14 Şubat 2014 Cuma
13 Şubat 2014 Perşembe
NOHUT KAFA FIRAT KURABİYESİ
Nohut Fırat kurabiyesi tarifi
Nohut Fırat kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Aşırı şekilde sevilmek istiyorum ama aşırı
aşırısı olsun bide alışınca çekip gitmesin
üzülmeli özlemeli şeyler olmasın yarın olurmu ki :(
Karikatürist Uğur Gürsoy'un yarattığı kahramanlardan Nohut Kafa Fırat'ın çok sevdiğim dualarından birini daha önce Nohut Kafa Fırat Pastası olarak yapmıştım.Bu defa da sevdiğim dualarından birinin yer aldığı karikatüründen kurabiyesini Sevgililer Günü'nde aşırının aşırısı sevilmek isteyenler için yaptım :) Ne diyelim, Fırat'ın kendine özgü ve her duruma uygun çocuk aklıyla ettiği dualar da, aşırının aşırısı sevilmek isteyenlerin duaları da kabul olsun :) Yarın sevgililer gününde üzülmeli özlemeli şeyler olmasın. Sübaneke dinimiz amin.
Karikatürist Uğur Gürsoy'un Uykusuz adlı mizah dergisinde halen yayınlanmakta olan Nohut Kafa Fırat' karakterinin kurabiyesini yaparken esinlendiğim karikatürü,
10 Şubat 2014 Pazartesi
KARNABAHAR SALATASI
Kış aylarının en çok çeşitte yemek yapılabilen sebzelerinden biri olan karnabahar ile bazen fırında beşamel soslu yemeğini, bazen de sosa bulayıp kızartmasını yaparak yanında sarımsaklı yoğurtla servis ediyorum ama en çok, en kolay olan salatasını daha sık yapıyorum.Aslında salatasına haşlanmış havuç ve irice kıyılmış maydanoz da ekliyordum ama bu defa o kadar minik çiçek halinde karnabaharlar buldum ki, çiçekleri bozmaya kıyamayıp çiçek çiçek salatasını yaptım.Karnabaharları buhar aparatında çok az su ile haşlıyorum yada haşlama suyuna tarhana ve biraz çiçeklerinden ekleyerek karnabahar çorbası yapıyorum.
Malzemeler: - 1 orta boy karnabahar
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
- Tencerenin içine buhar aparatı yerleştirilip, çok az su eklenir.
- Karnabaharlar çiçek çiçek ayrılıp, yerleştirilir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak buharda yumuşayana kadar haşlanır.
- Soğuyunca suyu süzülüp, salata tabağına alınır.
- İstenirse havuç ve maydanoz doğranıp, eklenir.
- Üzerine limonsuyu, zeytinyağı ve tuz çatalla çırpılarak dökülür.
- Ilık servis edilir.
9 Şubat 2014 Pazar
TURP CARPACCİO
Turp carpaccio tarifi
Turp carpaccio nasıl yapılır
Pazarda gördüğüm renk renk turplar gözüme çok hoş görünse de; havuçlu, maydanozlu ve bol limonlu salatası dışında turp soframızda çok da yer bulmuyor aslında.Oysa eskiler,'' turpu yemiyorsan bile, tarlasından geç '' demişler.Ben de bu öğüde uyarak değişik renkte ki turpları bir araya getirip, turp carpaccio yaptım. Kavanozun kapağını ilk açtığımız anda çıkan kokuyu saymaz isek gayet güzel oldu :)
Malzemeler:- 3-4 adet orta boy değişik renkli turp
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Yarım çay bardağı elma sirkesi
- Yarım limonun suyu
- Bir kaç dal dereotu
- Tuz
- Turplar iyice yıkanır.
- Sebze soyucu ile kabuk renkleri kalacak şekilde soyulur.
- Keskin bir bıçakla mümkün olduğunca ince dilimlenir.
- Limon suyu, elma sirkesi ve dövülmüş sarımsaklar karıştırılır.
- İncecik dilimlenmiş turplara,kıyılmış dereotu, pul biber ve tuz eklenir.
- Malzemeler karıştırılıp, kavanoza konulur.
- En az bir gün önce yapılıp, sosunu çekmesi sağlanır.
8 Şubat 2014 Cumartesi
TAHİNLİ GÜL ÇÖREK
Tahinli gül çörek nasıl yapılır
Mayalı tahinli çörek tarifi
Kış aylarında pek çok evde olduğu gibi bizim evde de tahin çok tüketiliyor. Ben de özellikle çifte kavrulmuş tahini ve tahin kullanılan her şeyi sevdiğim için, kalori değerlerini düşünmeden her tarifi yapmaya çalışıyorum.Çayın yanında bir tanesinin bile yeteceği bu tahinli gül çöreklerini sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler:- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 paket Dr.Oetker ınstant maya
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı çifte kavrulmuş tahin
- 1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı:
- Unun içine şekerli ılık süt ve instant maya dökülüp, yoğurulur.
- Pürüzsüz bir hamur olunca üzeri mutfak havlusu ile örtülüp, yarım saat mayalandırılır.
- Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta merdane ile dikdörtgen şeklinde ince açılır.
- Üzerine tahin kaşıkla yayılıp, toz şeker serpilir.
- Hamurun kısa kenarından iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
- Her şerit kendi etrafında dolanarak gül şekli verilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, biraz deforme edilerek gül şekli verilir.
- Yarım saat daha tepside mayalandırılır.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
- Fırından çıkıp biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.
Etiketler:
Hamurişleri
5 Şubat 2014 Çarşamba
ISPANAK KÖKÜ SALATASI
Ispanak kökü salatası tarifi
Ispanak kökü salatası nasıl yapılır
Kuzu ıspanağı salatası tarifi
Ispanak kökü salatasını daha önce denediniz mi bilmiyorum ama ben çoğu zaman sadece bu salatayı yapmak için kuzu ıspanağı dediğimiz minik pembe köklü ıspanaklardan alıyorum.Köklerini temizlemek için geçen zamanı saymazsak, 10-15 dakikada hazırlanan bu çok hafif lezzetli salatayı, tencerenin içine konulan buharda sebze pişirme aparatı ile, buharda ıspanak kökleri suya hiç değmeden haşlıyorum. Buharda pişirme aparatınız yoksa tencerede kapağını kapatarak çok az su ile haşlayıp daha sonra süzerek kullanabilirsiniz.Aslında sadece zeytinyağı ve tuz yeterli ama bu kadar rafine bir salata istemez iseniz; domates ve bir iki diş sarımsak ekleyerek hazırladığınız sosu üzerine dökerek servis edebilirsiniz.Bu mevsim de domatesler kullanılacak durumda olmadığından ben kış için hazırladığım şişe domateslerden kullandım.
Malzemeler:
- 1-1,5 kg kuzu ıspanağının kökleri
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- İstenirse, sarımsaklı domatesli sos
- Kuzu ıspanaklarının kökleri iyice yıkanıp,temizlenir.
- Sirkeli su içinde bekletilir.
- Sapları köklerden ayrılmadan üç parmak uzunluğunda kesilir.
- Tencerede buharda pişirme aparatında veya çok az su ile sadece 10-15 dakika haşlanır.
- Süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
- Zeytinyağı ve tuzu eklenip karıştırılarak ılık servis edilir.
- Zeytinyağında, dövülmüş sarımsakları biraz çevirip, küp doğranmış domatesleri de ekleyerek domatesli sos hazırlayıp salatanın üzerine dökebilirsiniz.
3 Şubat 2014 Pazartesi
PİTAHAYALI VİŞNELİ TATLI
Pitahayalı tatlı tarifi
Ejder meyveli tatlı
Vişneli tatlı tarifi
Pitahayalı vişneli tatlı nasıl yapılır
Son günlerde çok fazla çeşit yapmamaya çalışsam da bazen kek ve kurabiyeler yenilmiyor, kalıyor. Bu şekilde artan kekleri, kurabiyeleri mutfak robotunda parçalayıp çikolatalı sos ile karıştırıyorum bazen de muhallebi, puding aralarında kullanıyorum. Evde bu şekilde artan kek ve kurabiyeniz yok ise bisküvi kırıntılarını çok az yağ ile kum görüntüsü alana kadar karıştırıp, kullanabilirsiniz. Muhallebiye istediğiniz meyveleri karıştırıp, bir sıra muhallebi, bir sıra bisküvili karışımdan ekleyip istediğiniz meyvelerle süsleyerek ikram edebilirsiniz. Ben meyve olarak dondurucudan çıkardığım vişneleri, saksıda yetiştirdiğim nanelerin yapraklarını ve ilginç görüntüsü nedeniyle ejder meyvesi de denilen pitahaya kullandım. Siz mevsimine ve tercihinize göre istediğiniz meyveleri kullanarak bu hafif, meyveli tatlıyı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 paket Eti Burçak bisküvi
- 50 gram tereyağı
- 1 adet Pitahaya veya istenen meyve
- 1 su bardağı dondurulmuş vişne
- Nane yaprakları
- Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
- Kum görüntüsü alıncaya kadar çok az tereyağı ile karıştırılır.
- Derin bir tencerenin içine süt, toz şeker ve un eklenir.
- Sürekli karıştırılarak kısık ateş üzerinde muhallebi gibi pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince tereyağı ve vanilya eklenip, mikserle çırpılır.
- Minik doğranmış meyveler muhallebiye karıştırılır.
- Servis kaplarının dibine bisküvili karışım yayılır.
- Bisküvi kırıntılarının üzerine biraz muhallebi dökülüp, tekrar bisküvi kırıntısı yayılır.
- Tekrar muhallebi dökülerek en üstü istenen meyvelerle süslenir.
- Buzdolabına konulup, soğuk servis edilir.
Etiketler:
Tatlılar
2 Şubat 2014 Pazar
LAHANA SARMASI
Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Lahana sarması nasıl yapılır
Lahana sarmasını annem çok güzel yapardı, ben de aynı onun yaptığı gibi yapmaya çalışıyorum ama belki de o zamanlar ılık ılık yenmeye hazır önümüze geldiğinden anne eli değmiş, o sarmaların tadını bir türlü bulamıyorum. Biraz el oyalayıcı bir iş olduğundan zaten sararken, tadına bakarken doyuyorum. Sarma için lahana alırken bastırdığınızda yumuşak ve çok sıkı olmayan lahanalardan almak gerekiyor ve bu özellikte ki lahanalar da genellikle çok büyük oluyor.Ben de lahananın uygun yapraklarını sarıyorum, kalanını ise coleslaw salatası veya lahana turşusu yaparak değerlendiriyorum.- 1,5-2 kilogram lahana
- 3 su bardağı pirinç
- 5-6 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı limon suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 adet acı kurutulmuş biber
- Pirinç kaynar su içinde, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
- Kuru soğanlar incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
- Domates salçası eklenip, karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
- Baharatları ve tuzu eklenir.
- İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve suyu süzülmüş pirinçler eklenerek karıştırılır.
- Lahananın sap kısmında ki sert yerleri çıkartılır.
- Büyük, derin bir tencerede tuz eklenmiş sıcak su içinde lahana bütün olarak haşlanır.
- Haşlanıp, yumuşayan lahana soğuyunca yaprak yaprak ayrılır.
- Kalın damarlı, sert kısımları kesilip çıkartılır.
- Avuç içi büyüklüğünde kesilen lahana yapraklarının içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, önce iki yanı içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
- Tencerenin dibine kestiğimiz sert lahana parçaları ve kullanmayacağımız yırtık kısımlar yayılır.
- Bunların üzerine lahana sarmaları yan yana dizilir.
- Zeytinyağı, sulandırılmış domates salçası, limon suyu, tuz ve acı kuru biberler parçalanıp eklenir.
- Tencerede ki sarmaların üzerine bir iki parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir.
- Sarmaların üzerine bir iki lahana yaprağı konulup, dolma taşı ile kapatılır.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
- Bir saat kadar piştikten sonra ocaktan alınıp, tenceresinde soğuyana kadar bekletilir.
Etiketler:
Vegan,
Vejetaryen yemekler,
Yemekler
31 Ocak 2014 Cuma
SEBZELİ ÜÇGEN POĞAÇALAR
Sebzeli poğaça tarifi
Sebzeli poğaça nasıl yapılır
Ispanaklı, havuçlu, zeytinli, lorlu poğaça nasıl yapılır
Mayalı sebzeli poğaça tarifi
Hamurunda ıspanak, havuç, zeytin bulunan, iç malzemesi olarak da içine lor veya peynir koyabileceğiniz bu üçgen poğaçaların hamurunu merdane ile açıp mayalandıktan sonra çok kısa sürede şekil verebilirsiniz.Özellikle sebze yemek istemeyen çocuklarınız için de her şeyin içinde olduğu bu poğaçalar alternatif olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 500 gram ıspanak yaprağı
- 2 adet havuç
- 1 çay bardağı çekirdeksiz siyah zeytin
- 5 su bardağı un
- 1 paket Dr.Oetker ınstant maya
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı tereyağı
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 150-200 gram az tuzlu lor
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Ispanak yaprakları ve havuç temizlenip, yıkanır.
- Zeytinin çekirdekleri çıkartılıp, incecik doğranır.
- Doğranmış yapraklar ve rendelenmiş havuçlar çok az tuz ile ovulup, süzgece konulur.
- Derin bir kap da unun içine; instant maya, şekerli ılık süt, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve tereyağ eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
- Süzgeçte suyu süzülen ıspanak yaprakları ve havuç elimizle iyice sıkılıp, ince kıyılmış zeytinlerle birlikte hamura eklenip, yoğurulur.
- Hamur unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
- Karelere kesilip, ortasına lorlu iç malzemesi konularak, üçgen şeklinde kapatılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
- Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
- Tepside yarım saat daha mayalandırılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-50 dakika kontrol edilerek pişirilir.
Etiketler:
Hamurişleri
30 Ocak 2014 Perşembe
BALKABAĞI BÖREĞİ
Balkabağı böreği tarifi
Balkabaklı börek nasıl yapılır
Rumeli böreği tarifi
Balkabaklı böreği çocukluk yıllarımda anneannem el açması yufka ile yapar, yufkaların arasına balkabaklı içten yayarak büyük tepside ateşin üzerinde çevire çevire pişirirdi.Hatırladığım kadarı ile iç malzemesi olarak sadece toz şeker ve rendelenmiş balkabağı konulurdu ama ben incecik çekilmiş ceviz de ekleyerek, fırında pişiriyorum.Bu güne kadar sofralarınızda sadece tuzlu böreklere yer verenlerdenseniz, farklı bir lezzet olan hafif tatlı bu Rumeli böreğini de özellikle çay saatlerinizde denemelisiniz.
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 1 kilogram bal kabağı ( temizlenmiş )
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Bal kabağı dilimlenip, soyulur, rendelenir.
- Toz şeker eklenerek tencerede kapağı kapalı olarak yumuşayana kadar pişirilir.
- Süzgeçte suyu süzüldükten sonra çatalla ezilir.
- Cevizler ve tarçın eklenerek karıştırılır.
- Yufkalar ortadan ikiye bölünür.
- Her yufkaya zeytinyağı fırça ile sürülür.
- Yufkanın kenarı boyunca bal kabaklı iç yayılır.
- Fazla sıkmadan rulo yapılır.
- Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar dizilir.
- Yufkaların üzerine zeytinyağı sürülür.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Etiketler:
Börekler,
Vegan,
Vejetaryen yemekler
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)