4 Nisan 2011 Pazartesi

ÇİLEKLİ SMOOTHİE

Smoothie Nasıl Yapılır
Çilekli Smoothie Tarifi
     Smoothie; değişik meyveler ile yapılan, meyve sularına göre daha kıvamlı olan bol buz takviyesi ile sıcak yaz günlerinde tüketilebilecek son derece sağlıklı bir içecek. Özellikle zamanı biraz geçmeye başlamış çilekleri değerlendirmenin de en güzel yollarından biri ama siz çilek yerine istediğiniz meyve ile birlikte yoğurt veya dondurma kullanarak da bu serinletici içeceği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5  su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 250 gram çilek
  • Buz parçaları 
Yapılışı :
  • Çilekler bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Blenderde çilekler parçalanır.
  • Süt ve yoğurt  eklenip, koyu bir kıvama gelene kadar karıştırılır.
  • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama getirilir.
  • İstenirse  buz eklenir.

ÇİÇEK BÖREK

Çiçek börek tarifi
Çiçek börek nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
     Yapımı biraz zaman alsa da, sadece görüntüsü için bile yapılabilecek bu çiçek görünümlü çıtır çıtır böreği çay saatleriniz için ya da aperatif olarak hazırlayabilirsiniz. Börekleri derin bir kızartma tenceresinin içinde bol kızgın yağda ve fazla sıkıştırmadan kızartırsanız kat kat görüntülü çiçekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet patates 
  • 100 gram lor
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz  
Yapılışı: 
  • Yufkalar üst üste tezgaha yayılıp, çay bardağı veya kalıp ile yuvarlaklar kesilir.
  • Haşlanmış patatesler ve lor çatal ile iyice ezilir.
  • Yumurta, tuz ve karabiber eklenir.
  • Çay bardağı ile kesilen her yufkanın arasına, bir çay kaşığı kadar patatesli iç malzemesi konulur.
  • Beş kat yufka, her defasında ortalarına basılarak üst üste yapışması sağlanır.
  • Börekler, derin bir kızartma kabında kızgın yağda üçer üçer kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine  alınıp,  sıcak servis edilir.

TUZ BİBER DERGİSİ'NDEN ÖDÜL

Tuz Biber Dergisi Kurabiye yarışması
    
     Tuz Biber Dergisi, uzun zamandır izlediğim, önemsediğim bir dergi.Yarışmaya, özellikle kurabiye konusunda olunca katılmak istedim. Ben hiçbir zaman çok güzel kurabiyeler yaparım iddiasında olmadım ama  adımı kurabiye ile andığını söyleyen çok kişi oldu.Yarışmaya kendi fikrim olan damla sakızlı sandwich kurabiye ile katılıp, denemek istedim .
      Blog hayatıma başlayalı henüz üç ay olmuşken, Tuz Biber Dergisi tarafından ödüllendirilmek benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Aslına bakılırsa, benim için kurabiye yapmak ve yemenin kendisi bir ödül...Yarışmaya katılanlar sayesinde çok güzel kurabiye, cupcake  tarifleri öğrenmiş oldum. Bana devam etme cesareti veren bu ödül için, Tuz Biber Dergisi'ne ve yeni tariflerini bizimle paylaşan tüm katılımcılara çok teşekkür ederim.

30 Mart 2011 Çarşamba

GECE BAHÇESİ PASTASI

Gece bahçesi pastası tarifi
Çocuk doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu pasta tarifi
     Arda'nın üçüncü yaş gününde  isteği üzerine Gece Bahçesi kahramanlarının yer aldığı bir pasta yaptım. Gece Bahçesi'nin ne olduğu konusunda bir fikrim yoktu.Arda'nın en sevdiği  film kahramanlarıymış. Biz de üç yaşındaki bir çocuktan bile öğrenilecek şeyler olduğunu öğrenmiş olduk :)

29 Mart 2011 Salı

BABALAR GÜNÜ PASTASI

Babalar günü pastası tarifi
Şiirli pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
  
     Geçen sene babalar gününde, babaların babası :) eşime  figürlü bir pasta yapmak istememe rağmen çok az zamanım olduğundan yetiştiremem düşüncesi ile vazgeçtim.Oğlumun küçükken babası için ezberleyip okuduğu Can Yücel'in şiirinin yer aldığı, şeker hamurundan bir pasta yaparak bu şiiri ve o günleri hatırlamasını istedim.

BEN HAYATTA EN ÇOK BABAMI SEVDİM

Ben hayatta en çok babamı sevdim.
Karaçalılar gibi yerden bitme bir çocuk
Çarpık bacaklarıyla-ha düştü ha düşecek,
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Bilmezdi ki oturduğumuz semti,
Geldi mi de gidici-hep, heep acele işi,
Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi
Atlastan bakardım nereye gitti,
Öyle öyle ezber ettim gurbeti.

Sevinçten uçardım hasta oldum mu,
Kırkı geçerse ateş, çağırırlar İstanbul'a
Bi helallaşmak ister elbet, diğ'mi oğluyla!
Tifoyken başardım bu aşk oy'ununu,
Ohh dedim, göğsüne gömdüm burnumu

En son teftişine çıkana değin
Koştururken ardından o uçmaktaki devin,
Daha başka tür aşklar, geniş sevdalar için
Açıldı nefesim, fikrim, canevim,
Hayatta ben en çok babamı sevdim.

Can YÜCEL

ŞİŞ MANTISI

Şiş mantısı tarifi
Şiş mantısı nasıl yapılır
Hazır yufka mantısı tarifi
     Yiyecek kişi sayısına göre sadece bir yufkadan bile yapabileceğiniz, çıtır çıtır kızartılmış yufkanın üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile çok kısa zamanda, çok az malzeme ile şiş mantısı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı nane
Yapılışı:
  • Yufka tezgaha yayılıp, her yufka altı üçgen parçaya bölünür.
  • Her parça örgü şişine veya çöp şişe biraz gevşekçe sarılır.
  • Sarılan yufkaların uç kısımları boydan boya su ile yapıştırılır.
  • Yufkaların içinden şiş çekilip, çıkartılır.
  • Rulo şeklindeki yufkalar, nohut büyüklüğünde bıçak ile kesilir. 
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Yoğurt  çırpılır, dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenir.
  • Servis tabağına alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber ile kuru nane dökülür.
  • Sıcak servis edilir.

ROYAL ICINGLİ BUKET KURABİYELER

Royal ıcıngli kurabiye 
Buket kurabiye
     Şeker hamuru kullanarak kurabiyeler yapmaya başlamadan önce, çocuklara bazen doğum günlerinde bazen de hiç bir nedeni yokken sadece sevinsinler diye royal ıcıngli renk renk kurabiyeler yapıyordum.Çoğunun fotoğrafını çekmemişim yada fotoğraf kalitesi pek iyi değil ama ben çocukları sevindirmek isteyecekler için bir fikir olur diye düşünerek Elif 'e, Berfin'e, Rana'ya ve Ceylin'e yaptığım çiçek buketi kurabiyeleri paylaşmak istedim.


28 Mart 2011 Pazartesi

PORTAKAL ŞERBETİ

Portakal şerbeti tarifi
Portakal şerbeti nasıl yapılır
     Kış boyunca, özellikle hastalandıkça portakal, mandalina gibi içinde bol miktarda C vitamini olan narenciye tüketimimiz biraz daha artıyor.Bu durumda en iyisi taze sıkılmış portakal suyu ama her zaman hazırda portakal suyu bulmak mümkün olmayınca hem kendiniz hem de misafirlerinize ikram etmek için portakal şerbeti yapabilirsiniz.Şekerini istediğiniz ölçüde koyabilir yada gerekirse daha sonra biraz sulandırarak tüketebilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1,5 kilogram portakal 
  • 8 su bardağı içme suyu   
  • 1,5 su bardağı toz şeker  
Yapılışı: 
  • Su ve toz şeker koyulaşana kadar kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Portakalların suyu sıkılıp, önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilir.
  • Koyulaşan şuruba portakal suyu da eklenip, bir iki taşım birlikte kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

YERELMASI YEMEĞİ

Yerelması yemeği tarifi
Yerelması nasıl pişirilir
      Yer elmasının diğer sebzelerden farklı o eciş bücüş görüntüsü nedeniyle soyulması biraz zaman alsa da, çok faydalı bir sebze olunca senede bir defa da olsa pişirilebilir yada en azından çiğ olarak tüketilebilir diye düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram yerelması 
  • 1 yemek kaşığı domates püresi veya salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates 
  • Yarım demet dereotu 
Yapılışı:
  • Yerelmaları iyice yıkanıp, soyulur.
  • Soyulma işlemi sırasında kararmamaları için soyulanlar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Doğranmış kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça da eklenip, kaşıkla ezilerek biraz kavrulur.
  • Yerelmaları, havuçlar ve patatesler eklenir.
  • Suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.

27 Mart 2011 Pazar

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır
     Sütlaç, annemin bizim için en çok yaptığı tatlılardandı. Özellikle tatillerde, bayramlarda gittiğimizde sütlaçları masanın üzerinde sıralanmış, bizi beklerken bulurduk. Annem koku vermesi için Ege'de hemen her bahçede bulunan mis çiçeğinden koparttığı bir dalı sütlaç pişerken içine daldırır veya önceden tatlılara koymak için hazırladıkları gültopu tanelerinden dövüp tatlının üzerine serperek mis kokulu sütlaçlar yapardı. O günler şimdi o kadar uzaklarda ki, annemin yaptıklarının tadında olmasa da artık sütlaçlarımızı kendim yapıyorum. 
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 dal ıtır yaprağı( mis çiçeği yaprağı )
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu çekip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
  • Pirinçlerin üzerine süt eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • Bu aşama da istenirse bir kaç ıtır yaprağı daha sonra içinden çıkarılmak üzere konulur.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • Kaselere dökülüp, soğuduktan sonra istenirse tarçın veya dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...