Kuşadası'nda kuzenimizin yazlığının bahçesinden yazın topladığımız kalın kabuklu limonların kabuğundan reçel, suyundan ise limonata yaptık. Limon kabuğu reçeli yaparken kabukların sadece beyaz kısmı kullanıldığından, kabukların sarı kısmını rendenin en ince tarafı ile rendeleyip tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanmak için limon kabuğu şekerlemesi yapıp saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kilogram kalın kabuklu limonun kabuğu
- 6 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 3-4 adet tarçın çubuğu
- 8-10 adet karanfil
- 1 adet limonun suyu
- Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
- Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
- Limonların iki ucu kesilip, portakal kabuğu soyar gibi altı veya sekiz dilime kesilir.
- Limonun beyaz kabukları minik rulolar halinde sarılıp iğne ile ipe dizilir.
- İpe dizili kabuklar her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp suyu dökülür.
- Tencereye alınan kabukların üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir.
- Karıştırılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
- Limon kabuklarına su, tarçın çubukları ve karanfil eklenir.
- Reçel kıvamı alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
- Tarçın çubukları tencereden alınıp, reçel kavanozlara paylaştırılır.
- Kavanozların kapağı kapatılıp, ters çevrilir.