14 Ekim 2013 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

Etsiz çiğ köfte tarifi
Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır
Cevizli çiğ köfte tarifi
     Çiğ köfte; çocukluk yıllarımda bölgemizde yapılmadığı ve pek bilinmediği için, bildiğimiz yıllarda da ben et yemediğim için tadını merak ettiğim bir lezzetti.Gerçi daha sonra çiğ köftenin sağlıklı bir şey olmadığına hem fikir olundu ki, etsiz çiğ köfte gibi bir alternatif üretildi.Bu sayede ben ve benim gibi düşünenlerde çiğ köfte ile tanışmış oldu.Son yıllarda hemen her köşede değişik firmalara ait çiğ köfte satan dükkanlar var ama siz iyice özleşene kadar yoğurmayı göze alabilirseniz evde de çiğ köfte yapabilirsiniz.Bu ölçülerle on, on iki kişilik çiğ köfte yapıldığı düşünülürse ölçüyü kişi sayısına göre azaltmak gerekebilir.Baharatları damak tadınıza göre silme yemek kaşığı ölçüsü ile ekleyip, acı seviyorsanız istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 su bardağı ince köftelik bulgur 
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • 250 gram ceviz 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı kimyon 
  • 3 yemek kaşığı karabiber 
  • 3 yemek kaşığı isot veya pul biber
  • 6 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Köftelik bulgur geniş bir kapta sıcak su ile ıslatılıp, kapağı kapatılır.
  • Ceviz ayıklanıp, mutfak robotunda toz haline getirilir.
  • Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeler ve baharatlar eklenir.
  • Malzemeler iyice birbirine karışana kadar yarım saat yoğurulur.
  • Hamur gibi olunca elimizle sıkılarak küçük köfteler yapılır.
  • Marul yaprakları, domates dilimleri, turşu, istenen garnitürler ve şalgam suyu ile servis edilir.

13 Ekim 2013 Pazar

SOYA KÖFTELİ FIRINDA PATATES

Soya köftesi tarifi
Soya köftesi nasıl yapılır
Soya köfteli fırında patates tarifi
     Soya kıyması kullanarak et ile yaptığınız pek çok yemeği yapabilirsiniz.Bu tarif et sevenler için belki de pek anlam ifade etmeyecek  ama vegan ve vejetaryenlerin ana yemek olarak severek yiyeceklerini düşünüyorum.Bu ölçüler ile otuz civarında köfte yapılabiliyor, isterseniz köftenin bir kısmını ayırıp başka bir tarifte de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4-5 adet patates 
  • 2-3 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz 
Soya köftesi için:
  • 2 su bardağı soya kıyması 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 5 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 büyük boy kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 

Yapılışı:
  • Soya kıymasının üzerine sıcak su dökülür, 10-15 dakika şişmesi beklenir.
  • Soğuduktan sonra elimizle sıkılarak, geniş bir kaba alınır.
  • Rendelenmiş kuru soğan çok az yağ ile tavada pembeleşene kadar kavrulur.
  • İnce kıyılmış maydanoz, baharatlar ve salça eklenir.
  • Köfte kıvamına gelene kadar arada un ekleyerek iyice yoğurulur.
  • Soya köftesinde ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, şekil verilir.
  • Yağlanmış yapışmaz bir tavada önlü arkalı kızartılır.
  • Köfteler fırın kabına alınır.
  • Tavaya biraz daha yağ konulup soyulmuş halka halka doğranmış patatesler eklenir.
  • Kapağı kapatılarak patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen patatesler  köftelerle birlikte fırın kabına dizilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler tavada kalan yağ ile çevrilir, salça ve baharatlar eklenir.
  • Köfte ve patateslerin üzerine domates sos dökülür.
  • 180 derece fırında yarım saat kadar suyu çektirilir.
  • Sıcak servis edilir.

11 Ekim 2013 Cuma

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLAR GÜNÜ


     Birleşmiş Milletler geçen yıl 11 Ekim'i ''Dünya Kız Çocuklar Günü ''ilan etti.Geçen yılın teması ''Çocuk Evlilikleri''olarak belirlendi ve ''Çocuk Gelinlere Hayır Platformu''oluşturuldu.15 ilden 63 sivil toplum örgütü ve üniversite biriminin oluşturduğu Çocuk Gelinlere Hayır Platformu olarak; 
  • 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün kız çocukları için bir bayram değil,eşitsizlikle mücadele günü olarak bilinmesini,
  • Kız çocuklara yönelik ayrımcılık,ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için,sürekli ve kararlı bir devlet politikası benimsenmesini,
  • Çocuk yaşta evlilikleri önlemek için,yasal evlilik yaşının yükseltilmesi dahil gerekli bütün önlemlerin bu çerçevede alınmasını,
  • Çocuk yaşta evliliklerin suç olduğunu,normal ve kabul edilebilir olmadığını tüm topluma anlatabilmek için toplumsal işbirliğinin harekete geçmesini,istiyor ve bekliyoruz.
     Bu sene ki tema ise ''Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar''olarak belirlendi.''Çocuk Gelinlere Hayır Platformu, kız çocuklarının eğitim hakkı için,çocuk yaşta evlilikler olmasın diye daha doğmadan cinsiyet ayrımcılığına karşı,kız çocuklara yönelik hak ihlallerini sona erdirmek ve kamuoyu oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.

          

8 Ekim 2013 Salı

BADEM EZMESİ

Badem ezmesi tarifi
Badem ezmesi nasıl yapılır

     Badem ezmesi; Osmanlı sarayı için Edirne'de yapılan tatlılardan biriymiş ama bu günlerde en bilinen adresi İstanbul Bebek'te ki badem ezmecisidir herhalde.İstanbul'da olmayanlar için evde badem ezmesi yapmak çok da zor değil aslında, bademleri mutfak robotunda parçalayarak veya havanda döverek, yeterince yoğurup macun kıvamına getirebilirseniz, herkesin beğenerek tüketebileceği badem ezmeleri yapıp ikram edebilirsiniz.İstediğiniz bir kurabiye kalıbı ile şekil verip farklı bir sunumda veya geleneksel haliyle tezgahta yuvarlayıp, verev verev kesebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram badem 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı su 
  • Bir kaç damla limon suyu 

Yapılışı:
  • Bademler kaynar suyun içinde bekletilip, soğuyunca kabukları çıkartılır.
  • Ağartılan bademler kurulanıp, rengi dönmeyecek kadar kısık ateşte teflon tavada çevrilir.
  • Toz şeker ve su koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Bir iki damla limon suyu eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Bademler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Şurubu azar azar eklenip, pürüzsüz bir hal alıncaya kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan çıkartılıp elimizle yoğurulur.
  • İki yağlı kağıt arasına yayılıp merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip şekil verilir veya yuvarlanıp verev kesilir.
  • Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.

7 Ekim 2013 Pazartesi

SUSAMLI KURABİYE

Susamlı kurabiye tarifi
Susamlı kurabiye nasıl yapılır
     Susamlı kurabiye en çok yaptığım kurabiye olmasına rağmen, bir tanıdık tarifini blogda göremediğini söyleyince farkettim ki paylaşmamışım. Arşivimde düzenlenmeyi bekleyen o kadar çok tarif var ki, bir süre sonra en çok yaptıklarınız bile arada unutulabiliyor. Herkesin çok sevdiği bu kurabiyeyi elinizde minik toplar halinde yuvarlayarak veya üstüne bastırıp incelterek daha kıtır kıtır kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 2 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram tereyağı
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Susam teflon bir tavada yakmadan, sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Oda sıcaklığındaki yağ ve diğer malzemelerle yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeler aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 20-30 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir. 

3 Ekim 2013 Perşembe

LİLOU'NUN BEBEK KURABİYELERİ

Bebek kurabiyesi tarifi
Bebek kurabiyesi nasıl yapılır
Fotoğraftan bebek kurabiyesi
     Lilou'yu doğduğundan beri görmeyen, fotoğraflarıyla özlem gideren teyzesine Lilou'yu görmeye giderken götürmesi için, klasik bebek kurabiyelerinin yanında gönderdikleri fotoğraflardan esinlenerek de kurabiyeler yaptım. Lilou'nun masumiyetini kurabiyelere aktarmak imkansız olsa da, bu güzellik kurabiyeleri de güzelleştirir diye düşündüm.
     Sağlıklı, mutlu, uzun ömürler diliyorum, iyi ki doğdun Lilou...











2 Ekim 2013 Çarşamba

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

Mürdüm eriği reçeli tarifi
Mürdüm eriği reçeli nasıl yapılır
     Rengini ve ekşi tadını çok sevdiğim mürdüm eriği reçelini, mürdüm eriğini meyve olarak yemekten daha çok seviyorum.Mürdüm eriği reçelinde eriğin kokusu ve tadı daha da belirginleşiyor sanki.Şu günlerde pazarlarda çok bulunan mürdüm eriğinin sert ve düzgün olanlarından seçip, dikine dörde bölerek bir gece önceden şekerleyip, yeterince sulanmadıysa çok az su ekleyerek kıvam alana kadar pişirerek reçel yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram mürdüm eriği 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
 Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, boyuna dörde bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
  • Bir gece önceden şekerle karıştırılıp, sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün bir çay bardağı su eklenerek, kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınıp, 40-45 dakika kıvamı koyulaşana kadar pişirilir.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

1 Ekim 2013 Salı

HERŞEYDEN BİRAZ KALIR

   
HER ŞEYDEN BİRAZ KALIR''DİYOR BİRİLERİ,
ÇOĞULLUK HAKLILIKTIR.
KAVANOZDA BİRAZ KAHVE,
KUTU DA BİRAZ EKMEK,
İNSANDA BİRAZ ACI...
 
 Turgut UYAR                                


30 Eylül 2013 Pazartesi

SU TERESİ SALATASI

Su teresi salatası tarifi
Su teresi salatası nasıl yapılır
     Ayvalık pazarında ki ot çeşitlerinin zenginliği karşısında karar veremeyip, tezgahlarda ne gördüysek alınca satıcı tezgahın altından gizlice su teresi çıkarttı ve ''su teresi her yerde bulunmaz, herkese satmam bunu, siz ottan anlıyorsunuz '' dedi.Biz de ilk defa karaborsadan bir ot almış olduk :) Faydalarını okuyunca keşke daha çok satılsa diye düşündüm, çünkü bir demet ot on beşten fazla vitamin ve mineral içermekteymiş.Kavurması da yapılan su teresi o kadar tazeydi ki ben pişirmeye kıyamadım salatasını yaptım.
Malzemeler:
  • 1 demet su teresi 
  • 1 adet domates 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Su teresi ayıklanır.
  • Zedelenmeden yıkanıp, sirkeli su içinde 5-10 dakika bekletilir.
  • Süzgece alınan terenin suyu süzdürülür.
  • Elimizle iri parçalara bölünür.
  • Domatesin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Limon suyu, tuz, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı ile sos hazırlanır.
  • Malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alınır.

28 Eylül 2013 Cumartesi

HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK

Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli börek nasıl yapılır
     Bizim evde ki herkesin damak tadına uygun, severek yediği bu çıtır çıtır böreği daha önce fotoğraflayamadığımdan, yayınlayamamıştım. Pek çok kişinin yaptığı bu böreğin üzerine ben farklı olarak yakışacağını düşündüğüm mavi haşhaş ekledim ve yufkayı on altı parçaya bölerek yaptım.Bu haliyle hem kırk sekiz adet börek çıktı, hem de küçülünce daha çıtır çıtır oldu.Ben kalabalık bir misafir grubuna yaptığımdan böreklerim kısa sürede tükendi, siz daha az yufka ile ölçüleri yarıya indirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet yufka 
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
İç malzemesi:
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 
  • 2 adet ince doğranmış kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı mavi haşhaş
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
  • Siyah suyunun akması için soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur.
  • Haşlanmış mercimek de eklenip, pişirilir.
  • Pişmeye yakın baharatlar eklenip, karıştırılır.
  • Haşhaş ezmesi tahin kıvamına gelene kadar yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek, inceltilir.
  • Tezgaha yayılan yufkaya inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülüp, üzerine ikinci yufka yayılır.
  • Yufka 16 üçgen parçaya bölünür.
  • Geniş kenarına mercimekli iç yayılıp, yufkanın kenarları içe doğru katlanıp sigara böreği gibi sarılıp, kapatılır.
  • Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, mavi haşhaş serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Börekler sıcak olarak servis edilir.
  • Misafirlerim için yaptıklarıma yumurta sarısı sürüp sonra mavi haşhaş ekledim ama bence yumurta sarısı sürmediğim börekler daha çıtır çıtır oldu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...