çıkartılır.
- İstenirse çöp şişlere
geçirilip,buket olarak servis edilir.
ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA
Malzemeler:
- 1 su bardağı çiçek
şehriye
- 1 su bardağı konserve
mısır
- 1/2 demet
maydanoz
- 1/2 demet
dereotu
- 5 adet taze
soğan
- 1/2 çay bardağı
zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
- 1 adet havuç
- 1 adet kırmızı
biber
- 1 adet turp
- 1 adet salatalık
Yapılışı:
- Çiçek şehriye
haşlanır,soğuk sudan geçirilip,süzülür.
- Soğuyunca diğer
malzemeler de doğranıp,eklenir.
- Zeytinyağı,limon suyu
ve tuzu da eklenip karıştırılır.
- Havuç,kırmızı
biber,salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.
ÇİÇEKLİ CUPCAKE
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı toz
şeker
- 1 çay bardağı
süt
- 1 çay bardağı
zeytinyağı
- 1,5 su bardağı
un
- 1 paket kabartma
tozu
Kreması:
- 1 poşet krem
şanti
- 1 su bardağı soğuk
süt
- 1 çay bardağı
dondurulmuş frambuaz
Süsleme
için:
Yapılışı:
- Krem şanti ve soğuk
süt mikser ile karıştırılır.
- Frambuazlar
eklenip,karıştırılarak buzdolabında bekletilir.
- Oda sıcaklığında ki
yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
- Süt ve zeytinyağı
eklenir.
- Elenmiş un,kabartma
tozu da eklenerek mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
- Kağıt muffin
kalıplarının üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur
paylaştırılır.
- Önceden ısıtılmış 180
derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
- Soğuyunca bıçakla
konik bir şekilde içi çıkartılıp,açılan boşluğa krem şanti doldurulur.
- Kesilen kek parçası
kapak şeklinde geri kapatılır.
- Şeker hamuru ile
kaplanan cupcakelerin üzeri çiçeklerle süslenir.
AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ
Malzemeler:
· 4 su bardağı un
· 100 gr tereyağı
· 1/2 çay bardağı
zeytinyağı
· 1 adet yumurtanın
sarısı
· 3 yemek kaşığı
yoğurt
· 2 yemek kaşığı
sirke
· 1 paket kabartma
tozu
· 1 tatlı kaşığı
tuz
İç malzemesi:
· 5 adet orta boy
haşlanmış patates
· 250 gram beyaz peynir veya lor
· 2 adet yumurtanın
akı
· 1/2 demet
dereotu
· 1 çay kaşığı pul
biber
· 1/2 çay kaşığı
karabiber
· Tuz
Yapılışı:
· Yoğurma kabına dökülen
unun ortasına oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir
hamur yoğurulur.
· Hamur iki eşit parçaya
ayrılıp,streç filme sarılarak buzdolabına konulur.
· Haşlanmış patatesler
soyulup, ezilir.
· İnce doğranmış
dereotu, yumurta akları, tuz ve baharatlar eklenip,karıştırılır.
· Buzdolabından
çıkartılan hamur, merdane ile açılır.
· Yağlı kağıt serilmiş
fırın tepsisine, hamur yerleştirilir.
· Hazırlanan iç
malzemesinin birazı ortaya, kalanlar da kenarlara simit gibi şekil verilir.
· Diğer hamurda açılıp,
yayılır.
· Tam ortaya koyduğumuz
iç malzemesinin üzerine küçük bir kase kapatılır.
· Hamurun kenarları da
ruletle kesilerek birbirine yapışması sağlanır.
· Kenarlar kapandıktan
sonra bıçakla kaseye kadar kesikler atılır.
· Kase kaldırılıp,
alınır.
· Kesilen parçalar
sırayla yan çevrilip, düzeltilir.
· Bir yumurtanın sarısı
fırça ile sürülür.
· Tam ortaya çörek otu,
yapraklara da susam serpilir.
· Önceden ısıtılmış 180
derece fırında, yaklaşık bir saat üstü kızarana kadar pişirilir.
PORTAKALLI COCOSTAR
Malzemeler:
- 200 ml süt
kreması
- 1/2 su bardağı kahve
kreması
- 2 su bardağı hindistan
cevizi
- 1 su bardağı portakal
kabuğu rendesi
- 5 yemek kaşığı toz
şeker
- 1 su bardağı hindistan
cevizi
Yapılışı:
- Portakal kabuklarının
beyaz kısımları kesilip,atılır.
- Robotta parçalanan
portakal kabukları,toz şekerle iyice ovulur.
- Malzemelerin hepsi
derin bir kap içinde karıştırılıp,yoğurulur.
- Cevizden daha küçük
toplar yuvarlanır.
- Hindistan cevizine
bulanıp,üzerine kürdan saplanarak dizilir.
- Buzdolabında 1-2 saat
bekletilir.
TAHİN SOSLU KOLAY FALAFEL
Nohut
Köftesi Malzemeler:
- 2 su bardağı nohut
unu
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet kuru
soğan
- 4 diş sarımsak
- 4-5 yemek kaşığı
zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı
köftelik bulgur
- 1/2 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı
tuz
- 1 tatlı kaşığı pul
biber
- 2 tatlı kaşığı
kimyon
- 1/2 paket kabartma
tozu
- Susam
Tahinli Sos Malzemeleri:
- 1 çay bardağı çifte
kavrulmuş tahin
- 1/2 adet limonun
suyu
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı
kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı
pul biber
- 2 yemek kaşığı
zeytinyağı
Yapılışı:
- Nohut unu ve köftelik
bulgur karıştırılıp, üzerine sıcak su dökülür.
- Kuru soğan ve
sarımsaklar çok ince doğranır .
- Zeytinyağında
soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
- Bütün
malzemeler eklenerek yoğurulur.
- Üzeri
kapatılıp,bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
- Küçük
parçalar kopartılıp,elimizle yuvarlanıp,susama bulanır.
- Çok
az yağlanmış teflon tavada iki taraflı kızartılır.
- Sosu
için;tahin,limon suyu,sarımsak,zeytinyağı ve baharatlar
karıştırılıp,servis tabağına yayılır.
- Nohut
köfteleri,tahinli sos üzerine dizilip,servis edilir.