Bütün portakal reçeli nasıl yapılır
Bütün portakal reçeli tarifi
Bütün portakal reçeli tarifimi geçen yıl yazmıştım ama ben paylaşana kadar portakal mevsimi geçtiğinden bu yıla bırakmıştım.Bu yıl da biraz geç kalmakla birlikte halen portakal satılıyorken artık paylaşayım diye düşündüm :) Reçel için seçtiğiniz portakallar yaklaşık aynı boylarda ve kavanoza girebilecek ölçüde olursa, yiyeceğiniz zaman düzgün dilimler halinde kavanozdan çıkartabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kilogram portakal
- 1,5 kilogram toz şeker
- 1 su bardağı portakal suyu
- Yarım limonun suyu
- Portakallar rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için yüzeysel olarak rendelenir.
- Bütün olarak derin bir tencerede kaynar suyun içinde beşer dakika kaynatılır.
- Her defasında suyu değiştirilerek üç defa kaynatılıp, süzülür, soğuması beklenir.
- Soğuyan portakallar bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde doğranır.
- Geniş bir kabın içine bir sıra toz şeker, bir sıra portakal dilimi olarak sıralanır.
- Bir gece şekerde bekletilir.
- Tencereye alınan portakalların üzerine bir bardak portakal suyu eklenerek, ocağa konulur.
- Oluşan köpükleri alınarak koyulaşıp, reçel kıvam alana kadar kaynatılır.
- Koyulaşan reçele limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
- Portakal dilimleri maşa yardımı ile alınıp, kavanoza üst üste yerleştirilip, üzerine şerbeti dökülerek kapağı kapatılarak ters çevrilir.