Ayçiçeği böreğini ilk gördüğümde öncelikle görüntüsünü çok beğenmiştim. Yapılışının kolaylığı ve lezzeti ile bu börek bundan sonra sık sık sofralarımızda yer alacak sanıyorum. Böreği ben 16 eşit parçaya böldüm ama siz kullandığınız tepsinin ölçüsüne göre dilimleyebilirsiniz. Dilimlediğiniz parçaları yan çevirdikten sonra iç kısmı görülecek şekilde elinizle düzeltip, şekil verirseniz görüntüsü daha düzgün bir börek yapabilirsiniz. Ben iç malzemesi olarak patatesli, peynirli bir karışım kullandım ama siz tercihinize göre iç malzemesi de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:- 4 su bardağı un
- 100 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 adet orta boy haşlanmış patates
- 250 gram beyaz peynir veya lor
- 2 adet yumurtanın akı
- Yarım demet dereotu
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
Yapılışı:
- Yoğurma kabına dökülen unun ortasına oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamur iki eşit parçaya ayrılıp, streç filme sarılarak buzdolabına konulur.
- Haşlanmış patatesler soyulup, ezilir.
- İnce doğranmış dereotu, yumurta akları, tuz ve baharatlar eklenip, karıştırılır.
- Buzdolabından çıkartılan hamur, merdane ile açılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, hamur yerleştirilir.
- Hazırlanan iç malzemesinin birazı ortaya, kalanlar da kenarlara simit gibi şekil verilir.
- Diğer hamurda açılıp, yayılır.
- Tam ortaya koyduğumuz iç malzemesinin üzerine küçük bir kase kapatılır.
- Hamurun kenarları da ruletle kesilerek birbirine yapışması sağlanır.
- Kenarlar kapandıktan sonra bıçakla kaseye kadar kesikler atılır.
- Kase kaldırılıp, alınır.
- Kesilen her parça sırayla yan yan çevrilip, içi görülecek şekilde düzeltilir.
- Bir yumurtanın sarısı fırça ile sürülür.
- Tam ortaya çörek otu, yapraklara da susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık bir saat üstü kızarana kadar pişirilir.