25 Nisan 2014 Cuma

HOLLANDALI MİNİCANLAR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurundan Hollandalı kurabiyesi nasıl yapılır
İstanbul hatırası kurabiyesi nasıl yapılır
     Hollanda ve Kuzeyin Venedik'i de denilen Amsterdam şehri; kanalları, kanal evleri, yel değirmenleri, birbirinden güzel binaları, her yaştan her statüden insanın ulaşımını bisikletle sağlaması, lale bahçeleri ve özellikle kırsalda bulutların dokunulacak kadar yakınımızda olmasından mıdır bilmiyorum benim gözüme masal diyarı gibi görünmüştü :) Bu kurabiyeleri ülkemize ziyarete gelen Hollanda heyeti için,biraz da o günlerin hayali ile zevkle yaptım.Hollandalıların geleneksel kıyafetlerini; ellerinde lale sepetlerini, ayaklarına ucu yukarı doğru sivrilen klompen denilen tahta sarı terliklerini, kadınların uzun önlüklü eteklerini, başlarındaki özgün beyaz şapkalarını ve erkeklerin kasketli, bol pantolonlu yerel kıyafetlerini kurabiyelere olabildiğince yansıtmaya çalıştım. Kurabiyenin arka yüzüne bizim kültürümüzden de bir şeyler olsun, dostluğumuza nazar değmesin diye düşünerek nazar boncukları yapıp, üzerine İstanbul Hatırası yazdım.Bir zamanlar ''Düşünün Antalya'da mutlu bir Hollandalı'' diye sözleri olan sanıyorum Ali Kocatepe'nin bir şarkısı vardı, Antalya'da mutlu Hollandalılar var mı bilmiyorum ama umarım İstanbul'daki Hollandalılar ülkelerine güzel anılarla dönerler ve bu kurabiyeler de onlar için İstanbul Hatıralarından biri olur.

24 Nisan 2014 Perşembe

FINDIKLI TOPLAR

Fındıklı top tarifi
Fındıklı toplar nasıl yapılır
Fındıklı bonibon tarifi
     Bazı tarifler var ki, ne zamandan beri mutfağımızda yapılır, ilk ne zaman nerede görüp yemiştik hatırlayamayız :) Benim zamanını hatırlayamadıklarımdan biri de bu tarif.Kahve yanında ikram edilebilecek bu minik topları yapıp, iri kırılmış fındığa veya hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • İri fındık kırıkları 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Diğer malzemelerle karıştırılıp, yoğurulur.
  • Ele yapışmayan kıvama gelene kadar malzemeler eklenir.
  • Minik minik toplar yuvarlanır.
  • Fındık kırıklarına bulanır.
  • Buzdolabına konulup, ikram edileceğinde servis tabağına alınır.

21 Nisan 2014 Pazartesi

PORTAKALLI PORTAKAL ÇİÇEĞİ REÇELİ

Portakal çiçeği reçeli tarifi
Bütün dilimli portakal reçeli tarifi
Portakal reçeli nasıl yapılır
     Portakal çiçeği reçelini uzun zamandır yapmak istiyordum ama portakal çiçekleri ile yollarımız bir türlü kesişmiyordu :) Urla ziyaretim sırasında, inanılmaz güzel kokan narenciye ağaçlarının çiçeklerini görünce biraz da Adana'lı bir arkadaşımın bu çiçeklerden portakal çiçeği reçeli yapılabileceği oluruyla, toplayabildiğimiz kadar çiçek topladık.Portakal çiçeklerini bulmuşken, halen de portakal bulunuyorken bütün dilimli portakal reçeliyle birlikte portakallı portakal çiçeği reçeli yaptım. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kalın kabuklu portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 su bardağı ayıklanmış portakal çiçeği 
  • 2 su bardağı su 

Yapılışı:
  • Portakallar iyice yıkanıp, rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için çok az yüzeyi rendelenir.
  • Tencereye üzerini geçecek kadar su ile bütün olarak konulur.
  • Acısının çıkması için üç kez suyu değiştirilerek, beşer dakika haşlanır.
  • Acı suyu çıktıktan sonra suyu süzülüp, bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Tencereye alınan portakal dilimlerinin üzerine kat kat toz şeker dökülür.
  • Şekerli olarak bir gece bekletilir.
  • Portakal çiçeklerinin sadece beyaz yaprakları tek tek ayıklanır.
  • Yaprakların üzerini geçecek kadar su konulur.
  • Acısının çıkması için iki kez, beşer dakika suyu değiştirilerek, kaynatılır.
  • Süzülen portakal çiçeği yaprakları, şekerli portakal dilimleri ile karıştırılır.
  • Önce orta ateşte daha sonra da kısık ateşte üzerindeki köpükleri alınarak 35-40 dakika koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Çiçeğinin yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamına gelince limon suyu eklenerek bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınan reçel kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

20 Nisan 2014 Pazar

KUŞ KAFESİ PASTASI

Kafes pasta tarifi
Şeker hamurundan kafes pasta nasıl yapılır
Kuş kafesi pastası tarifi
                                          Seni düşünürken;
                                          Bir çakıl taşı ısınır içimde,
                                          Bir kuş gelir yüreğimin ucuna konar.
                                          Var mı başka söze hacet ?  
     Şu andan itibaren başka söze hacet yok :) Çünkü; üç ay önce nişan törenleri için pasta yaptığım, Mavi Kuş ve kardeşim; bu hafta sonu son sözlerini söyleyip iyi günde, kötü günde birlikte hayatı paylaşmaya ''EVET'' dediler.Dost, arkadaş ve akrabaların katılımı ile nihayet mutlu sona ulaştık :) ''Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan, şarkı söylemeye bir kuş gelecektir.'' diyerek üç ay önce  nişan törenleri için yaptığım Mavi Kuş Pastasından sonra mavi kuşlara bu defa da ömür boyu mutlulukla bir arada yaşamaları, evlerinde ve yüreklerinde çiçekler açması dileklerimle, çiçekler için de kuş kafesi şeklinde pasta yaptım. Dilerim; ömür boyu mutlu olun, her şeyin gönlünüzce olsun.

15 Nisan 2014 Salı

SEBZELİ TAVUK KAVURMA

Sebzeli tavuk kavurma tarifi
Pazılı, havuçlu, arpacık soğanlı tavuk kavurma tarifi
Sebzeli tavuk kavurma nasıl yapılır
     Lezzet dergisinde et kullanılarak yapılan bu yemek tarifini; izlediğim bloglardan Festigan kemiksiz tavuk buduna uyarlayıp yapınca, ben de denemek istedim. Herkesin beğenerek yediği bu yemekteki arpacık soğanları yemeğe ayrı bir lezzet katıyor ama ayıklanması biraz zaman alıyor. Onun için vaktiniz olduğunda bir miktar arpacık soğanını kaynar su içinde bekletip soyarak, buzdolabı poşeti ile dondurucuya koyabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 600 gram kemiksiz tavuk budu 
  • 500 gram pazı yaprağı 
  • 5 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan 
  • 300 gram arpacık soğanı 
  • 250 gram haşlanmış nohut 
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları iki, üç parçaya  bölünür.
  • Arpacık soğanları kaynar su içinde bekletilip, soyulur.
  • Havuçlar soyulup, ince uzun dilimlenir.
  • Pazıların yaprakları ayrılır, yıkanıp, süzülür.
  • Zeytinyağında kuru soğan ve dövülmüş sarımsaklar biraz çevrilerek kavrulur.
  • Arpacık soğanlar, havuçlar ve iri parçalara ayrılmış tavuk butları eklenir.
  • Arada karıştırılıp, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Haşlanmış nohut, pazı yaprakları, tuz ve karabiberi eklenerek pişirilir.



14 Nisan 2014 Pazartesi

GELİNCİK REÇELİ

Gelincik reçeli tarifi
Gelincik çiçeğinden nasıl reçel yapılır
Gelincik reçeli nasıl yapılır
     Anadolu'nun pek çok yerinde ilkbaharın gelmesi ile her yeri kırmızıya boyayan gelinciklerin sadece görüntüsünün güzelliği ile yetinilir ve o kıpkırmızı narin çiçekler geçer, gider.Ege bölgesinde ise, çiçekleri henüz çıkmadan yeşil taze yapraklarından gelincik otu böreği, gelincik otu kavurması, çiçekleri çıkınca da o kıpkırmızı taç yapraklarından gelincik şerbeti, güllü gelincik şurubu, likörü ve reçeli yapılır.Bu hafta sonu Urla'da kıpkırmızı gelincik tarlalarını, mis gibi kokan portakal çiçeklerini, karabaşotlarını görünce dayanamadım ve eve bir kaç torba çiçek ile döndüm.Sadece ben bu durumda olduğumu sanırken yolda rastladığım herkesin elinde torbalar dolusu otlar, çiçekler görünce anladım ki yalnız değilim :) Gelincikler nerede ise avuç içi büyüklüğünde olunca, Gülcan ve Tülay'da ayıklamama yardım edince temizlenmiş gelinciklerimden geldiğim gibi reçel yaptım.Kalan yaprakları da gelincik şerbeti yapmak için, kavanoza koyup limon tuzu ve limon suyu ekleyerek bir hafta sonra açmak üzere güneşe koydum.
Malzemeler:
  • 200 gram gelincik çiçeği
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Yapılışı:
  • Gelinciklerin kırmızı taç yaprakları kopartılır.
  • Tohumları ve yaprakta ki siyah kısımları çıkartılıp, atılır.
  • Bol su ile zedelemeden yıkanıp, süzdürülür.
  • Derin bir tencerede toz şeker ve su koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Koyulaşınca gelincik yaprakları eklenip, beş dakika daha kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince limon suyu eklenir.
  • Birkaç taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

12 Nisan 2014 Cumartesi

PATATES KÖFTESİ

Patates köftesi tarifi
Patates köftesi nasıl yapılır
Galeta unlu patates köftesi tarifi
     Çay saatlerinde veya ana öğün olarak da tüketilebilecek patates köftelerini yaparken ele yapışmayacak kıvama gelene kadar galeta unu ekleyerek şekil verebilir, kızgın yağda veya yapışmaz bir tavada alt üst ederek kızartabilirsiniz.Yanında domates ve yeşilliklerle veya üzerine çok az sarımsaklı yoğurt ilavesi ile sıcak olarak servis edebilirsiniz.
  • 4-5 adet haşlanmış patates 
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
  • Galeta unu 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Patatesler sıcakken püre yapma aleti ile pütür kalmayacak şekilde ezilir.
  • Kaşar peyniri, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharat eklenip yoğurulur.
  • Gerekirse galeta unu eklenerek ele yapışmayan bir karışım yapılır.
  • Karışımdan kopartılan parçalar yuvarlanır, üstüne bastırılarak yassı köfteler yapılır.
  • Galeta ununa bulanan köfteler kızgın yağa atılarak kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine alınıp, yağı süzdürülür.
  • İstenirse az yağlanmış teflon tavada ters yüz edilerek de pişirilebilir.

9 Nisan 2014 Çarşamba

KARA KOYUN PASTASI

Vegan pasta tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Anarşist kara koyun pastası tarifi
Şeker hamurlu vegan doğum günü pastası
     Bütün koyunların uyum içinde, hep bir ağızdan BE diye bağırdığı koyun sürüsünden ayrılıp, kurdun kendini kapacağını hiç düşünmeden olanca sesiyle BA diye bağıran bu aykırı, anarşist ruhlu kara koyunu görünce nedense :) aklıma oğlum geldi. Odasında asılı olan bu karikatür kime ait bilmiyorum ama her şeye rağmen, her ortamda aykırı olmayı başarabilen oğlumun  hoşuna gideceğini düşündüğüm bu karikatürden esinlenerek doğum günü pastasını yapmaya karar verdim. Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için doğum günü pastası ve sofrası da daha sonra hepsini paylaşacağım vegan tariflerden oluştu.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı doğum günün kutlu olsun, özgürce, istediğin gibi bir dünya da yaşaman dileğiyle; nice sağlıklı yıllara...                                             
                                          
     Ben pastayı üzerine figür koymak istediğim için şeker hamuru ile kapladım ama siz sadece ara katlarına krema sürüp, meyve veya bitter çikolata kullanarak yumurtasız, sütsüz vegan bir pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 9 çay bardağı un 
  • 3 çay bardağı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su
  • 2 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke 
Kreması:
  • 2 su bardağı soya sütü 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un 
Yapılışı:
  • Derin bir kapta un, şeker, kakao karıştırılır.
  • Kabartma tozu eklenip, üzerine sirke dökülür.
  • Zeytinyağı ve su da eklenerek karıştırılır.
  • Katı kıvamlı bir kek hamuru yapılır.
  • 22x22 ebadlarında yağlanıp,unlanmış kek kalıbına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan çıkartılır.
  • İki kata ayrılır.
  • Derin bir tencerede toz şeker, un, nişasta karıştırılır.
  • Soya sütü yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Hazırlanan krema ılıyınca kat aralarına yayılıp, üst parçası kapatılır.
  • Şeker hamuru ile kaplanıp, süslenir.

7 Nisan 2014 Pazartesi

DENİZ BÖRÜLCELİ ENGİNAR

Deniz börülceli enginar tarifi
Deniz börülceli enginar yemeği nasıl yapılır
     Geçtiğimiz yıl Yunan adalarında ki en favori meze deniz börülceli enginarmış; ben bu tarifi Festigan'da görünce hemen yapmıştım ama Gezi olayları sırasında yazmaya ara verince enginar mevsimi geçtiğinden yayınlamamıştım. Yunan adalarında bu sene de favori mi bilmiyorum ama üzerinden bir enginar mevsimi daha geçmeden paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 10 adet enginar çanağı 
  • 1 bağ deniz börülcesi 
  • 2 adet orta boy havuç 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Deniz börülcelerinin dip kısımları kesilip, hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Tencerede bol kaynar su içinde deniz börülcesi 15 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan börülceler süzülüp, soğuk suyun içine atılır.
  • Soğuk suyun içinden alınıp tekrar süzülür.
  • İçindeki sert çöp kısımları sıyrılıp atılarak bir kaba alınır.
  • Çanak enginarların üzerine limon suyu, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Çok az zeytinyağı ile tavada biraz çevrilerek sotelenir.
  • Dövülmüş sarımsaklara, deniz börülcesi ve sotelenen havuçlar karıştırılır, biraz daha zeytinyağı eklenir.
  • Enginarların üzerine havuçlu, deniz börülceli karışım paylaştırılır.
  • Yarım limon dilimleri enginarların üzerine konulup beş dakika daha pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

4 Nisan 2014 Cuma

NERGİS MEVSİMİ İZMİR LİFE DERGİSİNDE

     İzmir'i; İzmir'in sosyal hayatını, mekanlarını tanıtan aylık yayın organlarından İzmir Life Dergisi Nergis Mevsimi'ne daha sonra da Nergis Mevsimi İzmir Life Dergisi'nin Hünerli Eller sayfasına konuk oldu :) Havalar ve gündem nedeniyle her ne kadar bahar günlerinin ferahlığını yaşayamıyorsak da, hiç olmazsa sofralarımızda çiçekler açsın diye düşünerek çiçek konseptli bir çay sofrası hazırladım. İzmir Life Dergisi'nin de Nisan ayı dergi kapağı olarak bahar dalı kullandığını görünce konsept tamamlanmış diye düşündüm :)
    Dergi ekibi randevu saatine erken gelince, sofranın son halinin fotoğrafını çekememiştim. Dergide yayınlanan fotoğraflarda da sofranın bütününü gösteren fotoğraflara yer verilmediğini görünce, ortada bir sofra yokmuş gibi görünmesin diye :) hazırladığım çay sofrasının çektiğim bir iki fotoğrafını eksikleri olsa da yayınlamayı düşündüm.Baharın ilk günlerinde yayınlanacak dergi için ben çiçek konseptine uygun olduğunu düşündüğüm; Reyhan Şerbeti, Çikolatalı Pembe Gül Buketi, Çiçek şehriyeli Salata,Çiçekli Cupcake,Ayçiçeği Böreği, Portakal çiçekli Cocostar ve veganlar için de bir şeyler olsun diye Tahin Soslu Kolay Falafel yaptım.
    Benim için güzel bir anı oldu, umarım İzmir Life ekibinin de damağında lezzet, anılarında bir hoşluk bırakabilmişimdir. Evimize konuk olan İzmir Life ekibine çok çok teşekkürler.

REYHAN ŞERBETİ

Malzemeler:
·   1 demet reyhan 
·     7 yemek kaşığı toz şeker 
·     2 adet limonun suyu veya 4-5 parça limon tuzu
·    1 litre sıcak su 
Yapılışı:
·  Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
·  Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
·  Sürahiye alınan karışıma, kaynar su eklenir.
·  Streç film ile sürahinin ağzı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
·   Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir sürahiye alınır.
·  Buzdolabına konulup, soğutulur.
·   Soğuk olarak servis edilir.

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı 
  • 1/2 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gr çikolata (frambuazlı kuvertür çikolata)
Yapılışı:

  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya eklenip,mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kalıbın dibine yayılır.
  • Erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kek bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse çöp şişlere geçirilip,buket olarak servis edilir.
ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 1/2 demet maydanoz 
  • 1/2 demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 
Yapılışı:

  • Çiçek şehriye haşlanır,soğuk sudan geçirilip,süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp,eklenir.
  • Zeytinyağı,limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç,kırmızı biber,salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.
ÇİÇEKLİ CUPCAKE
 Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı dondurulmuş frambuaz 
Süsleme için:
  • Şeker hamuru 
Yapılışı:
  • Krem şanti ve soğuk süt mikser ile karıştırılır.
  • Frambuazlar eklenip,karıştırılarak buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un,kabartma tozu da eklenerek mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Kağıt muffin kalıplarının üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuyunca bıçakla konik bir şekilde içi çıkartılıp,açılan boşluğa krem şanti doldurulur.
  • Kesilen kek parçası kapak şeklinde geri kapatılır.
  • Şeker hamuru ile  kaplanan cupcakelerin üzeri çiçeklerle süslenir.

AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ
Malzemeler:

·   4 su bardağı un 
·  100 gr tereyağı
·  1/2 çay bardağı zeytinyağı 
·  1 adet yumurtanın sarısı 
·  3 yemek kaşığı yoğurt 
·  2 yemek kaşığı sirke 
·  1 paket kabartma tozu 
·   1 tatlı kaşığı tuz 

İç malzemesi:

·   5 adet orta boy haşlanmış patates 
·   250 gram beyaz peynir veya lor
·   2 adet yumurtanın akı 
·  1/2 demet dereotu 
·   1 çay kaşığı pul biber 
·   1/2 çay kaşığı karabiber
·   Tuz

Yapılışı:

· Yoğurma kabına dökülen unun ortasına oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
· Hamur iki eşit parçaya ayrılıp,streç filme sarılarak buzdolabına konulur.
· Haşlanmış patatesler soyulup, ezilir.
· İnce doğranmış dereotu, yumurta akları, tuz ve baharatlar eklenip,karıştırılır.
· Buzdolabından çıkartılan hamur, merdane ile açılır.
· Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, hamur yerleştirilir.
·  Hazırlanan iç malzemesinin birazı ortaya, kalanlar da kenarlara simit gibi şekil verilir.
·  Diğer hamurda açılıp, yayılır.
·  Tam ortaya koyduğumuz iç malzemesinin üzerine küçük bir kase kapatılır.
·   Hamurun kenarları da ruletle kesilerek birbirine yapışması sağlanır.
·  Kenarlar kapandıktan sonra bıçakla kaseye kadar kesikler atılır.
·  Kase kaldırılıp, alınır.
·  Kesilen parçalar sırayla yan çevrilip, düzeltilir.
·   Bir yumurtanın sarısı fırça ile sürülür.
·   Tam ortaya çörek otu, yapraklara da susam serpilir.
·   Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık bir saat üstü kızarana kadar pişirilir. 

PORTAKALLI COCOSTAR
 Malzemeler:
  • 200 ml süt kreması 
  • 1/2 su bardağı kahve kreması
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 1 su bardağı portakal kabuğu rendesi
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Portakal kabuklarının beyaz kısımları kesilip,atılır.
  • Robotta parçalanan portakal kabukları,toz şekerle iyice ovulur.
  • Malzemelerin hepsi derin bir kap içinde karıştırılıp,yoğurulur.
  • Cevizden daha küçük toplar yuvarlanır.
  • Hindistan cevizine bulanıp,üzerine kürdan saplanarak dizilir.
  • Buzdolabında 1-2 saat bekletilir.

TAHİN SOSLU KOLAY FALAFEL
Nohut Köftesi Malzemeler:
  • 2 su bardağı nohut unu 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı köftelik bulgur 
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1/2 paket kabartma tozu 
  • Susam
Tahinli Sos Malzemeleri:
  • 1 çay bardağı çifte kavrulmuş tahin 
  • 1/2 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber  
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı              
Yapılışı:
  • Nohut unu ve köftelik bulgur karıştırılıp, üzerine sıcak su dökülür.
  • Kuru soğan ve sarımsaklar çok ince doğranır .
  • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Bütün malzemeler eklenerek yoğurulur.
  • Üzeri kapatılıp,bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Küçük parçalar kopartılıp,elimizle yuvarlanıp,susama bulanır.
  • Çok az yağlanmış teflon tavada iki taraflı kızartılır.
  • Sosu için;tahin,limon suyu,sarımsak,zeytinyağı ve baharatlar karıştırılıp,servis tabağına yayılır.
  • Nohut köfteleri,tahinli sos üzerine dizilip,servis edilir.
 

3 Nisan 2014 Perşembe

NARLI DAĞLAR TATLISI

Nar suyuyla narlı muhallebi tarifi
Narlı muhallebi nasıl yapılır
Taze nar suyuyla narlı tatlı tarifi
     Taze sıkılmış nar suyu kullanarak yaptığım bu çok hafif, besleyici  ve renkli tatlıyı tek kişilik silikon kalıplarda porsiyonlar halinde veya tepsiye döküp dilimleyip servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz. Ben dağ şekline benzettiğim silikon kalıbı kullanarak daha önce yaptığım keke Karlı Dağlar Keki deyince, aynı kalıp ile yaptığım bu tatlıya da içimden Narlı Dağlar demek geldi :) İsterseniz tatlının içine nar taneleri de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 3 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Yapılışı:
  • Taze sıkılmış nar suyu, su, toz şeker ve mısır nişastası sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Narlı karışım katılaşmadan ıslatılmış silikon kalıba dökülür.
  • Başka bir tencerede süt, toz şeker, nişasta sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince narlı karışımın üzerine dökülür.
  • Soğuyunca buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
  • Servis edileceğinde kalıp tabağa ters çevrilir.
  • Nar taneleri ile süslenerek servis edilir.

2 Nisan 2014 Çarşamba

TEPEKULE CATERİNG & MAKSAN YEMEK OKULU

  Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinin teras katında, A7 Şehir Kulübü ve Maksan Mutfak işbirliği ile; Ege, Akdeniz,Antep ve Dünya Mutfaklarına ait değişik yemeklerin tanıtılacağı,zeytinyağı ve şarap tadımlarının yapılacağı, deneyimli şeflerle birlikte haftada bir gün üç saat sürecek kursların düzenlendiği bir yemek okulu açıldı.
     Yemek okulunun açılış kokteyline ve sonrasında düzenlenen workshopa; HepLeziz, Lezzetli Somunlar, Ihlamurcum, Sedodan Lezzetli Tarifler, Akdeniz Akşamları, Kurabiyecim, Dilodan Tarifler, Fatoşça Tatlar, Sunadan Denemeler ve Nefis Kokular bloglarını yazan arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim.
     Lezzetli kanepeler ve aperatiflerin yer aldığı açılış kokteylinden sonra, workshop için mutfağa geçtiğimizde ilk olarak mutfağın temizliği ve düzeni ilgimi çekti.Mutfak önlüğümüz ve kullanacağımız bütün malzemeler tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanmış,tarifleri tam karşımızda yazılı olarak bizleri bekliyordu.
     Deneyimli şeflerle birlikte yaptığımız Etli Kirde,Pastırmalı Mücver,Kaya Koruğu ve tatlı olarak da Sütlü Kadayıfımızı daha sonra İzmir Körfezinin eşsiz manzarası eşliğinde şeflerimizle birlikte yedik.Ben diğer arkadaşlarımdan farklı olarak;etli kirdeyi tavuk eti kullanarak,pastırmalı mücveri de sadece sebzeli olarak yaptım.
     Efsane şef Nevzat Peker,Binali Yılmaz ve Abdullah Yavuz başta olmak üzere bize eşlik eden şeflerimize,Tepekule Catering Reklam Yönetmeni Derya İZGİŞ'e,arkadaşımız Tülay Oral'a ve taleplerimizi anında temin eden,çalışmanın en yoğun anında bile mutfağın temiz kalması için hiç durmadan çalışan güler yüzlü mutfak personeline de çok  teşekkür ediyorum. 
     Tepekule Catering'in Yemek Okulunda düzenlenen değişik mutfaklara ait kurslara katılmak isterseniz;nisan mayıs aylarına ait programları ve ücretleri için,DETAYLI BİLGİ alabilirsiniz.

Tepekule Yemek Okulunun  Nisan-Mayıs 2014 programı;

10.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Geleneksel İzmir Mutfağı (75 TL)
17.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
24.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
01.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
08.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
15.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Chineese..Chineese.. (90 TL)
22.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
29.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
05.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
12.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
19.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Geleneksel İzmir mutfağı (75 TL)

Bu programlar dışında talebe bağlı olarak, şirketler için motivasyon eğitimleri, çocuklar için yaş gruplarına özel ‘’Küçük Gurme’’ çalışmaları da düzenlenmektedir.
İstasyonlarımız 2 kişilik, toplam çalışma maximum 14 kişiliktir.
Eğitimlerde kullanılacak tüm gıda malzemesi ile önlük ve tarif defteri ücrete dahildir. 
Detaylı bilgi için; 462 6730 nolu telefonu aramanız yeterli..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...