18 Mart 2013 Pazartesi

TAHİNLİ YUFKA TATLISI

Tahinli cevizli yufka tatlısı tarifi
Tahinli cevizli yufka tatlısı nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Tahinli tarifleri seviyorsanız; baklava yufkası kullanarak çok kısa sürede çıtır çıtır herkesin beğeneceğini umduğum, bol cevizli tahinli yufka tatlısı yapabilirsiniz.İçindeki bol cevizi ile kuru baklava tadındaki bu tatlının üzerine pudra şekeri serperek özellikle ılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklavalık yufka 
  • 2 su bardağı tahin 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer üçer ayrılır.
  • Cevizler havanda irice dövülür.
  • Tahin, toz şeker ve cevizler karıştırılır.
  • Üst üste konan üç yufkanın üzerine tahinli karışım yayılır.
  • Yufka uzun kenarı boyunca sarılıp rulo yapılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamadan küçük verev parçalar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

14 Mart 2013 Perşembe

TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

     Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)

13 Mart 2013 Çarşamba

BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE

Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
         Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibonlar 
  • Renkli şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
  • Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
  • Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
  • İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
  • Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.

12 Mart 2013 Salı

TRUFF

Truff tarifi
Truff nasıl yapılır
Çikolatalı truff tarifi
     Değişik tarifler deneme isteğimden dolayı evde hemen her gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Böyle olunca da bir iki gün önceden kalan kekler, kurabiyeler pek rağbet görmüyor.Sizin evinizde de bu şekilde artmış kek parçaları kalıyorsa; hem bunları değerlendirebilir, hem de kahve yanına çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.Evde artmış kekiniz yok ise hazır satılan keklerden alıp, isterseniz içine fındık, ceviz ekleyerek  hindistan cevizi veya kakao üzerinde yuvarlayıp, şekil verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 ml krema 
  • 240 gram bitter çikolata 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao                                                                                                            
Yapılışı:
  • Krema sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizine ve kakaoya bulanıp, servis edilir.

11 Mart 2013 Pazartesi

PATATESLİ BÖREK

Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır 
Hazır yufka börekleri
     Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler  yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 5-6 adet haşlanmış patates 
  • 500 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu:
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
  • Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
  • Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
  • Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
  • İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
  • Yufka önce ortadan dört  parçaya bölünür.
  • Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit  parçaya ayrılır.
  • Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
  • Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
  • Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

10 Mart 2013 Pazar

LEYLEK GAGASI ( İĞNELİK ) OTU YEMEĞİ

Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
     Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.

Malzemeler:
  • 1 bağ leylek gagası otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı pirinç 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı:
  • Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
  • Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
  • Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

8 Mart 2013 Cuma

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar günü
Dünya emekçi kadınlar günü
8 mart dünya emekçi kadınlar günü
                                                                                                         
Kadınlar gittiklerinde arkalarında büyük boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde yetim-öksüz kalan çok olur.
Mutfakta ki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların
Sık sık boynunu büker sarıkız
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının 
Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, 
      bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci,
Bir anne gider
Bir dost
Bir arkadaş
Bir sevgili
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
     Bekir Coşkun'un da yazdığı gibi bir kadın gidince çok şey değişir insanın hayatında.
     Annesinin, kadınının, kızının, kız kardeşinin kıymetini bilenlerin çoğalacağı, kadınlara eşit hakların sağlandığı, ayrımcılığın olmadığı, kadınların kendi bedeni hakkında söz sahibi olduğu, kadınlar arası dayanışmanın yaşanacağı bir yıl olması dileği ile...
Emekçi kadınların günü kutlu olsun.

5 Mart 2013 Salı

EBEGÜMECİ SARMASI

Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
     Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 5 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 2 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • İri ebegümeci yaprakları
Yapılışı:
  • Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
  • Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
  • Pirinç eklenerek, karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
  • Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
  • Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
  • Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
  • Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

3 Mart 2013 Pazar

İLKBAHAR KURABİYELERİ






İlkbahar kurabiyesi tarifi
Şeker hamurundan kurabiye nasıl yapılır
        İlkbahar; dağlarımıza, köylerimize, kentlerimize ve sizlere bin bir çiçekli, tertemiz havalı, güllük gülistanlık, mutlu, sağlıklı, huzurlu günler getirsin.

                                            Dağlarına bahar gelmiş memleketimin...

                               Köylerine bahar gelmiş memleketimin,
 

                         
                              Kentlerine bahar gelmiş memleketimin...

                                   

                                       HABERİN VAR MI ?






                         

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...