3 Ocak 2018 Çarşamba

HAMSİ BUĞULAMA

Hamsi buğulama tarifi
Hamdi buğulama nasıl yapılır
Domatesli hamsi buğulama tarifi
     Sağlıklı beslenme için balık buğulama yapılabilecek tariflerin en sağlıklısıdır sanıyorum. Ben bu mevsimde domateslerin pek tadı olmadığından yazdan küp küp keserek şişelediğim domateslerden kullanıyorum sizin hazırda böyle domatesiniz yoksa nispeten daha lezzetli olan kiraz domateslerden kullanabilir yada hiç domates kullanmadan da hamsi buğulama yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram hamsi 
  • 2 su bardağı küp doğranmış domates 
  • 2 adet küçük boy kuru soğan 
  • Dereotu 
  • Zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Hamsiler yıkanıp, kılçıkları çıkartılır.
  • Yayvan bir tencereye zeytinyağı gezdirilip, halka halka kesilmiş kuru soğanlar yayılır.
  • Kuru soğanların üzerine hamsiler dizilir.
  • Küp küp doğranmış yazdan hazırlanmış domateslere zeytinyağı, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenip en üste yayılır.
  • İstenirse ince dilimlenmiş limon dilimleri de dizilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak, yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.

2 Ocak 2018 Salı

DEREOTLU TEPSİ POĞAÇASI

Poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Tepsi poğaçası tarifi
Dereotlu poğaça tarifi

     Poğaça hamurunu hazırladıktan sonra çok fazla vaktiniz yoksa, hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp, fırın tepsisine yan yana yada çiçek şeklinde dizebilirsiniz. Mayalanıp kabardığında tepsinin içini dolduracağından fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz poğaçaların üzerine de incecik kıyılmış dereotu serperek farklı görüntüde bir poğaça yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3,5 su bardağı un 

Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Bir kaç dal dereotu
İçine: 
  • 200 gram peynir veya lor 
  • Yarım demet dereotu

Yapılışı:
  • Elenmiş unun içine toz şeker ve instant maya karıştırılır.
  • Ilık süt, zeytinyağı, tuz ve azar azar un da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Hamur iki katına ulaşınca parçalar kopartılıp, içine peynirli dereotlu iç konulup kapatılır.
  • Kapatılan kısımlar alta gelecek şekilde aralıklı olarak yağlanmış fırın kabına dizilir.
  • Zeytinyağı ve yumurta sarısı karıştırılıp, poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Yarım saat da tepside mayalandıktan sonra üzerine incecik kıyılmış dereotları serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.

1 Ocak 2018 Pazartesi

KARAMELLİ MUHALLEBİ

Karamelli muhallebi tarifi
Karamelli muhallebi nasıl yapılır
Krokanlı bademli muhallebi tarifi
     Yeni yılın ilk gününe çok eskilerden kalma bir tatlı tarifi ile tatlı başlayayım diye düşündüm. Yapılışı çok kolay ve lezzetli bu sütlü tatlıyı ben misafirlerim için yaptığımdan, hazırda krem şanti ve krokanım da olduğundan biraz daha süsleyerek yaptım. Siz de krem şanti ve krokan parçaları ekleyecekseniz, muhallebinin şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz yada üzerine sadece badem veya fındık kırıntıları ekleyerek de aynı lezzette daha sade görünüşlü bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 kahve fincanı nişasta 
  • 15-20 adet badem
  • İstenirse krem şanti ve krokan parçaları 
Yapılışı:
  • Nişastaya iki su bardağı süt azar azar eklenip, pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Yarım su bardağı toz şeker derin bir tencerede eritilip, karamel haline getirilir.
  • Şeker yanmaya başlamadan sütün kalanı eklenerek, hızlıca karıştırılır.
  • Süt ısınıp, tenceredeki şeker eriyince nişastalı süt ve kalan toz şeker de eklenip, karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi servis kaselerine biraz yüksekten dökülerek paylaştırılır.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına konulur.
  • İstenirse, üzerine krem şanti sıkılıp badem ve krokan parçaları ile süslenir.

30 Aralık 2017 Cumartesi

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Fırında tavuk tarifi
Fırında patatesli havuçlu tavuk tarifi
Fırında sebzeli tavuk tarifi
     Fırın yemekleri, yemek yapmak için çok fazla vaktimiz olmadığında hem kurtarıcı oluyor hem de hafif karamelize olan lezzetiyle çok daha fazla seviliyor sanıyorum. Gerekli hazırlıkları önceden yapıp yemeği fırına koyarsanız pişene kadar geçecek sürede salata ve mezeleri hazırlayabilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 10 parça kemiksiz tavuk kalça 
  • Yarım kilogram arpacık soğanı 
  • Yarım kilogram küçük boy patates 
  • Yarım kilogram küçük boy havuç
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Kırmızı biber
  • Kekik  
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kemiksiz tavuk kalçalarının varsa kemik parçaları ve tüyleri temizlenir, yıkanıp kağıt havluyla kurulanır.
  • Derin bir kabın içinde süt, bir kaç kaşık zeytinyağı, baharatlar ve tavuk parçaları iyice karıştırılıp üzeri kapatılarak buzdolabında bir saat kadar bekletilir.
  • Patatesler, havuçlar ve arpacık soğanları soyulup, kalan zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yayılıp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık bir saat üzeri kızarana kadar pişirilip sıcak servis edilir.

29 Aralık 2017 Cuma

BAL KABAKLI CHEESECAKE

Bal kabaklı cheesecake tarifi
Bal kabaklı cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Şimdilerde bazı çevrelerce sorgulanır olsa da, eskiden yeni bir yıla girmek mutlulukla karşılanır, karınca kararınca hemen her evde bütçenin elverdiğince hazırlıklar yapılır ve yeni yıla nasıl başlanırsa öyle devam edeceği düşünülüp genellikle meyveler, çerezler, kabak tatlısı, kestane, hindi veya tavuk dolmasının olduğu bereketli sofralar hazırlanırdı. Siz de yeni yıla nasıl girilirse öyle gider düşüncesiyle sofra hazırlamak isterseniz, bal kabağı tatlısının modernize edilmiş halini yaparak hem tatlı hem de pasta niyetine sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 paket labne peyniri ( 400 gram) 
  • 1 paket süt kreması (200 gram) 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım kilogram temizlenmiş bal kabağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz

Yapılışı: 
  • Bal kabağı soyulup, dilimlendikten sonra bir sıra bal kabağı bir sıra toz şeker konularak fırında veya çelik tencerede pişirilip, süzgeçte soğumaya bırakılır.
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilip, oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına bisküvi kırıntıları bastırılarak yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bekletilir.
  • Labne peynir süzgece alınarak suyu süzdürülür.
  • Labne peyniri, süt kreması ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtalar birer birer eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Nişasta, un ve vanilya da eklenip karıştırılır.
  • Buzdolabından çıkarılan bisküvili tabanın üzerine karışım dökülür.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, kalıbın yanına fırına dayanıklı bir kap içinde su konulur.
  • Kelepçeli kalıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı biraz aralanarak cheesecake içinde bekletilir.
  • Fırından çıkınca üzerine bal kabağı püresi yayılıp cevizle süslenir.
  • Buzdolabında bir gece veya en az bir kaç saat dinlendirildikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır.

28 Aralık 2017 Perşembe

MUTABBAL ( MÜTEBBEL )

Mutabbal tarifi
Mütebbel tarifi
Patlıcanlı humus tarifi
Patlıcanlı humus nasıl yapılır
     Mutabbal adından  da anlaşılacağı üzere Arap ve Filistin mutfağına aitmiş, yapılışı ve lezzeti humusu andırsa da közlenmiş patlıcanın eklendiği her şey gibi ayrı bir lezzete ulaşıyor :) Diğer pek çok meze gibi bunu da kızarmış ekmek üzerine sürerek veya cipslerin yanına dip sos olarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 2-3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı tahin 
  • 1 adet limonun suyu
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Tuz 


Yapılışı:

  • Patlıcanlar yıkanıp, kurulanıp közlenir.
  • Sıcakken kabukları soyulup, doğranır.
  • Haşlanmış nohutların kabukları soyulur.
  • Sarımsaklar ezilir.
  • Kuru nane ve zeytinyağı hariç malzemelerin hepsi karıştırılıp, mutfak robotunda parçalanarak püre haline getirilir.
  • Servis tabağına alındıktan sonra üzerine kuru nane ve zeytinyağı gezdirilir.

27 Aralık 2017 Çarşamba

SOSİSLİ MİLFÖY

Sosisli milföy böreği tarifi
Vegan sosisli milföy çubuğu nasıl yapılır
Vegan börek tarifi
Vegan sosis
     İnternette uzun zamandır gördüğüm yapılışı çok kolay bu çubukları biz sosis yemediğimiz, oğlumuzda vegan olduğu için bu güne kadar yapmamıştım. Oğlum vegan sosis alıp gelince, hem ona değişiklik olması için hem de benim arşivimde bulunması için yapayım diye düşündüm. Milföylü sosis dilimlerinin bir kaç tanesini çöp şişe veya tek tek kürdana takarak yeni yıl sofralarınız için bu çok pratik ve doyurucu atıştırmalıklardan yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 paket sosis (vegan sosis kullandım)
  • 1 paket milföy hamuru 
  • Çöp şiş veya kürdan 


Yapılışı:

  • Milföy hamuru tezgah üzerine çıkarılıp, biraz yumuşaması beklenir.
  • Hamurun içine bir tane sosis konulup sıkıca sarılır.
  • Bir iki parmak kalınlığında bıçakla kesilir.
  • Kesilen parçalar yan yana çöp şişe veya tek tek kürdana geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • İstenirse üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kızarana kadar pişirilir.

24 Aralık 2017 Pazar

KREMALI MUZLU PASTA

Muzlu pasta tarifi
Muzlu pasta nasıl yapılır
Kremalı pasta
     Şeker hamuru ile çok değişik  görünümde pastalar yapılsa da, pek çok kişi kremalı pastaları daha lezzetli bulup, tercih ettiğinden arada kremalı pastalar da yapıyorum. Bu defa kuzenimiz Efe'nin işe başlamasını kutlamak için yaptığım bu pastanın içine muz dilimleri koyup üzerini ve kenarlarını da pasta süsü çiçeklerle ve pastel renklerde hazırladığım kremayı değişik şekilli duylarla sıkarak süsledim. Pastayı pastel renklerde yapmıştım ama fotoğraf çekimi biraz geç saatlere kalınca daha da pastel görünmüş, siz koyu renkli çiçekler isterseniz renklendirici boyalardan bir kaç damla fazla kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya

Kreması:
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket Dr.Oetker pasta kreması vanilinli
  • 100 gram labne peyniri
İçine:
  • 3 adet muz
Üzerine:
  • 1 paket Dr.Oetker pasta süsü ( çiçek )
  • Dr.Oetker jel renklendiricilerinden ikişer damla 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenir.
  • Hepsi birlikte karıştırılır.
  • Altına ve kenarlarına yağlı kağıt konulmuş kelepçeli kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kürdan batırılıp, pişip pişmediği kontrol edilerek fırından alınır.
  • Soğuması için bekletilirken kreması hazırlanır.
  • Kreması için; pasta kreması soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Suyu iyice süzülmüş labne peyniri de eklenip bir iki defa mikserle çevrilir.
  • Kek iki veya üç kata kesilip kremanın birazı süsleme için ayrıldıktan sonra kat aralarına krema sürülüp, muz dilimleri konulur.
  • En üst kat konulduktan sonra pasta etrafı krema ile sıvanır.
  • Ayrılan krema istenen renklerde hazırlanıp, değişik uçlu duylarla pastanın üzerine sıkılır.
  • Pastanın üzerine ve yanlarına çiçek şeklindeki pasta süslerinden serpilir.

23 Aralık 2017 Cumartesi

SİGARA BÖREĞİ

Sigara böreği tarifi
Sigara böreği nasıl yapılır
Kolay börek tarifi
     Benim ve pek çok kişinin küçük yaşlardayken bile kendi kendine yapabildiği ilk börek sigara böreğidir sanıyorum :) Öğrenci evimizde fırınımız olmadığından ve en kolay yapılan böreklerden olunca sık sık sigara böreği sarıp, yağda kızartırdık. Aslında herkesin bildiği bir börek ama ben hatırlayınca, hatırlatmak istedim :) İç malzemesi olarak lor ve dereotu karışımı seviyorum ama patatesli veya kıymalı olarak da sarabilirsiniz. İki yufka ile yapınca bile epey bir miktar çıkan bereketli bir börek ama isterseniz yufka sayısını arttırarak çok miktarda da yapabilir hatta sarıp dondurucuda bekletip, yenileceği zaman çıkartıp kızartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • Lor veya beyaz peynir 
  • Dereotu
  • Kızartmak için zeytinyağı


Yapılışı: 
  • Yufkalar tezgaha yayılıp, önce dört parçaya kesilir.
  • Her parça tekrar dört veya beş parçaya kesilir.
  • Bir yufkadan toplam on altı veya yirmi adet üçgen yufka elde edilir.
  • Lor veya rendelenmiş beyaz peynir ince kıyılmış dereotu ile karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Her üçgen yufka parçasının geniş kısmına bir kaşık iç malzemesi konulup, fazla sıkı olmayacak şekilde sarılır.
  • Sarılan böreklerin uç kısmı suya batırılıp, açılmaması için yapıştırılır.
  • Kızartma tenceresinde kızgın yağda beşer beşer atılarak kızartılır.
  • Tercihen sıcak servis edilir.

22 Aralık 2017 Cuma

PEKMEZLİ ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYE

Pekmezli kurabiye tarifi
Pekmezli, zencefilli, tarçınlı, karanfilli kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Uzun zamandır nereye koyduğumu hatırlayamadığım tarif defterimi bulunca; bir zamanlar sıkça yapıp severek yediğimiz pekmezli, tarçınlı, zencefilli, karanfilli mis kokulu kurabiyeyi de tekrar hatırlamış oldum ve hemen iki ölçü yaparak İzmirli Bloggerların düzenlediği Koruncuk Vakfı yararına yapılan toplantıya giderken bu kurabiyeleri götürdüm. Geçmiş yıllardaki toplantılarımız gibi evden herkes bir şeyler yapıp getirecek olunca çok fazla yiyecek olacağını düşünüp, herkesin tadına bakabilmesi için hamuru küçük yaprak kalıplarıyla kestim; siz isterseniz su bardağıyla bile kesip, bu mis kokulu kurabiyelerden yeni yıl sofralarınız için yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 türk kahve fincanı pekmez 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil
  • 2,5 su bardağı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...