Mandalina reçeli tarifi
Bütün mandalina reçeli nasıl yapılır
Mandalinaların bollaştığı bu günlerde, bütün haliyle mandalina reçeli yapmak aklımın bir köşesindeydi ama pişince büyük mandalinaların içi boşalabilir diye yapmak istemiyordum. Nerede ise erik büyüklüğünde, ince kabuklu mandalinalara rastlayınca cesaretlenip, yapmaya karar verdim.Ben bu reçeli, eskiden özellikle ramazan aylarında hazır ipe dizili olarak satılan baba tatlısı dediğimiz tatlıların şerbetlenmiş haline benzettim. Yani, bir küçücük fıçıcık, içi dolu şerbetcik :) olarak tanımlanabilecek bir reçel oldu.
Malzemeler:
- 2 kilogram küçük mandalina
- 2 kilogram toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 avuç kadar karanfil
- Yarım limonun suyu
- Mandalinaların yaprakları ve sapları parçalanmadan çıkarılır.
- Sıcak su dolu geniş bir kabın içine konulup, bir gece suyun içinde bekletilir.
- Mandalinalar süzülüp, üzerine sıcak su eklenir.
- Mandalinalar yumuşayıp, acı suyu çıkana kadar iki üç defa suyu değiştirilerek kaynatılır.
- Süzülen mandalinaların dibine birer karanfil saplanır.
- Tencereye bir sıra mandalina, bir sıra toz şeker konularak bir gece bekletilir.
- Ertesi gün önce orta sonra kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
- Reçel kıvamını alınca limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
- Sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.