2 Mart 2015 Pazartesi

PORTAKAL REÇELİ

Portakal reçeli tarifi
Bütün portakal reçeli nasıl yapılır
Bütün portakal reçeli tarifi
     Bütün portakal reçeli tarifimi geçen yıl yazmıştım ama ben paylaşana kadar portakal mevsimi geçtiğinden bu yıla bırakmıştım.Bu yıl da biraz geç kalmakla birlikte halen portakal satılıyorken artık paylaşayım diye düşündüm :) Reçel için seçtiğiniz portakallar yaklaşık aynı boylarda ve kavanoza girebilecek ölçüde olursa, yiyeceğiniz zaman düzgün dilimler halinde kavanozdan çıkartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Portakallar rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için yüzeysel olarak rendelenir.
  • Bütün olarak derin bir tencerede kaynar suyun içinde beşer dakika kaynatılır.
  • Her defasında suyu değiştirilerek üç defa kaynatılıp, süzülür, soğuması beklenir.
  • Soğuyan portakallar bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde doğranır. 
  • Geniş bir kabın içine bir sıra toz şeker, bir sıra portakal dilimi olarak sıralanır.
  • Bir gece şekerde bekletilir.
  • Tencereye alınan portakalların üzerine bir bardak portakal suyu eklenerek, ocağa konulur.
  • Oluşan köpükleri alınarak koyulaşıp, reçel kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşan reçele limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Portakal dilimleri maşa yardımı ile alınıp, kavanoza üst üste yerleştirilip, üzerine şerbeti dökülerek kapağı kapatılarak ters çevrilir.

28 Şubat 2015 Cumartesi

ZEBRA KEK

Zebra kek tarifi
Zebra kek nasıl yapılır
Ebruli kek tarifi
     Bir zamanların en popüler kek tariflerinden biri olan zebra keki halen yapmadıysanız, çay saatleriniz için veya hafta içinde çocuğunuzun beslenme çantasına koymak için yapabilirsiniz. Halkaların düzgün yayılabilmesi için yuvarlak bir fırın kabında veya kalıpta pişirmek gerekir diye düşünüp, küçük borcam fırın kabında pişirdim ama kek o kadar kabardı ki bir an taşacak diye korktum, siz isterseniz biraz daha büyük çaplı yuvarlak bir kalıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenir.
  • Mikserle karışım beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve su eklenir.
  • Elenmiş una vanilya ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım iki ayrı kaba eşit olarak ayrılır.
  • Kabın birine kakao, diğerine de aynı ölçüde un eklenip karıştırılır.
  • Keki pişireceğimiz kalıp yağlanır.
  • Yuvarlak kalıbın ortasından başlayarak bir kepçe kakaolu, kakaolunun tam ortasına gelecek şekilde sade hamur dökülür.
  • İki renkte halka halka yayılan hamur bitene kadar bu şekilde devam edilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.

27 Şubat 2015 Cuma

ZEYTİNLİ KÖŞK KAHVALTI BAHÇESİ

     Geçen hafta sonu blogger arkadaşlarımla birlikte değerli şefimiz Volkan Altınörs'ün davetlisi olarak Urla asfaltı üzerindeki Zeytinli Köşk Kahvaltı Bahçesindeydik.Şehrin gürültüsünden uzakta, 200 kişilik kapalı alanıyla davet ve kutlamalar için de rezervasyon yapılan, zeytin ağaçları arasına yerleştirilmiş bembeyaz kameriyeleriyle, güzel servis takımlarıyla, mavi beyaz dekorasyonuyla ve yer döşemeleriyle uyum içindeki bu çok ferah ve nezih mekanda kahvaltı ederken küçük çocuklarınız; kahvaltı salonundan ayrı olarak düzenlenen açık alanlarda ki oyuncaklarda veya seramik atölyesinde seramik heykelcikler yaparak vakit geçirebilir, siz de isterseniz spor aletlerinin bulunduğu salonda sporunuzu yapabilirsiniz.Zeytinli Köşk'te reçeller, hamur işleri ve kruvasanlar şef Volkan Altınörs tarafından yapılırken, kahvaltılık diğer ürünler, peynirler, zeytinler kendi yörelerinden getirilip, tertemiz mutfaklarında hazırlanarak, güler yüzlü personelleri tarafından servis ediliyor.Zeytinli Köşk'ün kış günleri için çıtır çıtır yanan bir şöminesi var ama işin doğrusu şöminenin üzerindeki Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın tablosunu görmek benim için ortamı zaten yeterince sıcak yaptı :) Mekan sahibi Turgut beyin yapıp, duvarlara astığı resimler bence çok başarılıydı; sevdiğim, takdir ettiğim, hemen herkes oradaydı sadece iki resmi tanıyamadım onlarda Turgut beyin annesinin ve oğlunun resimleriymiş :) Hemen her masanın yanında yer alan resimlerden birini seçerek, yanınıza Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Can Yücel, Aşık Veysel hatta Che Guevara'yı alarak kahvaltınızı edebilirsiniz :) Bizim kahvaltıya gittiğimiz gün mevsim normallerine göre hava çok güzeldi, içeride şöminenin ve birbirinden lezzetli kahvaltılıkların, dışarıda ise zeytin ağaçlarının altında kış güneşinin tadını çıkardık.Açık ve kapalı alanlarıyla, şehrin gürültüsünden uzak çocuklarınızla birlikte nefes alabileceğiniz, doğal ürünlerle kahvaltı keyfi yapabileceğiniz bir ortam arıyorsanız, Zeytinli Köşke uğramalısınız.Bu güzel günde emeği geçen herkese teşekkürler.
Zeytinli Köşkün adresi: Urla asfaltı Yenikent mahallesi No:8 İzmir Tel:0 232 754 44 77
 

YELPAZE PATATES

Yelpaze patates tarifi
Kaşar peynirli dilimli patates nasıl yapılır
Yelpaze patates nasıl yapılır
     Uzun zaman önce internette görüp yaptığım yelpaze patatesi son günlerde reklamlarda da görmeye başlayınca artık paylaşayım diye düşündüm. Garnitür olarak veya özellikle hafta sonu kahvaltıları için, büyük boy kumpirlik patateslerden yada küçük patateslerden birer porsiyonluk yapabilirsiniz. Patatesin piştikten sonra yelpaze gibi açılabilmesi için; altından çok ince bir parça keserek düz durmasını sağladıktan sonra iki tarafını aynı yükseklikteki kesme tahtası ile sıkıştırarak ince dilimler halinde keserseniz, bıçakla dibe kadar inerek patatesin ikiye bölünüp, şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz. Aslında bu tarifin ölçüsü kaç kişi için yaptığınıza ve ne kadar baharat, kaşar peyniri eklemek isteyeceğinize göre değişiklik göstereceğinden ölçüleri kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy patates 
  • 150-200 gram kaşar peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 4 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalanır.
  • Kurulandıktan sonra altından ince bir parça kesilerek düz durması sağlanır.
  • Patatesin iki tarafı kesme tahtası ile sıkıştırarak, dibine kadar inmeden altı bütün kalacak şekilde ince ince dilimlenir.
  • Dilimlerin arası dövülmüş sarımsak, tuz ve baharat eklenmiş zeytinyağı ile yağlanır.
  • Fırın tepsisi ile 200 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Ara ara çıkartılıp fırçayla üzerine yağ sürülerek tekrar fırına konulur.
  • Üzeri iyice kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İstenirse aralarına ince kesilmiş kaşar peyniri yerleştirilerek eriyene kadar fırınlanır.
  • Sıcak servis edilir.

26 Şubat 2015 Perşembe

CARAMBOLA ( YILDIZ ) MEYVELİ CHEESECAKE

Cheese tarifi
Meyveli cheesecake nasıl yapılır
Carambola meyveli cheesecake tarifi
     Hafif lezzetli cheesecakeler çay saatlerinin olmazsa olmazları arasında yer aldığından beri bende değişik meyvelerle, değişik tariflerle cheesecakeler yapıyorum. Alışageldiğimiz meyveler dışında ananas ile limon arası bir tada benzettiğim  carambola meyvesini biraz pişirip suyunu süzerek cheesecake üzerinde kullandım.Aynı tarifi değişik meyveler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması:
  • 3 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1,5 yemek kaşığı un 
  • 30 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker Creme Ole 
Üzerine:
  • 1 adet carambola (yıldız) meyvesi 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı su
  • Bir kaç damla limon suyu 
Jölesi:
  • 1 paket Dr.Oetker tart jöle (13 gr)
  • 2 silme yemek kaşığı toz şeker 
  • 2,5 çay bardağı su
Yapılışı:
  • Carambola meyvesi yıldız olacak yönde dilimlenir.
  • Su ve toz şeker ile biraz pişirilir.
  • Limon suyu eklenip, bir taşım sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile yoğurulur.
  • Kelepçeli kalıbın dibine pişirme kağıdı ve alüminyum folyo yayılır.
  • Kalıbın içine bisküvili karışım bastırılarak yayılıp, düzeltilir.
  • Sütün içine toz şeker, nişasta, un eklenerek muhallebi gibi sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınınca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğuduktan sonra Creme Ole eklenerek mikserle çırpılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine düzeltilerek yayılır.
  • Soğumuş olan carambola meyvesi üzerine dizilir.
  • Dr. Oetkerin tart jölesi iki yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır.
  • Üzerine iki buçuk çay bardağı su eklenip, iyice karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, karıştırılarak soğutulur.
  • Tartın ortasından başlayarak kenarlara doğru kaşıkla yayılır.
  • Buzdolabına konulup, soğuk servis edilir.

25 Şubat 2015 Çarşamba

JÜLYEN SALATA

Jülyen sebze salatası tarifi
Jülyen sebze salatası nasıl yapılır
Renkli sebze salatası tarifi
     Rengarenk görünüşü ile sofralarınızı renklendirecek, çok sağlıklı bu salatayı jülyen bıçağı ile çok kısa süre de yapabilirsiniz.Jülyen bıçağınız yoksa, biraz vaktinizi alsa da sebzeleri incecik kibrit çöpü kalınlığında doğrayabilirsiniz.Çekirdekli kısmına kadar doğradığınız kabakların iç kısmını mücver, salatalığın iç kısmını ise cacık yapmakta kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet kabak
  • 2 adet salatalık 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • Bir kaç yaprak beyaz lahana 
  • 1 demet maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Kabak ve salatalığın kabukları soyulmadan, çekirdekli iç kısmına kadar jülyen bıçağı ile doğranır.
  • Lahananın sert kısımları da incecik kıyılıp, eklenir.
  • Kırmızı biber ve maydanoz da eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Bir saat önceden sosu dökülüp, çekmesi için bekletilir.

24 Şubat 2015 Salı

NOHUTLU EBEGÜMECİ YEMEĞİ

Ebegümeci yemeği tarifi
Nohutlu ebegümeci yemeği nasıl yapılır
     Ebegümeciyi karışık otlarla birlikte kavurarak, börek içi olarak yada sarmasını yaparak kullanıyordum. Bu defa da geçen yıl Tuz Ekmek'te gördüğüm terbiyeli nohutlu yemeğini denedim.
Malzemeler:
  • 1 demet ebegümeci 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut 
  • 2-3 yemek kaşığı domates püresi 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Ebegümecilerin yaprakları ayrılır ve sirkeli suda bekletilir.
  • Kuru soğan incecik kıyılıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Domates püresi ve ebegümeci yaprakları da eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çekince 1 su bardağı sıcak su ve haşlanmış nohutlar eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İlk sıcaklığı geçen yemeğe sarımsak ve limon suyu eklenir.

23 Şubat 2015 Pazartesi

SOMON KOKOREÇ

Balık kokoreç tarifi
Somon balığı sote nasıl yapılır
Somon balığı kokoreç nasıl yapılır
     Ankara'da çalıştığım yıllarda öğlen yemeğimi çoğu zaman evde hazırlayıp yanımda götürsem de, dışarıda yiyeceğimiz zaman Ege otlarından, enginar kalbine kadar o yıllarda Ankara'da bulunması zor meze ve balık çeşitleri ile göz dolduran bir balıkçıyı tercih ederdik.İlk defa orada yediğim balık kokoreçi sonraları evde  de yapmaya başladım. Siz de balık kokoreçi istediğiniz cins balık kullanarak yapıp, isterseniz dürüm yada ekmek arası olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3-4 dilim somon balığı filetosu 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet acı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Kimyon 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Sarımsak ve doğranmış kuru soğanlar, zeytinyağında çevrilir.
  • Balıklar yıkanıp, kurulanıp, kılçıkları çıkartılarak küp küp kesilir.
  • Balıklara doğranmış acı sivri biberler de eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Domatesler ve baharatlar da eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • En son ince kıyılmış dereotu da eklenip, sıcak servis edilir.

21 Şubat 2015 Cumartesi

YILDIZ ÇÖREĞİ

Nutellalı çörek tarifi
Yıldız çörek nasıl yapılır
Nutellalı yıldız çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
     Yabancı yemek sitelerinde her gün bir başka şeklinin yapılışını gördüğümüz çöreklerin tatlısı, tuzlusu, patateslisi derken bu defa da nutellalısını yaptım.Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde ikram edebileceğiniz lezzetinden önce sofrada görünüşü ile göz dolduran bu çöreği sürülebilir herhangi bir çikolata  kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
Üzerine:
  • 150 gram nutella veya sürülebilir çikolata
  • 1 adet yumurtanın sarısı 

Yapılışı:
  • Un, ınstant maya, toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp on dakika bekletilir.
  • Hamur dört parçaya ayrılıp, her parça yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamurun biri yerleştirilir.
  • Açılan hamurların arasına nutella sürülüp, dört kat hamur üst üste yerleştirilir.
  • En üstteki katın tam ortasına bardak konulup, bastırılır.
  • Bardağa kadar olan kısımlar on iki eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen her iki parça eşleştirilerek, parçanın biri sağa biri sola olacak şekilde kendi etrafında çevrilerek ortada yıldız şekli oluşturulur.
  • Sağlı sollu bütün parçalar burulduktan sonra uç kısımları da birleştirilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir.

20 Şubat 2015 Cuma

ETİMEK TATLISI

Etimek tatlısı tarifi
Karamel soslu etimek tatlısı tarifi
     Gene canımızı yakan bir gündemden sonra ağzımızın eski tadı yerine gelir mi bilmem ama  çok uzun zamandır yapmadığım eskilerden bir tat paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 1 paket tuzsuz etimek 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
Kreması:
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı un  
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Toz şeker çelik tencerede karıştırılarak eritilir.
  • Şeker karamel rengine gelince su eklenir.
  • Katılaşan şeker suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
  • Etimekler dikdörtgen bir kabın içine sıralanır.
  • Karamelize suyun ilk sıcaklığı geçince etimeklerin üzerine kaşıkla dökülüp her yeri ıslatılır.
  • Başka bir tencerede un, buğday nişastası ve toz şekere süt eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Islatılmış etimeklerin üzerine muhallebi yayılıp, üzeri kaşığın tersi ile düzleştirilir.
  • Krem şanti ve süt mikserle çırpılıp katılaştıktan sonra soğumuş muhallebinin üzerine yayılıp, kaşığın tersi ile düzeltilir.
  • En üste her yerine gelecek şekilde hindistan cevizi serpilir.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip, dilimlenerek servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...