Mercimek köftesi nasıl yapılır
Mercimekli köfte tarifi
Altın günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köftesini değişik ölçülerle de olsa, bilmeyen, yapmayan yoktur sanıyorum. Genellikle kalabalıkta yenildiğinden bu ölçüler tam geliyor ama siz isterseniz kendinize kadar yarım ölçü olarak da yapabilirsiniz. Bizde çok sevildiğinden, evde yemek olmadığında bol yeşillik ve yanında turşusuyla çoğu zaman yemeğe alternatif olarak yıllardır yaptığım tarifimi de paylaşayım diye düşündüm.
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 4,5 - 5 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 5 adet taze soğan
- 1 adet limonun suyu
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- Tuz
Yapılışı:
- Mercimek iyice yıkanıp, süzülür.
- Suyunu çekip püre haline gelene kadar haşlanır.
- Mercimek cinsine bağlı olarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenir.
- Henüz sıcakken köftelik bulgur eklenip, karıştırılarak üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır.
- Başka bir tencerede incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
- Salça eklenip, biraz kavrulur.
- Limon suyu eklenir.
- İnce kıyılmış taze soğanlar, maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip, köfte kıvamını alana kadar yoğurulur.
- Hamurdan alınan parçalara elimizle sıkılarak köfte şekli verilir.
- Servis tabağına marul yapraklarının üzerine köfteler yerleştirilip, turşu, domates ve yeşillikler ile servis edilir.