Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
Kalın kabuklu portakalların kabuğunu soyduktan sonra acı suyu çıkana kadar bir kaç defa suyunu her defasında yenileyerek haşladığınız bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli, portakal kabuğu şekerlemesi yada keklerde ve kurabiyelerde kullanılmaya hazır halde bekletebileceğiniz portakal limon kabuğu şekerlemesi yapabilirsiniz. Özellikle kahve yanında ikram edilebilecek ister çikolatalı, isterseniz sade şekerli haliyle hafif acımsı, portakal kabuğu şekerlemelerinden yapmak isterseniz,
Malzemeler:
- 5 adet kalın kabuklu portakal
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
- 1 paket (80 gram ) bitter çikolata
- 1 kase toz şeker
Yapılışı:
- Portakal kabukları iyice yıkanıp, soyulur.
- İnce uzun şeritler halinde kesilen kabukların beyaz kısımları da çok derin olmayacak şekilde kesilip atılır.
- Kabuklar derin bir kaba konulup, bir gece önceden suyun içinde bekletilir.
- Süzülüp tencereye alınan kabuklar, üzerini geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılır.
- Acısının çıkması için, bir kaç defa suyu değiştirilerek birer taşım kaynatılır.
- Suyu süzülüp tencereye alınan portakal kabuklarına su ve toz şeker eklenir.
- Şurup kıvamına gelince limon suyu da eklenip, kabuklar şeffaflaşıncaya kadar kaynatılır.
- Şuruptan alınan kabuklar tel ızgara üzerine sıralanıp kuruyuncaya kadar bekletilir.
- Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi yapmak için; benmari usulü eritilen bitter çikolataya portakal kabuğu şekerlemeleri yarıya kadar birer birer batırılıp çıkartılır.
- Sade şekerli portakal kabuğu şekerlemesi için; yağlı kağıt üzerine toz şeker dökülüp, tam kurumamış portakal kabuklarının her yeri toz şekere bulanır.
- Portakal kabukları altına yağlı kağıt serilmiş ızgaranın üzerine dizilip, çikolataların donması beklenir.
- Portakal kabukları kuruduktan sonra kavanozda saklanır.