6 Mayıs 2013 Pazartesi
KAĞIT BİR GEMİDİR DEVRİM
...Kağıt bir gemidir devrim
bütün gemiler
hurdaya çıksa da sonunda
taşıdığı özgürlük şiiriyle
batmadan yüzer nicedir
dünya sularında
Kimbilir kaç yunus görmüş
kaç Deniz Gezmiş...
Sunay AKIN
3 Mayıs 2013 Cuma
GÜL ŞERBETİ
Gül Şerbeti Tarifi
Gül Şerbeti Nasıl Yapılır
Konsantre Gül Şerbeti Tarifi
Malzemeler:
- 6-7 adet pembe renkli kokulu gül
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre su
- 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
- Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilir, zedelenmeden yıkanır.
- Derin bir kabın içinde gül yaprakları toz şeker ve limon suyu ile ovularak iyice ezilir.
- Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında bir gece renginin çıkması için bekletilir.
- Su eklenip, şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
- Şeker oranı kontrol edilir, istenirse biraz daha şeker eklenir.
- Süzgeçten geçirilip, sürahiye alınır.
- Buz, ağartılıp kavrulmuş badem veya çam fıstığı eklenerek servis edilir.
Gül şerbetini uzun süre saklamak isterseniz bir kaç taşım kaynatıp, sıcakken kavanoza koyup ters çevirerek konsantre olarak saklayabilirsiniz. Elde edilen öze daha sonra biraz soğuk su ve buz ekleyerek istediğiniz zaman ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 6-7 adet pembe renkli kokulu gülün yaprakları
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 litre su
- 1 adet limonun suyu
- Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilip, atılır.
- Yapraklar fazla zedelenmeden yıkanır, süzülür.
- Yaprakların üzerine toz şeker eklenip, yapraklar iyice ezilir.
- Üzeri streç film ile kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
- Yapraklara su eklenip bir iki taşım kaynatılır.
- Süzgece alınıp, yaprakları ayrılarak suyu tekrar ocağın üzerine konulur.
- Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Şerbet sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.
- Kullanmak istediğimizde üzerine soğuk su eklenir.
1 Mayıs 2013 Çarşamba
1 MAYIS İŞÇİNİN EMEKÇİNİN BAYRAMI KUTLU OLSUN
Tarım işçileri, sanayi işçileri, yeryüzünün yüzlerce metre altında ölümle yüz yüze çalışan maden işçileri, temizlik işçileri, tekstil işçileri, tersane işçileri, çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan çocuk işçiler, her seçim sonrası sürgün gezen belediye işçileri, adını bilmediğim, duymadığım iş kollarında çalışan ve zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri olmayanlara selam olsun. Dilerim; benim minicanlar kurabiyelerim gibi yüzünüz hep gülsün, aynı gökyüzü altında mutlu, sağlıklı, emeğinizin karşılığını alarak yaşayın.
1 Mayıs işçilerin, emekçilerin bayramı kutlu olsun.
Ve sevda1 Mayıs işçilerin, emekçilerin bayramı kutlu olsun.
ve zulüm
ve hayat
ve gökyüzü
ve sahra
ve mavi okyanus
ve kederli nehir yollarının
sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
bir şafak vakti değişmiş olur,
bir şafak vakti karanlığın kenarından
Onlar ki, ağır ve nasırlı ellerini toprağa basıp
doğruldukları zaman...
Nazım Hikmet
29 Nisan 2013 Pazartesi
KURU MEYVELİ KEK
Kuru meyveli kek tarifi
Kuru meyveli kek nasıl yapılır
Meyveli kek tarifi
Çocukluk yıllarımdan hatırladığım, köyde ziyaretine gittiğimiz ev sahipleri kendi ürettikleri ceviz, kuru üzüm, incir, kayısı, badem ve daha bir çok çeşitten oluşan kuru yemiş, meyve, şerbet ikram ederlerdi.Sonra ne değişti de bunların yerini gazozlar ve hazır gıdalar aldı, bilemiyorum.Neyse ki, son yıllarda kuru meyvelerin değeri tekrar bilinmeye, diyetlerde bile sağlıklı atıştırmalıklar olarak önerilmeye başlandı.Ben de her gün bir avuç fındık, bir kaç kuru kayısı gibi reçetelerden yola çıkarak hepsini bir arada kek içinde kullanmayı düşündüm. Kek içerisinde ne kadar sağlıklı oldukları belki tartışılır ama en azından bir dilim kek ile hepsi bir arada yenilebilen pratik bir çözüm oldu.Bizim evde çok tüketildiğinden, evde ki mevcut kuru meyvelerden kullanarak, bol kuru meyveli bir kek yaptım.Siz de istediğiniz malzemeleri ekleyip, çıkartarak ve şeker oranını damak zevkinize göre ayarlayarak bu keki yapabilirsiniz.Kekin tadını herkes oy birliği ile beğendi ama ismi konusunda Nuh'un keki, kuru aşure, enerji bombası, atom gibi ilginç isim önerileri geldiyse de :) ben kısaca kuru meyveli kek demeyi uygun gördüm.
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı buğday nişastası
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket karbonat (5 gram)
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 çay bardağı fındık
- 1 adet portakalın kabuğu
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 3 adet kuru incir
- 3 adet kuru kayısı
- 3 adet kuru trabzon hurması
- 1 kahve fincanı kuru üzüm
- 1 kahve fincanı yaban mersini
- Pudra şekeri
Yapılışı:
- Kuru meyvelerin hepsi zar büyüklüğünde doğranır.
- Sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletilip, suyu süzülür.
- Kağıt havlu ile kurulanan meyveler çok az unlanır.
- Ceviz ve fındık biraz irice kalacak şekilde dövülür.
- Portakalın kabuğu rendelenir.
- Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
- Zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozu ve karbonat eklenip, çırpılır.
- Un ve buğday nişastası da elenerek, eklenir.
- Kuru meyvelerde eklenerek, kaşıkla karıştırılır.
- Yağlanıp, unlanmış 25x25 cm ölçülerinde borcam fırın kabına hamur yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 50 dakika pişirilir.
- Kek fırından çıkartılıp, kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
- Soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.
Etiketler:
Kekler
28 Nisan 2013 Pazar
ENGİNAR KIZARTMASI
Enginar kızartması tarifi
Enginar kızartması nasıl yapılır
Çıtır enginar tarifi
Enginar cipsi nasıl yapılır
Malzemeler:
- 15-20 adet bebek enginar
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet limonun suyu
- 250 gram yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- 1 demet dereotu
- Zeytinyağı
- Bebek enginarların sert dış yaprakları sap kısmı kopartılmadan kesilir.
- Sapların sert dış kısmı bıçakla alınıp, temizlenir.
- Su doldurulan derin bir kaba 1 tatlı kaşığı un ve limonun suyu eklenir.
- Enginarların varsa ortada ki tüylü kısmı çay kaşığı yardımı ile çıkartılır.
- Enginarlar temizlendikçe kararmaması için limonlu suyun içine atılır.
- Kaynayan su içinde 10 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
- Enginarlar süzgece konulup,süzdürülür.
- Kağıt havlu ile kurulanıp, unlanır.
- Fazla unu silkelenip, kızgın yağda kızartılır.
- Kızartılan enginarlar kağıt havlu üzerine çıkartılır.
- Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak ister ayrı bir kapta, istenirse enginarların üzerine dökülerek servis edilir.
23 Nisan 2013 Salı
ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN
Onlar kendi yolunu izleyen Hayat'ın oğulları ve kızları.
Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler
Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller
Onlara sevginizi verebilirsiniz,düşüncelerinizi değil
Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.
Bedenlerini tutabilirsiniz,ruhlarını değil.
Çünkü,ruhlar yarındadır.
Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.
Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları
Kendiniz gibi olmaya zorlamayın.
Çünkü hayat geriye dönmez ,dünle de bir alışverişi yoktur.
Siz yaysınız,çocuklarınız ise sizden çok ilerilere atılmış oklar
Okçu,sonsuzluk yolunda ki hedefi görür
Ve o yüce gücü ile yayı eğerek okun uzaklara uçmasını sağlar
Okçunun önünde kıvançla eğilin
Çünkü okçu,uzaklara giden oku sevdiği kadar
Başını dimdik tutarak kalan yayı da sever.
Halil CİBRAN
16 Nisan 2013 Salı
4.İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI TOPLANTISI
Pazar günü İzmirli Yemek Bloglarının katılımı ile 4.İzmir Yemek Bloğu Yazarları toplantısı yapıldı.Çok güzel manzaralı bir mekanda,birbirinden güzel insanlarla toplandık,sohbet ettik ve çok güzel bir gün geçirdik. Evinizde kendi kendinize yazdığınız satırların bu kadar samimi ve içten duygularla,dostluklarla geri dönmesi bana gerçekten çok ilginç geliyor.Katılımcı blog yazarları arasında yıllardır tanışanlar da var ama her geçen gün yeni katılımlarla sayımız çoğalıyor ve ilk defa katılanlar bile aynı içtenlikle ve samimiyetle yıllardır birbirlerini tanıyorlarmış gibi bir araya geliyorlar.Bu etkinlikler sayesinde eski dostlarla bir araya gelinip hasret gideriliyor,yeni yeni de dostluklar edinme olanağı bulunuyor.Bu toplantıyı organize eden,organizasyon komitesinde ki; Suna Erden Gökkaya, Nigar Sargın, Leyla Güner, Sibel Berkem, Zeynep Güler, Dilek Bilginer Ihlamur arkadaşlarımıza bizlere güzel bir gün yaşatabilmek için harcadıkları emek ve tüm yorgunluklarına rağmen son dakikaya kadar gülen yüzleri için çok çok teşekkürler.
Toplantı Pasaport İskelesi yanında ki sanıyorum İzmir'in en güzel manzaralarından birine sahip Kordon Otelde yapıldı.Önceki etkinliklerden farklı olarak kendimiz yiyecek bir şeyler götürmedik ama otelin ve sponsorlarımızın ikramları o kadar çoktu ki,eminim herkese fazlası ile yetti.
Muratbey peynirleri,bence günün en güzel lezzetiydi.Peynir yemeyi çok sevdiğimden yeni çıkan çeşitleri takip etmeye çalışırım ama o kadar çok çeşit üretmişler ki,denemediklerimi de bu sayede denemiş oldum, hatta denemenin de ötesine geçip,hepimiz peynire doyduk diyebilirim.Bu kadar çok çeşitte ki peynir tabağının yanında bir de şarap olsaydı :) Bir gün önce yapılan peynir festivaline gidememiştim,bu kadar çok peynir çeşidi ikramını görünce bir an festivalin devamı mı diye düşündüm.Bu peynir çeşidi bolluğunun festival ile ilgisi yokmuş ama bence Muratbey peynirleri o gün orada bizlere peynir festivali yaşattılar.Sürmeli adı ile piyasaya sürülen peyniri nerede ise krema gibiydi,fıstıklısı,domateslisi derken hepsi birbirinden lezzetli ve çok güzel sunumlar yapılabilecek peynir çeşitlerinden ben en çok sıcak sıcak gelen hellim ızgaraları ve kiraz domateslerle sunulan örgü peyniri beğendim.Bu arada Muratbey peynirleri Manisa Salihli Gökköy Ormanına bizim adımıza ağaç diktirip,Tema vakfından adımıza verilmiş sertifikalarımızı da bize ulaştırarak hem doğa dostu bir firma olduklarını kanıtladılar,hem de bizlerin bir dikili ağacımız olmasına da aracı oldular.Bu düşünceleri için de ayrıca bir teşekkürü hak ediyorlar bence.
Özsüt'ün kuru pastaları ve özellikle çikolatalı kanaş pastası yanında kahve ikramı birbirine çok yakışan bir lezzet ikilisi olmuştu.
Geleneksel hale gelen toplantılarımızda bizleri yalnız bırakmayan,gün boyunca bizimle vakit geçiren sponsorlarımızdan;DR.OETKER, SÖKE UN, KOROPLAST, DURU BULGUR, SELVA MAKARNA, KRİSTAL YAĞLARI, LİPTON, FEAST, MURATBEY PEYNİRLERİ, TURSİL JEL, FAİRY, SWEETVİA, İLYAS GÖNEN KAHVE, ÖZSÜT, NİVEA, FORM STUDİO, İMPETUS REKLAM, CAN AJANS'a
ve kura çekilişine hediyeler koyan ZEPHYROS OTEL, İMSE İZMİR MUTFAK SANATLARI ENSTİTÜSÜ, BARMAR, AKADEMİ TİYATRO, AVŞAR VERDA, FORM STUDİO
Hepinize çok çok teşekkürler.
Sponsorlarımızın hediyesi ürün poşetleri ile beni evimin kapısına kadar bırakan Özlemaki'ciğime de ayrıca çok çok teşekkürler.
Etiketler:
Etkinlikler
9 Nisan 2013 Salı
KÜÇÜK KARA BALIK PASTASI
Vegan doğum günü pastası tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Çocukluk yıllarında okunan kitaplar unutulmuyor, insanın ufkunu açıyor ve çoğu zaman düşünce yapısını, geleceğini şekillendiriyor diye düşünüyorum. Kitaplar önemli olmasaydı; bu kadar yasaklı, yakılan, yok edilen kitap olur muydu ?
Oğlum da çocukluk yıllarında çok sayıda kitap, dergi hatta ansiklopedileri ezberleyerek okudu. Bu kitapların hangileri bu günkü düşünce yapısını ne kadar etkiledi bilemiyorum. Hatırladığım Pollyanna'dan hiç hoşlanmadı ve daha sonraları da hiç bir zaman olaylara Pollyanna gibi iyimser bir bakış açısı ile bakmadı. Çocukluk yıllarında bile dünyaya, olaylara, her şeye farklı bir bakışı vardı. Behrengi'nin yazdığı Küçük Kara Balık beni etkilediği kadar, oğlumu da etkileyen kitaplardan biri diye düşünüyorum. Behrengi; küçük bir balığın sınırlarını zorlamasını, özgürlüğüne kavuşabilmek için, diğer balıklarla, tehlikelerle savaşmasını, bulunduğu ortam dışına çıkarak su birikintisinden, nehirlere; nehirlerden denizlere; denizlerden okyanusa ulaşmasını ve bu yolda karşılaştığı engelleri aşmasını balık ninenin ağzından masalı dinleyen yavru balıklara anlatıyor. Balık ninenin anlattığı masalı dinleyen on bir bin dokuz yüz doksan dokuz balık masaldan sonra yatıp uyuyor ama masalın sonunda o masalı dinleyen balıklar arasında ki küçük kırmızı balığı uyku tutmuyor, bu defa da o sabaha kadar denizi ve küçük kara balığı düşünüyor. Bu hikayede ki o küçük kara balık bana her zaman kabına sığamayan, gözü hep dışarıda ki dünyada olan oğlumu hatırlatıyor. Oğlumun çocukluğunu ve bu günlerini bilenler eminim bana hak vereceklerdir. Çünkü oğlum her yaşta, her şeyiyle, her ortamda farklıydı ve o hep ırmağın sonunu, sonunda ki denizi merak eden bizim küçük kara balığımızdı. Bir daha ki doğum gününde belki de başka ırmaklarda, denizlerde olacak oğlumun bu sene ki doğum günü için Küçük Kara Balık pastası yapmayı düşündüm. Dilerim, önünde hiç bir engel, hiç bir tehlike olmadan denizlere, okyanuslara ulaşabilirsin...Ve unutma ki, kaç yaşına gelirsen gel, sen bizim Küçük Kara Balığımızsın. Sen çok yaşa, mutlu ve özgür yaşa benim Küçük Kara Balığım...
Aslında çok bilinen çocuk kitaplarından biri ama çocuklar kadar büyüklerin de bir kez daha okumalarında fayda olan bir hikaye bence. Bilmeyenler ya da hatırlamak isteyenler için, Samed Behrengi'den Küçük Kara Balık ve onun tüm engellere rağmen denize ulaşma hikayesi...
Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, pastasının bazı malzemelerini değiştirerek de olsa, Lama Mutfakta'nın kek tarifinden iki ölçü yapıp, çilekli muhallebi ile kremasını yaptım ve şeker hamuru ile kapladım. Oğlumun ilk yaş gününden bu yana pastaları hep çilekli olduğundan, geleneği bozmayıp bu defa da kremasına çilekler ekledim.
Çilekli Vegan Pasta Malzemeleri:
- 3 su bardağı un
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 8 yemek kaşığı kakao
- 1 çimdik tuz
- 1,5 su bardağı soğuk su
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 paket vanilya
- 2 paket karbonat
- Un elenerek geniş bir kaba alınır.
- Tozşeker, kakao ve vanilya eklenip, karıştırılır.
- Ortası havuz gibi açılarak kabartma tozu, karbonat ve üzerine elma sirkesi eklenir.
- Tuz, zeytinyağı ve su da eklenerek çatal ile hiç pürüz kalmayana kadar karıştırılır.
- Karışım yağlanıp, unlanmış dikdörtgen fırın kabına dökülür.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kontrol edilerek yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
- Fırından alınan tepsi soğuyunca iki parçaya kesilir.
- Arasına muhallebi ve ince ince kesilmiş çilekler konularak ikinci katı kapatılır.
- Pastanın üzeri şeker hamuru ile kaplanır.
- 4 su bardağı soya sütü
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 250 gram çilek
- Kaplamak ve süslemek için şeker hamuru
- Un, buğday nişastası, tozşeker derince bir tencereye konulur.
- Üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak soya sütü eklenir.
- Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.
- Soğuyunca kekin arasına yayılır, ince ince doğranmış çilekler yerleştirilir, bir kat daha muhallebi kaşıkla yayılır.
- Kekin ikinci katı konulup, kapatılır.
5 Nisan 2013 Cuma
DANSÇI PASTASI
Dansçı pastası
Şeker hamurundan dansçı pastası
Flamenko dansçı pastası
Dans kurslarına devam eden, ailemizin hali hazırda ki tek dansçısı kuzenimiz Narin'in doğum günü için ona şeker hamuru ile kapladığım sürpriz bir pasta yaptım. Dikdörtgen bir pandispanya pişirip, dans pisti şekli verdim. Kremasına da nescafe, damla çikolata ve Narin'in sevdiği Baileys coffee liköründen ekledim. Umarım dansçı figürlü, baileys aromalı pastasını beğenmiştir. Çünkü, Narin'in sürpriz doğum günü partisinden henüz haberi olmadığından ve ben de sürprizi bozmak istemediğimden postu biraz geç saatte yayınlamaya karar verdim. Dans pisti üzerinde dans eden bir çiftin yer aldığı figürlü pastayı yapmaya karar verdiğimde, dansçı arkadaşları ile birlikte doğum gününün dans gecelerinin düzenlendiği bir mekanda kutlanacağından haberim yoktu. Bilmeden yaptığım bu dansçı pastasının kutlamanın zaman ve mekanına uygun olması yani tam yerine denk gelmesi de benim için güzel bir sürpriz oldu.2 Nisan 2013 Salı
BENİM MESKENİM DAĞLARDIR
65 YILDIR MESKENİ DAĞLAR OLAN SABAHATTİN ALİ ANISINA;
Başım dağ, saçlarım kardır,
Deli rüzgarlarım vardır,
Ovalar bana çok dardır,
Benim meskenim dağlardır.
Şehirler bana bir tuzak,
İnsan sohbetleri yasak,
Uzak olun benden,uzak,
Benim meskenim dağlardır.
Kalbime benzer taşları,
Heybetli öter kuşlar,
Göğe yakındır başları,
Benim meskenim dağlardır.
Yarimi ellere verin,
Sevdamı yellere verin,
Yelleri bana gönderin,
Benim meskenim dağlardır.
Bir gün kadrim bilinirse,
İsmim ağza alınırsa,
Yerim soran bulunursa,
Benim meskenim dağlardır.
Sabahattin Ali
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)