Tavuk dolması tarifi
İç pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır
İç pilavlı tavuk dolması tarifi
Yılbaşı sofralarında genellikle iç pilavlı hindi yapılır ama yılbaşı yemeğinde çok kalabalık olmayacaksanız veya başka bir tat arayışında iseniz, iç pilavlı tavuk dolması yapabilirsiniz. İç pilavı ile birlikte yılbaşı sofralarına yakışan, fırın poşetinde yapıldığı için yapımı ve temizliği zaman almayan çok pratik bir yemek. Aslında iç pilavlara genelde ciğer de eklenir ama ben pek sevmediğimden tercih etmedim eğer eklemek isterseniz kuru soğanlarla birlikte kavurup ekleyebilirsiniz.Tavuğun içine doldurulan pilavdan bir ölçü daha pişirip etrafına yayarak daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Tavuğun yanına pilav pişirmek istemez iseniz, fırın poşetinde yıkayıp kurulayıp, çok az yağlayarak pişirdiğiniz patatesleri koyarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1-1,5 kilogram bütün tavuk
- 1 adet limonun suyu
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı badem
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3-4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- Fırın poşeti
- 1 tatlı kaşığı un
- Tavuk iyice yıkanıp, kurulanır.
- Bir gece önceden limon suyu ile ovulup, tuzlanır.
- Zeytinyağında fıstıklar ve bademler ayrı ayrı kavrulur.
- Başka bir tavada ince kıyılmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
- Pirince salça, tuz ve üzerini bir parmak çıkacak kadar sıcak su eklenip, biraz pişirilir.
- Badem, kuş üzümü, çam fıstığı ve maydanoz eklenip, karıştırılır.
- Tavuğun alt kısmından, tavuk iki katı büyüklüğe ulaşana kadar iç pilav kaşıkla doldurulur.
- Tavuğun bacakları birleştirilip, sıkıca bağlanır.
- İğne iplik ile delikler dikilir.
- Unlanmış fırın poşetine tavuk yerleştirilip, içinden çıkan tel ile poşetin ağzı bağlanır.
- Poşete 4-5 yerinden iğne ile delikler açılır.
- Fırın tepsisine konulan tavuk poşeti, önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat kadar pişirilir.
- Son 15 dakikasında poşet yırtılıp, tavuğun üst tarafının kızarması sağlanır.
- Tavuk poşetten dikkatlice çıkartılıp, servis tabağının ortasına konulur.
- Aynı ölçülerle ve malzemelerle bir ölçü daha pilav pişirilip, tavuğun etrafına yayılır.
- Pilav pişirmek istemezseniz patates, havuç gibi sebzeleri garnitür olarak fırın torbasında pişirebilirsiniz.