Mayalı çörek nasıl yapılır
İnstant mayalı çörek tarifi
Balık şeklinde çörek
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 kase dolusu haşlanmış ıspanak yaprağı
- 1 adet kuru soğan
- 250 gram tulum loru
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Tuz
- Ispanakların sadece yaprakları iyice yıkanıp, kurulanır.
- Kuru soğan ince ince yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
- Ispanak yaprakları da eklenip, suyunu çekene kadar kavrulup soğumaya bırakılır.
- Soğuyunca lor, pul biber, karabiber ve tuzu eklenip, karıştırılır.
- Geniş ve derin bir kaba un elenir.
- İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurdan çok az solungaçlar için parça ayrılır.
- Hamur pişirme kağıdı üzerinde merdane ile oval şekilde açılır.
- Hamurun orta kısmına suyu iyice çektirilmiş ıspanaklı, lorlu karışım oval şekilde yayılır.
- Hamurun kenarlarına şekilde görüldüğü gibi bıçakla kesikler atılır.
- Kesik parçalar bir üstten bir alttan alınarak üst üste gelecek şekilde çapraz kapatılır.
- Bir ucu balık kafası gibi, diğer ucu da bıçakla kesilerek kuyruk şekli verilir.
- Solungaçları da yerleştirilip, gözleri için iki karabiber tanesi konulur.
- Fırın tepsisine yerleştirilip, üzerine çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülür.
- Fırın tepsisinde yarım saat kadar kabarıp mayalanması beklenir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat kadar kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.