Çeneye çarpan çorbası
Erişteli mercimek çorbası
Bacaklı çorba
Mart ayıyla birlikte ilkbahar geldi sanmıştık ama bir kaç gündür İzmir'in havası yağmur, dolu derken kış aylarını aratmayınca, kış aylarının sıcacık çorbaları sofralarımızda tekrar aranır oldu :) Erişte, haşlanmış nohut ve yeşil mercimek ile yapılan bu çorbanın sakala çarpan çorbası, çeneye çarpan çorbası, erişteli mercimek çorbası ve bacaklı çorba gibi yörelere ve kişilere göre değişen isimlerinden en bilineni sakala çarpan çorbası sanıyorum. Ben nohutu bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün yumuşayana kadar pişirip, soğuttuktan sonra azar azar poşetleyerek çorbalarda, pilavlarda kullanmak üzere dondurucuda bekletiyorum. Bu çorbada da önceden hazırladığım haşlanmış nohutlardan ve yazdan yapıp kuruttuğumuz ev yapımı eriştelerden kullandım, siz kendiniz erişte kesip yapmıyorsanız bile yapanlardan ev yapımı erişte alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:- 1 su bardağı ev yapımı erişte
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı su
- Zeytinyağı, nane, kırmızı pul biber
Yapılışı:
- Yeşil mercimekler bir gece önceden ıslatılıp, bekletilir.
- Ertesi gün suyu süzülüp, yumuşayana kadar haşlanır.
- İncecik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir, un da eklenip pembeleşene kadar çevrilir.
- Suyu eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kaynatılır.
- Erişte, haşlanmış nohutlar ve suyu süzülmüş mercimekler de eklenerek özleşene kadar pişirilir.
- Ocaktan aldıktan sonra başka bir kapta zeytinyağında kırmızı pul biber ve nane yakmadan çevrilerek çorbaya eklenir.