İstifno Tarifi
İstifno Salatası Nasıl Yapılır
Girit Kabaklı İstifno Salatası Tarifi
Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında en çok bulunan otlardan istifnoyu ister salata, isterseniz meze olarak tüketebilirsiniz. Bir belgeselde Cunda adasındaki balık lokantalarında yemekten önce iştah açması için sofraya ikram olarak getirildiğini izlediğim istifnoyla birlikte bütün olarak tencereye attığınız domatesler haşlandıktan sonra domatesleri ezerek sos yapabilirsiniz.
- 1 demet istifno otu
- 5-6 adet küçük boy Girit kabağı
- 2-3 adet domates
- 1 adet limonun suyu
- 4-5 diş sarımsak
- Tuz
- Zeytinyağı
Yapılışı:
- İstifnoların yaprakları ve sadece uçlarda ki taze dalları ayıklanır.
- İyice yıkanıp, sirkeli su içinde bekletilir.
- Parmak büyüklüğünde ki kabaklar soyulmadan uç kısımları kesilir ve ortadan dikine bölünür.
- Kabaklar büyüklüğüne göre ikiye veya üçe doğranıp, tencereye atılır.
- Domateslerin altı bıçakla + işareti şeklinde biraz kesilip, bütün olarak tencereye atılır.
- Tencerede on dakika kadar haşlanan kabaklara, sirkeli sudan çıkartılan istifnolar eklenir.
- Kabaklar yumuşayıp, isnifnolar biraz diri kalacak şekilde beş dakika daha haşlanır.
- Kabaklar ve istifnolar süzgeçten geçirilip, servis tabağına alınır.
- Domatesler de tencereden çıkartılıp, kabukları soyulur ve ezilir.
- Ezilen domateslere, havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
- Servis tabağında ki istifnoların üzerine sarımsaklı, domatesli sos yayılır.
- Limon suyu, tuz ve zeytinyağı da dökülüp, karıştırılır.