28 Ocak 2014 Salı

NAR REÇELİ

Nar reçeli tarifi
Nar reçeli nasıl yapılır
     Nar reçeli, Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri yapılan reçellerdenmiş ve Yazar Sermet Muhtar Alus'a göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadının reçel yapamayıp, çarşıdan alması onun namusunu lekeleyecek kadar ayıp bir durummuş, neyse ki şimdilerde namusumuz bu kadar kolay lekelenmiyor :) Önceleri çok kıymetli olan reçeller sadece padişah ve çevresi için, başta gül olmak üzere değişik çiçeklerden, meyvelerden, sebzelerden yapılırmış ve sanatkarların elinden çıkma cam, porselen hatta som altından çok değerli tatlı hokkalarında, kaselerinde sunulurmuş. Tatlı nar tanelerinden yaptığım reçelin rengi daha açık pembe olmuştu, ekşi nardan yaptığımın hem rengi, hem de tadı bence çok daha güzel oldu. Nar reçelini taze sıkılmış nar suyu ile yapıp, yedikten sonra görünüşü, rengi ve lezzeti ile  gerçekten padişah sofralarında yer bulacak güzellikte bir reçelmiş  diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu  

Yapılışı:
  • Narların üç su bardağı dolduracak kadarı tanelere ayrılır.
  • Kalan narların dört su bardağı dolduracak kadarı sıkılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve toz şeker tencerede karıştırılır.
  • Şeker eriyene kadar arada köpükleri alınarak orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ateşin altı kısılarak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Nar taneleri ve sonra limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

27 Ocak 2014 Pazartesi

EŞEK HELVASI SALATASI

Eşek helvası salatası tarifi
Çoban düdüğü otu salatası tarifi
Türkmen düdüğü otu salatası tarifi
          Ege bölgesinde, kış aylarında kendiliğinden yetişen yabani otlardan eşek helvasını da diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkayıp, bol kaynar su içinde parçalamadan haşlayarak, üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos ile ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram eşek helvası ( çoban düdüğü ) otu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Otların sararmış yaprakları ve sert kısımları ayrılır.
  • Bol su içinde bir kaç defa iyice yıkanır.
  • İnce taze dalları ve yaprakları irice doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde haşlanır.
  • Otlar parçalanmadan süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • İyice süzülen otlar servis tabağına alınır. 
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir.
  • Bekletmeden ılık servis edilir.

23 Ocak 2014 Perşembe

MIHLAMA

Mıhlama Tarifi
Mıhlama Nasıl Yapılır
  
Malzemeler:
  • 300-350 gram mıhlama (kolot) peyniri 
  • 4 yemek kaşığı mısır unu 
  • 2 su bardağı süt veya su 
  • 150 gram tereyağı 
Yapılışı:
  • Küçük parçalara ayrılan tereyağı tavada yakmadan kaynatılır.
  • Yağ iyice kızınca mısır unu eklenir.
  • Kısık ateşte yakmadan rengi dönene kadar karıştırılır.
  • Su veya süt eklenip, hızlıca karıştırılır.
  • Önceden ince uzun parçalara ayrılmış peynir tavaya eklenir.
  • Peynir eriyene kadar çok az karıştırılarak pişirilir.
  • Tercihen pişirilen tavada ve sıcak olarak servis edilir.

22 Ocak 2014 Çarşamba

MEKİK BÖREK

Mekik börek tarifi
Mekik börek nasıl yapılır
     Kat kat görüntüsünü ve lezzetini beğendiğim bu börekler uzun zamandır arşivimde paylaşılmayı bekleyenler arasındaydı. Bu ölçülerle hamurdan bir parmak kalınlığında parçalar keserek yirmibeş adet börek yaptım. İsterseniz hamurunu önceden hazırlayıp, streç filme sararak buzdolabında ekletebilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzdolabından çıkartıp, istediğiniz iç malzemesini koyup, şekil vererek zamandan kazanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket hazır instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • Peynir 
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Malzeme karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince açılır.
  • Aralarına eriyip soğumuş tereyağı sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup, yanlardan hafifçe bastırılarak kapatılır.
  • Ek yeri alta getirilip, mekik şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

20 Ocak 2014 Pazartesi

MAVİ KUŞ NİŞAN PASTASI VE KURABİYELERİ

Nişan pastası ve kurabiyesi tarifi
Nişan pastası ve kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu nişan pasta ve kurabiyeleri

                     " Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan,şarkı söylemeye bir kuş gelecektir. "
     Bu hafta sonu, kardeşimin söz kesme ve nişan töreninin bir arada yapıldığı, aile arasında mutlu bir gün yaşadık. ''Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan, şarkı söylemeye bir kuş gelecektir'' diyen Çin atasözündeki gibi, kardeşim de umudunu hiç kaybetmedi ve geçirdiği tüm zor günlere rağmen, yüreğinde yeşil bir dal sakladı ki, nihayet şarkı söylemeye mavi bir kuş geldi :)          
     Geçtiğimiz yıllarda kardeşim için doğum gününde yaptığım, üzerinde deniz kızı figürü olan pastanın altına ''Dilerim gönlüne göre bir deniz kızı yakalar '' demişim :) Sanıyorum benim dileğim de kabul olmuş ki; deniz gözlü bir deniz kızı ile birlikte yeni bir hayata adım atmaya karar verdiler.Aile arasında yapılan bu mutlu gün de, tatlı bir başlangıç için bir pasta ve o günün anısına eşe dosta dağıtılması amacıyla arkasında o günün tarihinin de yer aldığı kurabiyeler yaptım.
     Hayatınızda hep sevgi ve mutluluk olsun, huzurlu ve sağlıklı günlerde hep birlikte, her şeyin gönlünüzce olduğu bir yaşam diliyorum.Ömür boyu mutluluklar...



                             

17 Ocak 2014 Cuma

KUMKUAT (KAMKAT) REÇELİ

Kumkuat reçeli tarifi
Kumkuat reçeli nasıl yapılır
Kamkat reçeli tarifi
Kamkat reçeli nasıl yapılır
       Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olarak da adlandırılan kumkuat ya da kamkat; incecik aromatik kabuğu soyulmadan da yenilebilen, portakal renginde, şekli limona benzeyen, bergamot gibi kokan yani nerede ise bütün narenciyeyi içinde barındıran minyatür bir meyve...Özellikle kabuğu ile yenildiğinde C vitamini kaynağı olduğu söylenen bu meyve, balkonlarda hatta kapalı mekanlarda dekoratif amaçlı yetiştiriliyor.Meyvelerinden marmelat, şekerleme, meyve suyu ve reçeli yapılıyor. Ben deneme amacıyla kumkuatların birazını bütün bırakarak, birazını da dikine ortadan keserek reçel yaptım. Bütün olarak yaptıklarımın içlerinde ki çekirdekleri çıkaramadım, piştikten bir kaç gün sonra şekil bütünlüğü bozuldu, bazılarının içleri de boşalmış gibi oldu. Ortadan kesip çekirdeklerini çıkartarak yaptıklarım ise hem çekirdeksiz hem de şekli bozulmadığı için, bundan sonra yaptığımda ikiye bölerek yapmak daha uygun diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kumkuat 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Kumkuatların yaprakları ve sapları ayıklanır, yıkanır.
  • Bütün olarak tencereye konularak, sadece 10 dakika acısının çıkması için haşlanır.
  • Süzgece konulup, soğuması beklenir.
  • Bütün olarak kullanılacak ise, iğne ile birkaç delik açılır.
  • Bütün olması istenmiyorsa, meyveler ortadan dikine ikiye bölünür.
  • Çekirdekleri ayıklanır.
  • Bir sıra kumkuat bir sıra toz şeker olacak şekilde konulup, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün şekerlenmiş kumkuatlara üç su bardağı su eklenerek tencereye alınır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte reçel kıvamı alıncaya kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almadan önce limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Reçel temiz ve kuru bir kavanoza alınıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

14 Ocak 2014 Salı

UĞUR BÖCEKLİ KURABİYE

Uğur böcekli kurabiye tarifi
Uğur böcekli kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Böceklerden korktuğum nerede ise böcek fobim var diyebileceğim bir durumdayken, sanıyorum çocukluktan kalma bir alışkanlıkla halen korkmadığım, dokunabildiğim tek böcek uğur böceği...Çocukluk yıllarında, '' Uç uç böcecik, annen sana terlik pabuç alacak '' tekerlemesini söyleyip, dilek tutar hemen uçarsa da dileğimizin olacağına inanırdık.İnançların henüz sarsılmadığı çocukluk yılları ne güzelmiş...Bu uğur böcekli kurabiyeyi yaparken, aklıma eskisi gibi dilek dilemek geldi, uğur böcekli kurabiyeyi yerken, ''uç uç böcecik bize barış, adalet, huzur getir'' desek, o minik kanatlara bu yük çok mu ağır gelir acaba...
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 4 su bardağı un 
  • Yeşil, beyaz, kırmızı, siyah şeker hamuru
  • Siyah gıda kalemi 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ ile diğer malzemeler karıştırılıp, hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Hamurdan kalıpla yapraklar kesilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Tel ızgara üzerine çıkartılan yaprak kurabiyeler soğutulur.
  • Soğuyunca bal sürülüp, merdane ile ince açılmış yeşil şeker hamuru kaplanır.
  • Yeşil şeker hamuruna beyaz katılıp yoğurularak incecik şeritler yapılır.
  • Yaprağın etrafı ballı su ile ıslatılarak şeritlerle kontur çekilir.
  • Şeritler; şeker hamuru yerine royal ıcıng ile kontur çekerek de yapılabilir.
  • Kırmızı şeker hamurundan minik uğur böcekleri yapılıp, siyah gıda kalemi ile süslenir.
  • Çok az ıslatılarak yaprakların üzerine yapıştırılır.

13 Ocak 2014 Pazartesi

KİMİ DER Kİ KADIN...

     Eşi Nail Çakırhan ile birlikte çok zor çalışma şartlarında,bu ülkenin tarihini gün ışığına çıkaran ilk kadın arkeologlarımızdan, ilk kadın olimpiyat sporcularımızdan Halet Çambel'i kaybettik. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yetişmiş aydınların, güzel insanların gitgide azaldığı ülkemizde bu kayıplara üzülmemek elde değil ama belki de yakın arkadaşı Mina Urgan'a ve Nail Çakırhan'a kavuşmuştur kimbilir... Mekanı cennet olsun.
     İnternette çok defa paylaşıldığını gördüğüm ve şairinin Nazım Hikmet olduğu sanılan ''Kadın Telakkisi'' adlı Nail Çakırhan'ın yazdığı bu güzel şiiri de bu iki güzel insanın anısına bu gün paylaşmak istedim.

Kimi der ki kadın;
Uzun kış gecelerinde,
Serip bir döşek gibi 
              Yatmak içindir.
Kimi der ki kadın;
Yeşil bir harman yerinde,
Dokuz zilli bir köçek gibi
              Oynatmak içindir.
Kimi der ki,hamur yoğurur.
Kimi der ki,çocuk doğurur.
Her ağızdan bir söz;
Kimi der ki;ilk göz ağrım.
Kimi der ki,onunla dolu bağrım.
Kimi der ki,bunca yıldır yaşıyorum ayalimdir.
Kimi der ki,boynumda taşıyorum vebalimdir.
Ne bu,
      ne şu.
Ne öyle,
      ne böyle.
Ne köçek,
      ne döşek.
Ne ayal,
      ne vebal...
O benim;
Kollarım,bacaklarım,dudaklarım,
              Ve başımdır...
Yavrum,anam,öz kardeşim,karım,
              Hayat arkadaşımdır.
                 

                                        Nail Çakırhan
                                        Haftalık Resimli Ay-Ocak 1931,Sayı 9




10 Ocak 2014 Cuma

MAHLUTA ÇORBASI

Mahluta çorbası tarifi
Mahluta çorbası nasıl yapılır
     İzmir'de havalar soğuk olmasa da, kış aylarında sofralar çorbasız olmaz diye düşünerek değişik çorbalar yapmaya çalışıyorum.Siz de çorba seviyorsanız; Antakya yöresine ait besleyici, yoğun kıvamlı Mahluta çorbası yapabilir, limon suyunu ve baharatları damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 2 adet kuru soğan
  • 10 su bardağı su                       
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber 
Yapılışı:
  • Kırmızı mercimek ve pirinç ayıklanıp, yıkanır.
  • Kuru soğan doğranıp, karamelize olana kadar kavrulur.
  • Sarımsaklar da eklenip, yağda biraz çevrilir.
  • Mercimek ve pirinç tencereye alınıp, üzerine soğuk su konulur.
  • Orta ateşte üzerinde ki köpükler alınarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çorbadan bir kepçe başka bir kaba alınıp, domates ve biber salçaları eklenerek ezilir.
  • Salçalar çorbaya eklenip, kıvam alıncaya kadar pişirilir.
  • Limon suyu ve kimyon da çorbaya eklenir.
  • Çorbanın kıvamı çok koyu olursa, gerekirse biraz sıcak su eklenerek ayarlanır.
  • Tavada kızdırılan zeytinyağında kırmızı biber ve nane yakılarak, çorbanın üstüne dökülür.

9 Ocak 2014 Perşembe

COLESLAW SALATASI

Coleslaw salatası tarifi
Coleslaw salatası nasıl yapılır
Lahana salatası
     Son yıllarda hayatımıza giren :) Coleslaw salatasından önce de lahana salatasını severdim. Lahanayı ince ince kıyıp, bol maydanozla karıştırıp, sirkeli zeytinyağlı salatasını kış aylarında sık sık yapardım. Coleslaw salatasının kullanılan yoğurt ve mayonez nedeniyle diğer lahana salatasına göre kalori değerleri biraz artsa da, değişik bir alternatif olarak deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram beyaz lahana 
  • 3 adet orta boy havuç 
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı mayonez 
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Lahananın beyaz  göbek kısımları ince ince kıyılır.
  • Toz şeker ve tuz eklenip çok az ovulur.
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Buzdolabında kapalı bir kabın içinde bir saat kadar dinlendirildikten sonra servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...