Badem ezmesi tarifi
Badem ezmesi nasıl yapılır
Badem ezmesi; Osmanlı sarayı için Edirne'de yapılan tatlılardan biriymiş ama bu günlerde en bilinen adresi İstanbul Bebek'te ki badem ezmecisidir herhalde.İstanbul'da olmayanlar için evde badem ezmesi yapmak çok da zor değil aslında, bademleri mutfak robotunda parçalayarak veya havanda döverek, yeterince yoğurup macun kıvamına getirebilirseniz, herkesin beğenerek tüketebileceği badem ezmeleri yapıp ikram edebilirsiniz.İstediğiniz bir kurabiye kalıbı ile şekil verip farklı bir sunumda veya geleneksel haliyle tezgahta yuvarlayıp, verev verev kesebilirsiniz.
- 250 gram badem
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı su
- Bir kaç damla limon suyu
- Bademler kaynar suyun içinde bekletilip, soğuyunca kabukları çıkartılır.
- Ağartılan bademler kurulanıp, rengi dönmeyecek kadar kısık ateşte teflon tavada çevrilir.
- Toz şeker ve su koyulaşana kadar kaynatılır.
- Bir iki damla limon suyu eklenip, soğumaya bırakılır.
- Bademler mutfak robotunda un haline getirilir.
- Şurubu azar azar eklenip, pürüzsüz bir hal alıncaya kadar iyice karıştırılır.
- Robottan çıkartılıp elimizle yoğurulur.
- İki yağlı kağıt arasına yayılıp merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
- Kalıpla kesilip şekil verilir veya yuvarlanıp verev kesilir.
- Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.