30 Kasım 2014 Pazar

TAHİNLİ FASULYE EZMESİ

Tahinli fasulye ezmesi tarifi
Tahinli fasulye ezmesi nasıl yapılır
     Humus bizim evin olmazsa olmaz yiyecekleri arasında olunca nohutla oluyor da, kuru fasulye ile neden olmasın diye düşünüyordum ki , meğer tahinli kuru fasulye ezmesi zaten bilinen ve yapılan bir mezeymiş :) Ben çifte kavrulmuş tahin kullanarak yaptığım için rengi biraz koyu oldu ama lezzeti de çok daha güzel oldu.Yanında taze soğan, marul ve turşu ile meze olarak yada dip sos olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye 
  • 1 su bardağı tahin 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber 
  • 1 çay bardağı sıcak su 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanmış fasulyeler blender ile iyice parçalanır.
  • Püre halindeki kuru fasulyeye tahin eklenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, baharatlar ve tuz da eklenip karıştırılır. 
  • Kıvam alması için tercihen kuru fasulyenin haşlandığı sıcak su ile karışım biraz açılır.
  • İncecik kıyılmış maydanozlar ve limonu da eklenip, karıştırılır.
  • Meze tabağına yerleştirilip, servis edilir.

29 Kasım 2014 Cumartesi

NİŞASTALI KEK

Nişastalı kek tarifi
Nişastalı kek nasıl yapılır
Unsuz kek tarifi
Damla sakızlı kek tarifi
     İçinde hiç un olmayan sadece nişasta ile yapıldığından çok hafif ve uzun süre bayatlamadan kalan bu keki yaparken kekin içine son günlerde sıkça kullandığım damla sakızlı vanilya ekledim. Benim kekim sakız kokulu nişastalı kek oldu ama siz isterseniz limon kabuğu, portakal kabuğu rendesi veya istediğiniz bir aromayı ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 200 gram buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket Dr.Oetker damla sakızlı vanilya 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, buğday nişastası, kabartma tozu ve vanilya eklenir.
  • Hepsi birlikte karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış ortası delik bir kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.
  • Kürdan batırılıp, pişip pişmediği kontrol edilerek fırından alınır.

28 Kasım 2014 Cuma

7. İZMİRLİ YEMEK BLOGGERLERİ BULUŞMASI

     Geçtiğimiz hafta sonu İzmirli Yemek Bloggerleri'nin bir araya geldiği buluşma İzmir Körfezi manzaralı Hitay Plaza'da yapıldı.Çocuklarla Mutfakta, Fatoşca Tatlar, Gözde Tarifler, İzmirden Lezzetler, Seldanın Mutfak Defteri ve Sofra Keyfim bloglarının yazarları olan arkadaşlarımızın organizasyonu ile  çok güzel geçen bir kahvaltıda bir araya geldik.
     Bu buluşma için İstanbul'dan gelen çok değerli şeflerimizden Yunus Emre Akkor ve Filiz Çatalkaya Orhan ile tanışma ve sohbet etme olanağı bulduk.

     Kahvaltı bittikten sonra, salona girerken aldığımız kolonyaların üzerindeki numaralara göre yapılan hediye çekilişinde bana da Martı Yayınlarından bir kitap ve Chado ( Baharatlı Rooibos Çayı) çıktı.
     Buluşmayı organize eden arkadaşlarımıza, etkinliğimize renk katan şeflerimize ve her zamanki gibi bu etkinliğimizde de bizi yalnız bırakmayan sponsor firmalarımıza çok çok teşekkürler.
Sponsorlarımız: 
Okur Sabunları,  http://okursabun.com.tr/
Feast, Feast Cake Studio, http://www.feast.com.tr/
Calve Ketçap, http://www.calve.com.tr
Lipton Çay,  http://www.lipton.com.tr/
Kuntlar İçecek,  https://www.facebook.com/Kuntlar
Algida, http://www.algida.com.tr/
Redmond, http://multicooker.com/tr/     
Martı Yayınları, http://www.martiyayinlari.com/
Arkadya Kitap,  https://www.facebook.com/ArkadyaKitap
Ar Yıldız, http://www.aryildiz.com/
Tazemasa, http://www.tazemasa.com/
Tarhanababa, http://www.tarhanababa.com/
Chado Çay, http://www.chado.com.tr/
Keramika,   http://www.keramika.com.tr/ 
İMSE - Melike Bahçeci Kursu, http://www.imse.com.tr/
Evimsaray, http://www.evimsaray.com.tr/
Avon, https://kozmetik.avon.com.tr/
Atlantis Tablo, http://www.atlantistablo.com/

27 Kasım 2014 Perşembe

KAKAOLU COCO KURABİYE

Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Kakaolu hindistan cevizli kurabiye nasıl yapılır
Coco kurabiye tarifi
     Kakaolu coco kurabiyeleri; poğaça, börek gibi üzerine yumurta sarısı sürülmesi gereken tuzlu bir şeyler yaptığımda, artan yumurta aklarını uzun süre bekletmeyip, değerlendirmek için yapıyorum. Yağsız ve çok az şekerli olduğu için kalori hesaplamalarına girmeden çayın, kahvenin yanında minik atıştırmalıklar olarak da ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 2 tepeleme dolu yemek kaşığı kakao 
  • 2 adet yumurta akı 
  • 1/2 su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Yumurta akı ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Hindistan cevizi ve kakao da eklenerek kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çay kaşığı ile alınan karışım dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15 dakika kadar pişirilir.

26 Kasım 2014 Çarşamba

SEBZELİ MANTAR SOTE

Sebzeli mantar sote nasıl yapılır
Sebzeli melki sote tarifi
Sebzeli çıntar sote tarifi
     Melki, çam mantarı veya başka bir mantar çeşidi kullanılarak yapılabilecek en doyurucu ve kolay yemeklerden biri olan sebzeli mantar sote yaparken tercihinize göre evde az miktarda kalmış olan sebzeleri pişme sırasına göre yemeğe ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram mantar
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet patates 
  • 2 adet yeşil acı sivri biber -
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Mantarlar iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Patatesler ve havuç soyulup, doğranır.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranır.
  • Doğranmış mantarlar ve  kuru soğan zeytinyağında  kavrulur.
  • Tencereye doğranmış havuçlar, patates ve biber de  eklenir.
  • Arada karıştırılarak sotelenir.
  • Yarım çay bardağı sıcak su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın baharatları ve dereotu da eklenip, sıcak servis edilir.

25 Kasım 2014 Salı

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

Kahve çekirdeği kurabiye tarifi
Kahve çekirdeği kurabiye nasıl yapılır
     Havalar İzmir'de bile soğumuş, kış yüzünü bütün ülkede göstermeye başlamışken sıcak bir çay veya kahvenin yanında kahve kokulu, kahve çekirdeği şeklindeki kurabiyelerden yapıp, içine daha yoğun kahve tadı ve kokusu için Türk kahvesi de ekleyebilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 3 yemek kaşığı Türk kahvesi 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta ve pudra şekeri çırpılarak karıştırılır.
  • Türk kahvesi, nişasta, kakao ve kabartma tozu eklenir.
  • Un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan minik parçalar kopartılıp yuvarlandıktan sonra tam ortasına kürdan veya çöp şişle bastırılarak kahve çekirdeği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır. 

24 Kasım 2014 Pazartesi

KİNOALI ÇİKOLATALI TATLI

Kinoalı tatlı tarifi 
Kinoalı tatlı nasıl yapılır
Vegan tatlı tarifi
Vegan çikolatalı tarifi
     Besin değerleri çok yüksek olan kinoayı daha önce maydanozlu kinoa salatası, avokadolu kinoa, kinoalı kısır gibi değişik salata tariflerinde kullanmıştım ama  pek çok tarifte kullanılabileceğini okuduğum kinoanın tatlısını yaparken biraz da bitter çikolata ekleyerek, çikolatalı bir tatlı yapmak istedim.Ben soya sütü kullandım ama siz normal süt kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım su bardağı kinoa 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı soya sütü 
  • 3 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası 
  • 80 gram bitter çikolata 

Yapılışı:
  • Kinoa bol soğuk su içinde bekletilir.
  • Durulandıktan sonra suyu süzülüp, tencereye alınır.
  • Üzerini geçecek kadar suyla haşlanıp, süzülür.
  • Soya sütünün bir su bardağı kadarı ile buğday nişastası ezilip, inceltilir.
  • Soya sütü, şeker, inceltilmiş nişasta ve suyu süzülmüş haşlanmış kinoa tencereye alınır.
  • Arada karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Piştikten sonra üç kaseye paylaştırılır.
  • Birinci kasedeki muhallebi ıslatılmış 20-25 santim çapındaki kalıba yayılır.
  • Buzdolabına konulup, donması sağlanır. 
  • İkinci kaseye sıcakken bitter çikolata eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Donmuş birinci katın üzerine çikolatalı ikinci kat dökülür.
  • Buzdolabında donduktan sonra üçüncü kase de en üste yayılır.
  • Servis edileceği zaman buzdolabından çıkartılıp dilimlenerek servis edilir.

23 Kasım 2014 Pazar

YEŞİL DOMATES YEMEĞİ

Yeşil domates yemeği tarifi
Yeşil domates yemeği nasıl yapılır
     Sonbaharın son günlerinde tarlalardaki son domateslerde pazarlarda tükenmeye, tarlalar bozuldukça da yeşil domatesler pazarlarda daha çok görülmeye başlandı. Pek çok kişi yeşil domatesleri sadece turşuluk olarak alsa da siz yeşil domateslerden kızartma yapabilir yada kendinden ekşili pirinçli yeşil domates yemeği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil domates 
  • Yarım çay bardağı pirinç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Yıkanıp, dilimlenmiş yeşil domatesler eklenip, yağda çevrilir.
  • Üzerini geçecek kadar su, bir kaç kaşık pirinç ve tuzu eklendikten sonra karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine dereotu serpilip, ılık olarak servis edilir.

15 Kasım 2014 Cumartesi

SÜT REÇELLİ ( DULCE DE LECHE ) KURABİYE

Süt reçeli tarifi
Süt reçeli nasıl yapılır 
Süt reçelli kurabiye tarifi
Dulce de leche tarifi
Dulce de leche nasıl yapılır
     Bizim için bu yazın favorilerinden olan süt reçelini ( dulce de leche) yaz boyunca bir kaç defa yaptım.Beyaz kurabiyelerin içinde kontrast olması için, bu defa biraz daha fazla kaynatarak koyu renkli olmasını sağladığım süt reçelinin bence hem rengi hem de karamelli tadı diğerlerine göre çok daha güzel oldu.Benim süt reçeli için burada verdiğim ölçüler yarım ölçü ama siz süt reçelini tam ölçüsü ile yaparsanız, gerektiğinde kullanmak için buzdolabınızda elinizin altında hazır olarak bulundurabilirsiniz.Hiç bir şey yapamazsanız, kahvaltılarınızda kullanabilir, kahvenize bir kaşık ekleyebilir veya süt reçelli dondurma yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 2 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Süt reçeli malzemeleri:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1/2 su bardağı toz şeker 
  • 1/2 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı: 

  • Oda sıcaklığındaki tereyağı pudra şekeri ile karıştırılır.
  • Diğer malzemeler de karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Streç filme sarılıp, buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. 
  • Buzdolabından çıkınca hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Kurabiyelerin ortasına bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri elenir.
  • Ortasındaki çukur kısımlara çay kaşığı ile süt reçeli konulur.
Süt reçelinin yapılışı:

  • Derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmaması için arada karıştırılır.
  • Orta ateş üzerinde rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan indirilip, soğuyunca kullanılır.

14 Kasım 2014 Cuma

SOMATA

Somata tarifi
Somata nasıl yapılır
Yalancı salep nasıl yapılır
Bademli konsantre içecek tarifi
        Ege'nin zengin kültür ve lezzet mozaiğine ait Somata gibi pek çok tarifin, insan hikayelerinin, anıların, atasözlerinin, deyimlerin yer aldığı Annesinin Kızı kitabını, sevgili Güler Sarıgöl Köymen annesinin onları mutlulukla büyüten lezzetlerini yaşatmak ve paylaşmak amacıyla yazmış ve kitapta yer alan başka anne kızların hikayelerine de yer vererek bu kitabı tüm annelere ve ondan el alan kızlarına adamış...Belki de aynı yaşlarda aynı bölgede yaşamamız nedeniyle kendime çok yakın bulduğum bizden pek çok hikaye ve tarifin yer aldığı bu güzel anılar, güzel tarifler kitabını okurken, ister sıcak isterseniz soğuk olarak somatanızı yudumlayabilirsiniz.Ağartılmış bademler ezilerek yapılan bu konsantre içeceği yaz aylarında soğuk içecek olarak da yapmıştım ama kitabın yazarının da dediği gibi yalancı salep de denilebilecek bu içecek kış aylarında içmek için daha uygun diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 3-4 parça damla sakızı 
  • Toz tarçın 
Yapılışı: 
  • Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletilir..
  • Yumuşayan kabukları çıkartılır.
  • Blendera konulup, incecik kıyılır.
  • Tencerede su ve şeker 45 dakika kısık ateşte kaynatılır.
  • İyice kıyılmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızı da eklenerek, karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır.
  • Ilıyınca ince bir süzgeçten geçirilip şişelere doldurup, saklanabilir.
  • İçileceği zaman çay bardağına konsantre haldeki somatadan bir parmak kadar konulup, üzerine kaynamış su eklenip, tarçın serpilerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...