Frenk inciri şerbeti tarifi
Kaktüs meyvesi şerbeti tarifi
Dikenli incir şerbeti tarifi
Hint inciri şerbeti tarifi
Ev yapımı şerbet tarifi
Anavatanı Meksika olan ülkemizde de özellikle Güney bölgelerimizde yetişen Frenk incirinin , Hint inciri, Kaktüs meyvesi, Dikenli incir, Babutsa ve hatta evimizde saksılarda yetiştirdiğimiz kaynana dilinden çok daha büyük ebatlarda olsa da bilinen bir adı da kaynana diliymiş :) Frenk inciri marmelatı yaptıktan sonra gelen yorumlardan öğrendiğime göre, Avrupa'da da marmelatı ve likörü yapılıyormuş.Aklın yolu bir demek ki; ben de marmelatı ile birlikte bir kısmından da likör olmasa da şerbetini yapmıştım :)
Malzemeler:- 1 su bardağı dolusu ayıklanmış frenk inciri
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
- Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
- Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
- Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
- İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
- Frenk incirleri, toz şeker ve 2 su bardağı içme suyu tencerede bir kaç taşım kaynatılır.
- İndirmeye yakın limon suyu eklenir.
- Soğuyunca süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
- 3 su bardağı içme suyu eklenip, karıştırılır.
- Şeker oranı fazla gelirse biraz daha içme suyu eklenir.
- Buzdolabında bekletilip, bol buz eklenerek servis edilir.