Melki kızartması tarifi
Çıntar nasıl kızartılır
Kanlıca mantarı kızartması tarifi
Yağmur sonrası nihayet mantarların dönemi başladı :) Aslında bir kaç defa aldım, kızartmasını, kavurmasını yaptım ama o kadar özlemişiz ki, her seferinde yedikten sonra fotoğrafını çekmediğim aklıma geldi.Pazarlarda küfeler içinde satılan mantarlardan yapılan kızartma, kavurma eskiden beri çok sevdiğim yemeklerden biriydi.Uzun yıllar buralardan uzaklarda yaşayınca bu lezzetlerden biraz ayrı kaldım.Gerçi, her melki mevsiminde anneciğim koli ile gönderirdi ama dökme suyla değirmen dönmüyor hemen bitiverirdi, çoğu zaman da parçalanmış olarak ulaşırdı elimize.Kuzey Ege'de Melki, İzmir'de Çıntar, bazı bölgelerde de Kanlıca Mantarı diye bilinen bu turuncu renkli mantarın seveni çok ama eskisi kadar bol rastlanmıyor maalesef.Annem genelde kavurmasını yapardı, ben kızartmasını da çok seviyorum.Kızartma için genelde küçük melkileri seçip, parçalamadan tek parça olarak kızartıyorum.Üçe, dörde bölerek de kızartılabilir ama tek parça olunca daha güzel göründüklerini düşünüyorum.İster kızartıp çıtır çıtır meze gibi, isterseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile yemek olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:- 1 kilogram melki (çıntar)
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kızartmak için zeytinyağı
- Melkilerin büyük olanlarının sapları kesilir.
- Parçalamadan yıkanıp, kurulanır.
- Sapları kopardığınız orta kısımların dokusuna bakılıp, gerekirse bıçakla çıkartılıp temizlenir.
- Büyük olanlar iki, üç parçaya bölünüp, küçükler olduğu gibi kullanılır.
- Tuz eklenmiş un ile her tarafları unlanıp, fazla unları silkelenir.
- Bol zeytinyağı kızdırılmış derin bir tencerede kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
- İstenirse yanında sarımsaklı yoğurt ile sıcak servis edilir.