Zeytinyağlı yaprak sarması, el oyalayıcı, en uzun sürede yapılıp, en kısa sürede tüketilen ama hemen herkesin çok sevdiği bir yemektir herhalde, en azından benim için öyle :) Asma yaprağı olarak en güzeli; sultani üzümün ince, damarsız, taze yapraklarından kullanmak ama kışın taze yaprak bulamazsanız, yazdan salamura olarak basılmış yapraklardan da kullanabilirsiniz.Salamura yaprak kullanacaksanız genellikle tuzlu olduğundan tuzu gidene kadar iyice yıkayıp, bir kaç defa suyunu değiştirmek gerekiyor.Ben dibinin tutmaması ve hafif bir ekşilik vermesi için, yaprakların ortasında damarlı kısımlar varsa bıçakla çıkartıp, saplarını da kopartarak tencerenin altına yayıyorum ve üzerine sardığım sarmaları diziyorum.Yaprak boyu olarak el ayası ölçüsünde ki yaprakları yada büyük yaprak ise ortadan ikiye keserek kullanıyorum.Bizim yemekli düğünlerimizde kadınlar imece usulü bir araya gelip, düğün boyunca yüzlerce kişinin yiyebileceği kadar çok sarmayı hemen hemen aynı ölçülerde yani serçe parmaktan büyük olmayacak şekilde sardıklarından, ben de eski alışkanlıklarla serçe parmağımı ölçü kabul edip :) olabildiğince küçük sarmaya çalışıyorum.
- 2 su bardağı pirinç
- 3-4 adet kuru soğan
- 2 adet domates veya domates püresi
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı tuz
- Yarım kilogram taze asma yaprağı
- Taze asma yaprağı kullanılacaksa, geniş bir kapta yıkanır, süzülür.
- Yaprakların üzerine sıcak su dökülüp rengi değişene kadar bekletilir.
- Salamura yaprak kullanılacak ise, sıcak su içinde tuzunun gitmesi için bir kaç taşım kaynatılıp, suyu değiştirilerek yıkanıp bekletilir.
- Pirinçler ayıklanıp, yıkanır, üzerini geçecek kadar kaynar suda bekletilir.
- Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
- Zeytinyağında kavrulan kuru soğanlara, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates püresi de eklenip, kavrulur.
- Süzülen pirinçler de eklenerek, karıştırılır.
- Tuzu ve baharatları eklenir.
- İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
- Asma yaprakları tek tek alınıp, sap kısımları kopartılır.
- Tencerenin dibine yayılan sapların üzerine büyükçe bir yaprak yayılır.
- Saracağımız yapraklar parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp, yaprağın büyüklüğüne göre üzerine en fazla bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulur.
- Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak çok sıkı olmayacak şekilde hepsi sarılır.
- Sarma işlemi bittikten sonra, tencerenin dibine yayılan asma yaprağının üzerine düzgün bir şekilde sarmalar dizilir.
- Sarmalar dizildikten sonra üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
- Sarmaların üzeri birkaç asma yaprağı ve dolma taşı ile kapatılarak suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
- Taze asma yaprağı kullanıyorsanız çok daha çabuk pişeceği için kontrol edilerek pişirilir.