Kök rezene yemeği tarifi
Kök rezene nasıl pişirilir
Fennel yemeği tarifi
Finokyo yemeği tarifi
Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı. İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum. İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum. Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da, ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.
Malzemeler:
- 2 adet kök rezene
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- Tuz
Yapılışı:
- Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.
- Kökü bıçakla dikine kesilir.
- Taze dalları ve yaprakları doğranır.
- İyice yıkanıp, süzgece alınır.
- Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
- Kök rezeneler de eklenip, kuru soğanla birlikte biraz çevrilir.
- Rezenenin yeşil kısımları, su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.