Şifa reçeli tarifi
Şifa reçeli nasıl yapılır
Her yapıldığında mevsimine uygun kullanılan meyve ve baharat çeşitlerinin ve miktarlarının değişiklik gösterdiği Şifa Reçeli'nin içinde ki meyvelerin ve baharatların her birinin kendi başına şifa kaynağı olduğu düşünülünce,hepsinin bir arada olduğu bu reçelin şifası da tartışılmaz sanıyorum. Bu reçelin yaratıcısı sevgili Aşçı Fok; ''İnsanoğlunun bedenine ve ruhuna iyi gelen her şey şifadır'' diye şifa tanımı yapmış, adında şifa geçince mi bilmem adı bile benim ruhuma iyi geldi :) Aslında reçeli yapalı çok oldu ama önce Pie Kurabiye Petek'ciğim daha sonra da Mis Kokulu Lezzetler Mine'ciğim aynı reçeli yapıp yayınlayınca biraz ara verip, bir zaman sonra yayınlayarak yapmayanlara hatırlatmak daha doğru olur diye düşündüm.Meyvelerin yanı sıra, çubuk tarçın, zencefil, karanfil, kakule, tane karabiber de kattığım reçeli biraz koyuca demlediğim ıhlamur ve kuşburnu çayını da ekleyerek pişirdim. Şifa Niyetine :)
Malzemeler:
- 2 adet kırmızı elma
- 2 adet yeşil elma
- 2 adet armut
- 10 adet mürdüm eriği
- 1 salkım çekirdeksiz üzüm
- 1 salkım siyah çekirdekli üzüm
- 1 adet ayva
- 1 adet narın taneleri
- Bir parça zencefil
- 2 adet tarçın çubuğu
- 7-8 adet karanfil
- 5-6 adet kakule
- 8-10 adet tane karabiber
- 1 su bardağı ıhlamur çayı
- 1 su bardağı kuşburnu çayı
- 1 adet limonun suyu
- 2 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
- Meyveler yıkanıp, kabukları soyulur.
- Üzümler ve nar tanelenir.
- Meyveler doğranıp, toz şekerle karıştırılır.
- Ihlamur ve kuşburnu çayı demlenip, süzülür.
- Malzemeler derin bir tencereye alınıp, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
- Limon suyu da eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
- Sıcakken kavanozlara doldurulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.