Soya kıymalı köfte tarifi
Soya kıymalı köfte nasıl yapılır
Vegan köfte tarifi
Blog yazmaya başladığımda amaçlarımdan biri de, vejetaryen tarifler bulup paylaşmaktı. Geriye dönüp baktığımda, yapmaktan paylaşmaya vakit bulamadığımı gördüm. Son günlerde, sıkça sayılabilecek kadar soya kıyması kullanılan tarifler deniyorum. En sevilen ve değişik uyarlamalara uygun olan soya kıymasından yaptığım köfteler...Et severler ne düşünür bilemiyorum ama içine konulan soğan, maydanoz ve kimyondan dolayı olsa gerek, bence hayvanların canını yakmaya değmeyecek kadar, köfte tadında bir tarif...Benim de, yıllar önce de olsa et yemişliğim var ama halen et yemekte olanlar da beğendi soya kıymasından yapılan köfteleri...Soya kıyması paket halinde büyük marketlerde veya aktarlarda kilo ile satılıyor. Fiyatı da ete göre çok daha ekonomik, bir su bardağı soya kıyması ile 10-15 tane köfte yapılabiliyor. Tarifine gelince,
Malzemeler:
- 2 su bardağı soya kıyması
- 3 su bardağı sıcak su
- 5 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Soya kıymasının üzerine sıcak su dökülür.
- 10-15 dakika kadar şişmesi için beklenir.
- Soğuduktan sonra süzgece konulup süzdürülür, kalan suyu da elimiz ile sıkılarak, geniş bir kaba alınır.
- Rendelenmiş kuru soğan, çok az zeytinyağı ile kavrulur.
- İnce kıyılmış maydanoz, salça ve baharatlar eklenir.
- Köfte kıvamına getirene kadar un eklenip, iyice yoğurulur.
- Köfte şekli verilip bir süre dinlendirilir.
- Az yağlanmış teflon tava da iki yanı çevrilerek kızartılır veya 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir.
- Köfte kıvamı vermek için, eğer vegan değil iseniz, karışıma bir yumurta da ekleyebilirsiniz.