Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.
Malzemeler:
- 10-15 adet bebek enginar
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 demet dereotu
- Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
- En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
- Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
- Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
- Küçük olanlar bütün olarak bırakılır.
- Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
- Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
- Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
- Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
- Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
- Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
- Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
- Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.