İran Pilavı Tarifi
İran Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 su bardağı basmati pirinç
- 6 su bardağı sıcak su
- 2 adet havuç
- 2 adet portakalın kabuğu
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- Yarım çay bardağı antep fıstığı
- Yarım çay bardağı ağartılmış badem
- 1 çay kaşığı safran
- Yarım su bardağı su
- Dereotu
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı:
- Basmati pirinç 6 su bardağı sıcak suyun içinde biraz diri kalacak şekilde 5-6 dakika haşlandıktan sonra süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
- Portakal kabukları beyaz kısımları olmayacak şekilde ince uzun kesilir.
- Havuçlar soyulup, kibrit çöpü gibi ince uzun doğranır veya rendelenir.
- Yarım çay bardağı sıcak su içinde 3 yemek kaşığı toz şeker eritildikten sonra havuç ve portakal kabukları eklenip suyu bitene kadar pişirilir.
- Safran yarım su bardağı içinde bekletilip, renginin çıkması sağlanır.
- Kuş üzümleri de sıcak su içinde bekletilir.
- Büyükçe bir sahan da zeytinyağında kuru soğanlar pembeleştirilir.
- Kuru soğanlara basmati pirinç ve safranlı su eklenip 10 dakika pişirilir.
- Tarçın ve tuz eklenip bir kez karıştırıldıktan sonra kağıt havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
- Derince bir kaba streç film serilip, üzerine pişirdiğimiz portakal kabuğu, havuç, ağartılıp kavrulmuş bademler, antep fıstıkları ve kuş üzümleri yayılır.
- Onun üzerine demlenmiş pilav biraz bastırılarak yayılır.
- Servis edeceğimiz kaba ters çevrilerek alınır.
- Üzerine ince kıyılmış dereotu ve karabiber serpilip, sıcak servis edilir.
Biraz zahmetli gibi. Ama bu zahmete değiyor galiba. Teşekkürler emeğine sağlık. İyi bayramlar 😊🤚
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, haklısınız biraz oyalayıcı bir yemek :) Size de iyi bayramlar...
Sil