6 Mart 2015 Cuma

SUSAMLI TAHİNLİ KURABİYE

Susamlı kurabiye tarifi
Susamlı tahinli kurabiye nasıl yapılır
Susamlı öpücük kurabiye tarifi
     Bizim evin en çok sevilen kurabiyeleri arasındaki susamlı kurabiye tarifinden yaptığım kurabiyeleri mümkün olduğunca minik minik yuvarlayıp, aralarına biraz koyuca kıvamda tahin pekmez karışımı sürerek düz kısımlarından birbirine yapıştırdım.Çayınızın yanına kalorisi bol da olsa, kendileri minik kurabiyelerden sayıyı az tutarak gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağ
  • 2 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım paket kabartma tozu 
İçine: 
  • 1 çay bardağı koyu kıvamlı tahin pekmez karışımı
Yapılışı:
  • Susam teflon bir tavada yakmadan kavrulur.
  • Susam, oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
  • Yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında pişirilir.
  • Kurabiyelerin düz tarafına bir çay kaşığının ucuyla tahin pekmez konulur.
  • Üstüne bir kurabiye daha konulup, yapıştırılır.

5 Mart 2015 Perşembe

KARNABAHAR ÇORBASI

Karnabahar çorbası tarifi
Karnabahar suyuna tarhana çorbası tarifi
Karnabahar çorbası nasıl yapılır
     Eskiden karnabahar salatası yaptığımız zaman, haşlama suyuna biraz tarhana biraz da karnabahar çiçeklerinden ekleyerek çorbasını yapardık.Şimdilerde evde benden başka bu çorbayı seven olmadığı için, karnabahar haşladığımda düzgün çiçeklerini salata için ayırıp, diğer yerlerini ezerek kendime kadar da olsa çorbasını yapıyorum.Siz de, karnabaharın haşlama suyunu dökmeyip bu çorbayı deneyebilirsiniz.
Malzemeler:  
  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 4 yemek kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Kurutulmuş acı biber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Karnabahar iyice yıkanıp, 15 dakika haşlanır.
  • Çiçekleri salata için ayrılır.
  • Tarhana soğuk su içinde biraz bekletilip, inceltilir.
  • Sıcak haşlama suyuna, inceltilmiş tarhana eklenir.
  • Biberler de eklenip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Servis kasesine alınıp, üzerine  zeytinyağı gezdirilir.

3 Mart 2015 Salı

KAZAYAĞI KAVURMASI

Kazayağı  kavurması tarifi
Yumurtalı kazayağı kavurması nasıl yapılır
Kazayağı nasıl pişirilir
     Pazarda diğer otlara göre daha az rastladığım kazayağı otunu bulunca hemen aldım ve kavurup, yumurta kırdım.Eğer bulabilirseniz, yemeğini yaparak, kavurup yumurta kırarak veya börek içi olarak hazırlayıp, lezzetinin yanında pek çok faydası da olan bu otu tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet kazayağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Kazayakları ayıklanıp yıkanır, süzgece konulup suyu süzdürülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince kıyılmış kuru soğanlar ve sarımsaklar biraz pembeleştirilir.
  • İrice doğranmış kazayakları da eklenip, kısık ateşte otlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
  • Kavrulunca yumurtalar kırılır, tuzu da eklenip pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın karabiber ve kırmızı pul biber eklenir.
  • İstenirse sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

2 Mart 2015 Pazartesi

PORTAKAL REÇELİ

Portakal reçeli tarifi
Bütün portakal reçeli nasıl yapılır
Bütün portakal reçeli tarifi
     Bütün portakal reçeli tarifimi geçen yıl yazmıştım ama ben paylaşana kadar portakal mevsimi geçtiğinden bu yıla bırakmıştım.Bu yıl da biraz geç kalmakla birlikte halen portakal satılıyorken artık paylaşayım diye düşündüm :) Reçel için seçtiğiniz portakallar yaklaşık aynı boylarda ve kavanoza girebilecek ölçüde olursa, yiyeceğiniz zaman düzgün dilimler halinde kavanozdan çıkartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Portakallar rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için yüzeysel olarak rendelenir.
  • Bütün olarak derin bir tencerede kaynar suyun içinde beşer dakika kaynatılır.
  • Her defasında suyu değiştirilerek üç defa kaynatılıp, süzülür, soğuması beklenir.
  • Soğuyan portakallar bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde doğranır. 
  • Geniş bir kabın içine bir sıra toz şeker, bir sıra portakal dilimi olarak sıralanır.
  • Bir gece şekerde bekletilir.
  • Tencereye alınan portakalların üzerine bir bardak portakal suyu eklenerek, ocağa konulur.
  • Oluşan köpükleri alınarak koyulaşıp, reçel kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşan reçele limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Portakal dilimleri maşa yardımı ile alınıp, kavanoza üst üste yerleştirilip, üzerine şerbeti dökülerek kapağı kapatılarak ters çevrilir.

28 Şubat 2015 Cumartesi

ZEBRA KEK

Zebra kek tarifi
Zebra kek nasıl yapılır
Ebruli kek tarifi
     Bir zamanların en popüler kek tariflerinden biri olan zebra keki halen yapmadıysanız, çay saatleriniz için veya hafta içinde çocuğunuzun beslenme çantasına koymak için yapabilirsiniz. Halkaların düzgün yayılabilmesi için yuvarlak bir fırın kabında veya kalıpta pişirmek gerekir diye düşünüp, küçük borcam fırın kabında pişirdim ama kek o kadar kabardı ki bir an taşacak diye korktum, siz isterseniz biraz daha büyük çaplı yuvarlak bir kalıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenir.
  • Mikserle karışım beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve su eklenir.
  • Elenmiş una vanilya ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım iki ayrı kaba eşit olarak ayrılır.
  • Kabın birine kakao, diğerine de aynı ölçüde un eklenip karıştırılır.
  • Keki pişireceğimiz kalıp yağlanır.
  • Yuvarlak kalıbın ortasından başlayarak bir kepçe kakaolu, kakaolunun tam ortasına gelecek şekilde sade hamur dökülür.
  • İki renkte halka halka yayılan hamur bitene kadar bu şekilde devam edilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.

27 Şubat 2015 Cuma

ZEYTİNLİ KÖŞK KAHVALTI BAHÇESİ

     Geçen hafta sonu blogger arkadaşlarımla birlikte değerli şefimiz Volkan Altınörs'ün davetlisi olarak Urla asfaltı üzerindeki Zeytinli Köşk Kahvaltı Bahçesindeydik.Şehrin gürültüsünden uzakta, 200 kişilik kapalı alanıyla davet ve kutlamalar için de rezervasyon yapılan, zeytin ağaçları arasına yerleştirilmiş bembeyaz kameriyeleriyle, güzel servis takımlarıyla, mavi beyaz dekorasyonuyla ve yer döşemeleriyle uyum içindeki bu çok ferah ve nezih mekanda kahvaltı ederken küçük çocuklarınız; kahvaltı salonundan ayrı olarak düzenlenen açık alanlarda ki oyuncaklarda veya seramik atölyesinde seramik heykelcikler yaparak vakit geçirebilir, siz de isterseniz spor aletlerinin bulunduğu salonda sporunuzu yapabilirsiniz.Zeytinli Köşk'te reçeller, hamur işleri ve kruvasanlar şef Volkan Altınörs tarafından yapılırken, kahvaltılık diğer ürünler, peynirler, zeytinler kendi yörelerinden getirilip, tertemiz mutfaklarında hazırlanarak, güler yüzlü personelleri tarafından servis ediliyor.Zeytinli Köşk'ün kış günleri için çıtır çıtır yanan bir şöminesi var ama işin doğrusu şöminenin üzerindeki Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın tablosunu görmek benim için ortamı zaten yeterince sıcak yaptı :) Mekan sahibi Turgut beyin yapıp, duvarlara astığı resimler bence çok başarılıydı; sevdiğim, takdir ettiğim, hemen herkes oradaydı sadece iki resmi tanıyamadım onlarda Turgut beyin annesinin ve oğlunun resimleriymiş :) Hemen her masanın yanında yer alan resimlerden birini seçerek, yanınıza Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Can Yücel, Aşık Veysel hatta Che Guevara'yı alarak kahvaltınızı edebilirsiniz :) Bizim kahvaltıya gittiğimiz gün mevsim normallerine göre hava çok güzeldi, içeride şöminenin ve birbirinden lezzetli kahvaltılıkların, dışarıda ise zeytin ağaçlarının altında kış güneşinin tadını çıkardık.Açık ve kapalı alanlarıyla, şehrin gürültüsünden uzak çocuklarınızla birlikte nefes alabileceğiniz, doğal ürünlerle kahvaltı keyfi yapabileceğiniz bir ortam arıyorsanız, Zeytinli Köşke uğramalısınız.Bu güzel günde emeği geçen herkese teşekkürler.
Zeytinli Köşkün adresi: Urla asfaltı Yenikent mahallesi No:8 İzmir Tel:0 232 754 44 77
 

YELPAZE PATATES

Yelpaze patates tarifi
Kaşar peynirli dilimli patates nasıl yapılır
Yelpaze patates nasıl yapılır
     Uzun zaman önce internette görüp yaptığım yelpaze patatesi son günlerde reklamlarda da görmeye başlayınca artık paylaşayım diye düşündüm. Garnitür olarak veya özellikle hafta sonu kahvaltıları için, büyük boy kumpirlik patateslerden yada küçük patateslerden birer porsiyonluk yapabilirsiniz. Patatesin piştikten sonra yelpaze gibi açılabilmesi için; altından çok ince bir parça keserek düz durmasını sağladıktan sonra iki tarafını aynı yükseklikteki kesme tahtası ile sıkıştırarak ince dilimler halinde keserseniz, bıçakla dibe kadar inerek patatesin ikiye bölünüp, şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz. Aslında bu tarifin ölçüsü kaç kişi için yaptığınıza ve ne kadar baharat, kaşar peyniri eklemek isteyeceğinize göre değişiklik göstereceğinden ölçüleri kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy patates 
  • 150-200 gram kaşar peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 4 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalanır.
  • Kurulandıktan sonra altından ince bir parça kesilerek düz durması sağlanır.
  • Patatesin iki tarafı kesme tahtası ile sıkıştırarak, dibine kadar inmeden altı bütün kalacak şekilde ince ince dilimlenir.
  • Dilimlerin arası dövülmüş sarımsak, tuz ve baharat eklenmiş zeytinyağı ile yağlanır.
  • Fırın tepsisi ile 200 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Ara ara çıkartılıp fırçayla üzerine yağ sürülerek tekrar fırına konulur.
  • Üzeri iyice kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İstenirse aralarına ince kesilmiş kaşar peyniri yerleştirilerek eriyene kadar fırınlanır.
  • Sıcak servis edilir.

26 Şubat 2015 Perşembe

CARAMBOLA ( YILDIZ ) MEYVELİ CHEESECAKE

Cheese tarifi
Meyveli cheesecake nasıl yapılır
Carambola meyveli cheesecake tarifi
     Hafif lezzetli cheesecakeler çay saatlerinin olmazsa olmazları arasında yer aldığından beri bende değişik meyvelerle, değişik tariflerle cheesecakeler yapıyorum. Alışageldiğimiz meyveler dışında ananas ile limon arası bir tada benzettiğim  carambola meyvesini biraz pişirip suyunu süzerek cheesecake üzerinde kullandım.Aynı tarifi değişik meyveler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması:
  • 3 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1,5 yemek kaşığı un 
  • 30 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker Creme Ole 
Üzerine:
  • 1 adet carambola (yıldız) meyvesi 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı su
  • Bir kaç damla limon suyu 
Jölesi:
  • 1 paket Dr.Oetker tart jöle (13 gr)
  • 2 silme yemek kaşığı toz şeker 
  • 2,5 çay bardağı su
Yapılışı:
  • Carambola meyvesi yıldız olacak yönde dilimlenir.
  • Su ve toz şeker ile biraz pişirilir.
  • Limon suyu eklenip, bir taşım sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile yoğurulur.
  • Kelepçeli kalıbın dibine pişirme kağıdı ve alüminyum folyo yayılır.
  • Kalıbın içine bisküvili karışım bastırılarak yayılıp, düzeltilir.
  • Sütün içine toz şeker, nişasta, un eklenerek muhallebi gibi sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınınca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğuduktan sonra Creme Ole eklenerek mikserle çırpılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine düzeltilerek yayılır.
  • Soğumuş olan carambola meyvesi üzerine dizilir.
  • Dr. Oetkerin tart jölesi iki yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır.
  • Üzerine iki buçuk çay bardağı su eklenip, iyice karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, karıştırılarak soğutulur.
  • Tartın ortasından başlayarak kenarlara doğru kaşıkla yayılır.
  • Buzdolabına konulup, soğuk servis edilir.

25 Şubat 2015 Çarşamba

JÜLYEN SALATA

Jülyen sebze salatası tarifi
Jülyen sebze salatası nasıl yapılır
Renkli sebze salatası tarifi
     Rengarenk görünüşü ile sofralarınızı renklendirecek, çok sağlıklı bu salatayı jülyen bıçağı ile çok kısa süre de yapabilirsiniz.Jülyen bıçağınız yoksa, biraz vaktinizi alsa da sebzeleri incecik kibrit çöpü kalınlığında doğrayabilirsiniz.Çekirdekli kısmına kadar doğradığınız kabakların iç kısmını mücver, salatalığın iç kısmını ise cacık yapmakta kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet kabak
  • 2 adet salatalık 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • Bir kaç yaprak beyaz lahana 
  • 1 demet maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Kabak ve salatalığın kabukları soyulmadan, çekirdekli iç kısmına kadar jülyen bıçağı ile doğranır.
  • Lahananın sert kısımları da incecik kıyılıp, eklenir.
  • Kırmızı biber ve maydanoz da eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Bir saat önceden sosu dökülüp, çekmesi için bekletilir.

24 Şubat 2015 Salı

NOHUTLU EBEGÜMECİ YEMEĞİ

Ebegümeci yemeği tarifi
Nohutlu ebegümeci yemeği nasıl yapılır
     Ebegümeciyi karışık otlarla birlikte kavurarak, börek içi olarak yada sarmasını yaparak kullanıyordum. Bu defa da geçen yıl Tuz Ekmek'te gördüğüm terbiyeli nohutlu yemeğini denedim.
Malzemeler:
  • 1 demet ebegümeci 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut 
  • 2-3 yemek kaşığı domates püresi 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Ebegümecilerin yaprakları ayrılır ve sirkeli suda bekletilir.
  • Kuru soğan incecik kıyılıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Domates püresi ve ebegümeci yaprakları da eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çekince 1 su bardağı sıcak su ve haşlanmış nohutlar eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İlk sıcaklığı geçen yemeğe sarımsak ve limon suyu eklenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...