25 Şubat 2019 Pazartesi

KAŞNİKA

Kaşnika Tarifi
Pırasalı Karmaca Tarifi
Rumeli Mutfağı 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kadar ince doğranmış pırasa 
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı lor
  • 1 paket kabartma tozu
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Kuru nane
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pırasalar olabildiğince ince ince doğranır.
  • Yumurtalar, zeytinyağı ve süt derin bir kapta çırpılır.
  • Mısır unu, un, lor, kabartma tozu ve baharatlar da eklenip koyu bir kek kıvamına gelinceye kadar kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına dökülüp, üzeri düzeltildikten sonra pul biber serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp içini çekene kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.


24 Şubat 2019 Pazar

SEBZELİ YUFKA BÖREĞİ

Ispanaklı Yufka Böreği Tarifi
Mantarlı Yufka Böreği Tarifi
Sebzeli Börek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram ıspanak yaprağı 
  • 10 adet mantar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet havuç 
  • 100 gram beyaz peynir 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ayrılıp, yıkanır ve suyu süzdürülür. 
  • Tavaya zeytinyağı konulup, olabildiğince minik minik doğranan kuru soğan, havuç ve mantarlar suyunu çekene kadar pişirilir. 
  • Ocaktan almaya yakın doğranmış ıspanak yapraklarda eklenip, biraz daha çevrilir. 
  • Minik minik doğranmış peynirler, karabiber ve tuzu da eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Yufkanın yarısına fırça ile zeytinyağı sürülüp, diğer yarısı üstüne kapatılır. 
  • Kalan iki yufkaya da aynı şekilde yağ sürülerek, altı katlı yarım yufka olacak şekilde üst üste konulur.
  • Yufkaların düz tarafına soğumuş iç harcı yayılıp, sıkıca rulo şeklinde sarılır.
  • Dilimlere kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Üstlerine çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

23 Şubat 2019 Cumartesi

ŞAM KURABİYESİ

Şam kurabiyesi tarifi
Şam kurabiyesi nasıl yapılır
Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 3-4 damla limon suyu 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 adet portakal kabuğu rendesi 
  • 8 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, portakal kabuklarının rendesi, kabartma tozu, yoğurdun üzerine karbonat ve limon suyu dökülüp karıştırılır.
  • Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur olana kadar elenmiş un azar azar eklenip, yoğurulur.
  • Elimiz çok az yağlanarak hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak şekil verilir.
  • Şekil verildikten sonra toz şekere batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirildikten sonra fırının ayarı 180 dereceye düşürülerek 15 dakika kadar daha pişirilir.

22 Şubat 2019 Cuma

MUSKA BÖREĞİ

Muska Böreği Tarifi
Muska Böreği Nasıl Yapılır
Yufka Börekleri
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet haşlanmış patates
  • 1 su bardağı lor 
  • 1 demet dereotu
  •  Karabiber 
  • Tuz
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı: 
  • Yufkalardan dört parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Ortaya denk gelen uzun parçalar ikiye bölünür.
  • Haşlanmış patatesler soyulup iyice ezilir.
  • Patateslere lor, ince kıyılmış dereotu, tuz ve karabiber de eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Her şeritin uç kısmına bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden konulup, çevire çevire üçgen muska gibi sarılır.
  • Açılmaması için, uç kısımları su ile ıslatılıp, yapıştırılır.
  • Kızdırılmış bol zeytinyağında kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Tercihen sıcak servis edilir.



21 Şubat 2019 Perşembe

BEŞAMEL SOSLU FIRINDA KARNABAHAR

Fırında Karnabahar Tarifi
Beşamel Soslu Fırında Karnabahar Tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet orta boy karnabahar 
  • 2 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Karabiber
  • Tuz 
  • 100 gram kaşar peyniri
Yapılışı:
  • Karnabahar çiçeklerine ayrılıp, yıkanıp, süzülür.
  • Bol suda on dakika kadar haşlandıktan sonra süzgece alınır.
  • Tava da eritilmiş tereyağı ve zeytinyağına un eklenerek, unun kokusu çıkana kadar yakmadan kavrulup, tuzu eklenir.
  • Üzerine süt eklenip, topaklanmaması için el çırpıcısı ile sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Fırın kabına alınan karnabahar çiçeklerinin üzerine tuz, karabiber ve hazırlanan sos dökülür.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri de serpilerek, önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat peynirler eriyip kızarana kadar tutulur.
  • Dilimlenerek sıcak servis edilir.


20 Şubat 2019 Çarşamba

EBEGÜMECİ (DEVELİK) SALATASI

Ebegümeci Salatası Tarifi
Develik Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 1-2 bağ ebegümeci (develik ) 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1-2 diş sarımsak 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Otların yaprakları ve taze dalları ayrılır.
  • Hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa iyice yıkanıp, süzülür.
  • Kaynayan bol suda otların dal kısımları yumuşayıncaya  kadar pişirilip, süzülür.
  • Soğuk sudan geçirilip, tekrar süzülerek servis tabağına alınır.
  • Zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve tuz karıştırılarak sosu hazırlanır. 
  • Kararmaması için, sosu yenileceği zaman dökülüp, tercihen ılık servis edilir.

19 Şubat 2019 Salı

ÇİKOLATALI COCO KURABİYE

Coco Kurabiye Tarifi 
Çikolatalı Coco Kurabiye Nasıl Yapılır
Hindistan Cevizli Kurabiye Tarifi
Çikolatalı Hindistan Cevizli Kurabiye Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 2 adet yumurta akı 
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı damla çikolata 
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde yumurta akları ve toz şeker mikserle iyice çırpılır.
  • Hindistan cevizi ve damla çikolata eklenerek, karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar gerekirse biraz daha hindistan cevizi eklenir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine iki kaşık yardımıyla aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

18 Şubat 2019 Pazartesi

FIRINDA HAMSİ

Fırında Hamsi Tarifi
Fırında Hamsi Nasıl Yapılır
Fırında Balık Tarifi
 Malzemeler: 
  • 1 kilogram hamsi 
  • 1 çay bardağı mısır unu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı tuz  
Yapılışı: 
  • Hamsiler temizlenip, bol su ile yıkanıp, süzülmeye bırakılır. 
  • Derin bir kap içinde yağ ve tuz ile zedelemeden karıştırılır.
  • Mısır unu da eklenip, karıştırılır.
  • Hamsilerin fazla unu silkelenerek tek sıra olacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilip, sıcak servis edilir.


17 Şubat 2019 Pazar

KAMKAT( KUMKUAT ) REÇELİ

Kumkuat reçeli tarifi
Kumkuat reçeli nasıl yapılır
Kamkat reçeli tarifi
Kamkat reçeli nasıl yapılır

Malzemeler:
  • 500 gram kamkat (kumkuat )
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Bu defa dilim dilim keserek yaptığım kumkuat reçelini, bütün olarak yapmak isterseniz, daha önce paylaştığım https://nergismevsimi.blogspot.com/2014/01/kumkuat-kamkat-receli.html linkine tıklayabilirsiniz.
  • Kumkuatların yaprakları ve sapları ayıklanır, yıkanır.
  • Kumkuatlar bütün olarak tencereye konulur.
  • Acısının çıkması için; kumkuatların üzerine üç dört defa her defasında yenilenen sıcak su dökülüp, soğuyana kadar beklettikten sonra süzülür.
  • Süzgece konulup, soğuması beklenir.
  • Kesme tahtasında dilim dilim kesilen kumkuatların çekirdekleri çıkartılır.
  • Bir sıra kumkuat bir sıra toz şeker olacak şekilde konulup, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün şekerlenmiş kumkuatlara iki buçuk su bardağı su eklenerek tencereye alınır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte reçel kıvamı alıncaya kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almadan önce limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Reçel temiz ve kuru bir kavanoza alınıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.



16 Şubat 2019 Cumartesi

ÜÇGEN ÇÖREK

Üçgen Çörek Tarifi
Tahinli Cevizli Üçgen Çörek Tarifi
İnstant Mayalı Tarifler
Malzemeler: 
  • 1,5 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı un 
İç Malzemesi:
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz
Üzerine:
  • Pudra Şekeri

Yapılışı: 
  • Unun yarısı ve instant maya derin bir kaba elenir.
  • Ilık sütün içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek sıcak bir ortamda mayalanması için yarım saat bekletilir.
  • Hamur iki katına ulaşıp mayalandıktan sonra iki parçaya ayrılır.
  • Her parça merdaneyle dikdörtgen şeklinde ince uzun açılır.
  • İç malzemesi yayıldıktan sonra uzun kenarından rulo yapılarak sarılır.
  • Bıçakla üçgenler oluşturacak şekilde verev verev kesilip, çöp şiş ile tam ortasından kuvvetlice bastırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilip, yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri elenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...