9 Haziran 2020 Salı

PATATES GRATEN

Patates Graten Tarifi
Patates Graten Nasıl Yapılır
Fırında Kremalı Patates Tarifi
Malzemeler: 
  • 5-6 adet patates 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket süt kreması 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Dereotu


Yapılışı: 
  • Patatesler soyulup yıkandıktan sonra ince ince halka şeklinde dilimlenir.
  • Derin bir kapta süt, süt kreması ve tuz karıştırılıp, patatesler de eklenerek karıştırılır.
  • Fırın kabının kenarları yağlanıp, patates dilimleri yan yana dizilir.
  • Fırın kabına alınan patatesler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından alınıp üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra alınıp dereotu da eklenerek sıcak servis edilir.

7 Haziran 2020 Pazar

DALGONA KAHVE

Dalgona Kahve Tarifi
Dalgona Kahve Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 tatlı kaşığı granül kahve 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı sıcak su 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Buz parçaları
Yapılışı: 
  • Kahve ve toz şeker sürahi gibi derin bir kabın içine konulup, üzerine sıcak su eklenir.
  • El çırpıcısı ile veya daha da kolayı mikserle rengi iyice açılıp, krema kıvamına gelene kadar 10-15 dakika ara vermeden çırpılır. 
  • Servis yapılacak bardağa buz parçaları konulup, süt eklenir.
  • Çırptığımız krema da bardağa konulup, bir kez karıştırıldıktan sonra buzlar erimeden servis edilir.
  • Kişi sayısına göre bardak ölçüleri arttırılır.

6 Haziran 2020 Cumartesi

SİMİT

Simit Tarifi
Simit Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam 
Yapılışı: 
  • Yoğurma kabına elenen un, instant maya ve toz şeker ile karıştırılır.
  • Ilık su azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için beklenir.
  • Hamur önce dört sonra her beze ikiye bölünerek sekiz parçaya ayrılır.
  • Sekiz beze ince uzun çubuk şeklinde yuvarlanıp, ikişer ikişer uçlarından birleştirilerek burulur.
  • Burulan ikili çubuklar uçlarından birleştirilerek, simit şekli verilir. 
  • Kasede su, pekmez ve un karıştırılıp, hazırlanır.
  • Simitler önce pekmezli karışıma sonra da kavrulmuş susama batırılır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilip, on beş dakikada tepsi mayası için bekletilir.
  • Simitlerin içinin yumuşak dışının çıtır olması için, fırının alt rafına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kase konulur.
  • Simitler önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

5 Haziran 2020 Cuma

TARÇINLI KITIR KURABİYE

Tarçınlı Kurabiye Tarifi
Tarçınlı Kurabiye Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı toz tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker el çırpıcısı veya çatalla iyice çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kağıttan ayrılıp, servis edilir.

3 Haziran 2020 Çarşamba

EKŞİ ELMALI PANCAR SALATASI

Ekşi Elmalı Pancar Salatası Tarifi
Ekşi Elmalı Pancar Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2-3 adet pancar 
  • 2-3 adet ekşi yeşil elma 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Çiğ pancarlar soyulup, rendelenir.
  • Elmalar da soyulup, rendelenir.
  • Cevizler iri parçalara bölünür.
  • Maydanozlar da doğranıp, zeytinyağı, limon suyu ve tuz da eklenerek malzemeler iyice karıştırılır.
  • Bekletmeden servis edilir.

1 Haziran 2020 Pazartesi

KANTARON YAĞI

Kantaron Yağı Tarifi
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 1 büyük demet sarı kantaron çiçeği 
  • Cam kavanoz 
  • Zeytinyağı 


Yapılışı:
  • Kantaron çiçekleri elimizle kopartılıp, yıkandıktan sonra sofra bezinin üzerine serilip suyunun iyice süzülüp kuruması sağlanır.
  • Cam kavanozun içine çiçekler konulduktan sonra üzeri tercihen sızma zeytinyağı ile doldurulur.
  • Kavanozun kapağı kapatılmadan ağzı tülbentle bağlanarak 5 gün sabah güneşi gören bir köşeye konulup mayalanması sağlanır.
  • 5 gün sonra tülbent çıkartılıp, kavanozun kapağı kapatılır.
  • Sabah güneşi gören bir köşeye konulup, arada çalkalanarak 45 gün bekletilir.
  • 45 gün sonra çiçekler süzülüp, kalan yağ koyu renkli cam şişelere konulur.
  • Ağzı kapakla kapatılan cam şişelerde 45 gün daha gölge bir yerde bekletilir.
  • Yağ koyu kırmızı bir renk alınca yaralara, yanıklara sürülerek 2-3 yıl kadar bozulmadan kullanılabilir.

30 Mayıs 2020 Cumartesi

NACHOS

Nachos Tarifi
Ev Yapımı Nachos Tarifi
Lavaş Nachos Tarifi
Malzemeler:
  • 8 adet lavaş (tortilla)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 adet kapya biber 
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
  • 7-8 adet kornişon salatalık turşusu 
  • Maydanoz
  • 250 gram kaşar peyniri 


Yapılışı:
  • Kırmızı pul biber, kekik, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı karıştırıldıktan sonra tortillalar yağlanır.
  • Yağlanıp üst üste konulan tortillalar keskin bir bıçakla üçgen üçgen kesilip, fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında arada alt üst edilerek yakmadan kızarmaları sağlanır.
  • Fırından alınan kızarmış lavaşların üzerine önce rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı sonra minik minik doğranmış diğer malzemeler ve tekrar kalan kaşar peyniri rendesi yayılır.
  • Tepsi tekrar 180 derece fırına konulup, kaşar peyniri eriyince çıkartılır.
  • Üzerine maydanozlarda serpilip, sıcak servis edilir.


28 Mayıs 2020 Perşembe

ANKARA TAVA

Ankara Tava Tarifi
Tavuklu Ankara Tava Tarifi
Ankara Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kemiksiz tavuk budu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı arpa şehriye 
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1-2 adet kırmızı biber 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kemiksiz tavuk butları irice doğranıp, üzerini geçecek kadar suyla haşlanır.
  • Haşlanan tavuk parçaları zeytinyağında biraz çevrilerek kızartıldıktan sonra tuz ve baharatları eklenir.
  • Zeytinyağı konulmuş başka bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilip; arpa şehriyeler, çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranmış kırmızı ve yeşil biberler kavrulduktan sonra en son kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesler de eklenir.
  • Tavuk parçaları ve sıcak su da eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İnce doğranmış maydanozla karıştırılarak sıcak servis edilir.

24 Mayıs 2020 Pazar

KİRPİ ÇİKOLATA

Kirpi Çikolata Tarifi
Kirpi Çikolata Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Pudra şekeri ile tel şehriyeler kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan şehriyeler istenirse elimizle biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

22 Mayıs 2020 Cuma

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan Pidesi Tarifi
Pide Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam 
  • Çörekotu 
Şifa bulamacı: 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
 
Yapılışı:
  • Kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su iyice karıştırılıp, kabarması için on beş dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun içine kabarmış maya, kalan 1,5 su bardağı ılık su ve tuz da eklenip arada elimiz unlanarak ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülüp, bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur bir iki defa katlanarak yağlanmış fırın tepsisine oval şekil vererek elimizle çok bastırmadan yayılıp, üzerinin kurumaması için nemli bir bezle örtülür.
  • Yarım saat de tepsi mayası için bekletilir. 
  • Bu arada kase içine 2 yemek kaşığı un konulup, suyla pürüzsüz hale gelinceye kadar ezildikten sonra sıcak su ve pekmez eklenip karıştırılarak şifa denilen bulamaç hazırlanır. 
  • Mayalanan hamurun üzerini elimizle ezmeden şifa bulamacı sürülüp, parmak uçlarımızı batırarak kenarlara ve ortaya kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
  • Susam ve çörekotu da serpilip, on beş dakika daha bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...