25 Ocak 2015 Pazar

MERENGLİ TART

Merengli tart tarifi
Kolay merengli tart tarifi
Kolay merengli tart nasıl yapılır
     Merengli tart yapmakta kullanacağınız tüm malzemelerin bir arada olduğu bir paket Dr.Oetker ürünü hazır merengli tart alıp, mutfağınızda her zaman bulunan bir kaç malzemeyi de ekleyerek çok lezzetli ve görünüşü güzel merengli tart yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet Dr.Oetker Merengli tart 
Hamuru için:
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 3 yemek kaşığı süt 
Kreması için:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı margarin  
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi 
  • 7 yemek kaşığı limon suyu 
Mereng için: 
  • Merengli karışım paketi 
  • 8 yemek kaşığı su
Süsleme için:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Yapılışı:
  • 26 santim çapında ki kelepçeli kalıp margarin ile yağlanır.
  • Paketin içindeki unlu karışım çırpma kabına boşaltılır.
  • Üzerine tereyağı, yumurta ve süt eklenir.
  • Mikserle önce düşük sonra yüksek devirde çırpılır.
  • Hamur yağlanmış kalıba dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra soğuması için bekletilir.
Kremanın yapılışı:
  • Derin bir tencereye süt ve Dr. Oetker paketinin içinden çıkan krema karışımı dökülüp, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, margarin, limon kabuğu rendesi ve limon suyu eklenerek margarin eriyene kadar karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıbın içindeki pişmiş tartın üzerine bekletmeden krema dökülür.
Merengin yapılışı:
  • Fırının ızgarası açılır.
  • Çırpma kabına 8 yemek kaşığı su ve paketten çıkan merengli karışım dökülür.
  • Mikserle önce düşük sonra yüksek devirde 3-4 dakika çırpılır.
  • Hazırlanan mereng sıcak krema üzerine dökülüp yayılır ve üzeri kaşık ile şekillendirilir.
  • Kalıp fırının en üst rafına konulup, fırın kapağı açık bırakılır.
  • Fırının yanından ayrılmadan merengin üzeri hafif kızarıncaya kadar beklenir.
  • Fırından çıkıp oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınır.
  • Krem şanti soğuk süt ile iyice çırpılıp, buzdolabında bekletildikten sonra krema sıkacağı ile pastanın kenarlarına sıkılır.
  • Buzdolabında en az iki üç saat bekletilip, dilimlenerek servis edilir.

23 Ocak 2015 Cuma

KAŞAR PEYNİRLİ EKMEK

Kaşar peynirli ekmek tarifi
Kaşar peynirli ekmek nasıl yapılır
Kaşar peynirli kahvaltılık ekmek tarifi
     Yabancı yemek sitelerinden birinde gördüğüm bu ekmeğin belli bir tarifi olmasa da, fotoğraf üzerinden yorumlayarak yaptım.Ben sarımsaklı, baharatlı zeytinyağı ile ekmek aralarını ve üstünü yağlayıp aralarda da kaşar peyniri kullandım. Siz de, fırında kızarıp çıtır çıtır olmuş ekmek parçacıklarının altından erimiş kaşar peyniri taşıp çıkan bu iştah açıcı ekmeği hafta sonu kahvaltılarınız için yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet yuvarlak tam buğday ekmeği 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • 2 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Küçük yuvarlak ekmek iki parmak kalınlığında kareler oluşturacak şekilde  alt tarafları ekmekten kopartılmadan bıçakla dikine kesilir.
  • Zeytinyağının içine dövülmüş sarımsaklar ve baharatlar eklenerek, karıştırılır.
  • Fırça yardımıyla kesiklerin içi ve ekmeğin dış kabukları yağlanır.
  • Yağlanan kesiklerin içine kaşar peynirleri sokulup, yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kaşar peynirleri eriyene kadar kızartılır.
  • Fırından çıkartılıp, istenirse üzerine maydanoz serpilip sıcak servis edilir.

22 Ocak 2015 Perşembe

LİMON KABUĞU REÇELİ

Limon kabuğu reçeli nasıl yapılır
Limon kabuğu reçeli tarifi
     Kuşadası'nda kuzenimizin yazlığının bahçesinden yazın topladığımız kalın kabuklu limonların kabuğundan reçel, suyundan ise limonata yaptık. Limon kabuğu reçeli yaparken kabukların sadece beyaz kısmı kullanıldığından, kabukların sarı kısmını rendenin en ince tarafı ile rendeleyip tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanmak için limon kabuğu şekerlemesi yapıp saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kalın kabuklu limonun kabuğu 
  • 6 su bardağı toz şeker                         
  • 3 su bardağı su              
  • 3-4 adet tarçın çubuğu 
  • 8-10 adet karanfil 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
  • Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
  • Limonların iki ucu kesilip, portakal kabuğu soyar gibi altı veya sekiz dilime kesilir.
  • Limonun beyaz kabukları minik rulolar halinde sarılıp iğne ile ipe dizilir.
  • İpe dizili kabuklar her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp suyu dökülür.
  • Tencereye alınan kabukların üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir.
  • Karıştırılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Limon kabuklarına su, tarçın çubukları ve karanfil eklenir.
  • Reçel kıvamı alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Tarçın çubukları tencereden alınıp, reçel kavanozlara paylaştırılır.
  • Kavanozların kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Ocak 2015 Salı

FISTIKLI PORTAKALLI ÇİKOLATALI VEGAN KURABİYE

Vegan kurabiye tarifi
Yumurtasız kurabiye tarifi
Vegan kurabiye nasıl yapılır
     İçinde kavrulmuş yer fıstığı, portakal kabuğu ve bitter çikolata bulunan bu lezzetli kurabiyeyi oğlumun doğum günü için yapmıştım. İçinde hayvansal hiç bir ürün bulunmayan bu kurabiyeyi veganlar kadar herkesin de beğeneceğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı irice kırılmış kavrulmuş yer fıstığı 
  • Yarım su bardağı ince doğranmış portakal kabuğu 
  • Yarım su bardağı bitter damla çikolata 
Yapılışı:
  • Zeytinyağı, pudra şekeri ve un karıştırılır.
  • Kavrulmuş yer fıstıkları havanda irice dövülür.
  • Portakal kabuklarının beyaz kısımları çıkartılıp kalanı minik küpler halinde doğranır.
  • Fıstıklar ve portakal kabukları da eklenip, karıştırılır.
  • Ceviz büyüklüğünde yirmi parça kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak bastırarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.

19 Ocak 2015 Pazartesi

YILDIZ ŞEHRİYE SALATASI

Yıldız şehriye salatası tarifi
Şehriye salatası nasıl yapılır
Kavrulmuş şehriye salatası tarifi
     Çay saatlerinin en çok tercih edilen en sağlıklı alternatiflerinden olan bu tarz salataları pirinçle, kuru börülce ile, şehriye veya makarna çeşitleri ile hazırlayabilirsiniz.Yıldız şehriyeyi haşlayarak veya benim yaptığım gibi şehriyeleri kavurduktan sonra minik minik doğradığınız sebzeleri ekleyerek daha lezzetli bir salata yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yıldız şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • Yarım demet maydanoz 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2,5 su bardağı su
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yıldız şehriye zeytinyağı konulmuş tencerede yakmadan karıştırılarak kavrulur.
  • Kavrulan şehriyeye su eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Soğuyunca minik minik doğranmış sebzeler de eklenir.
  • Hepsi karıştırılarak servis edilir.

18 Ocak 2015 Pazar

KELEBEKLİ GÜLLÜ PASTA

Kelebekli güllü pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
Doğum günü pastası tarifi
     Doğum günü tarihini bildiğim eşe dosta zamanım olduğunda yeni yaşlarına tatlı bir başlangıç yapmaları için pasta ve kurabiyeler yapmayı seviyorum.Bu defa biraz zaman darlığından biraz da doğum günü sahibinin de çok sade bir kadın olmasından :) gül ve kelebeklerden oluşan sade bir pasta yaptım.Yurdanur ablacığım doğum günün kutlu olsun; nice mutlu, sağlıklı yıllar diliyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı ağartılıp kavrulmuş badem
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı ganaj
Süsleme:
  • Beyaz, Açık yeşil, Sarı, Pembe renklerde şeker hamuru
  • Gümüş rengi şekerleme
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan bir çay bardağı eklenerek mikserle çırpılır.
  • Pastanın dışını sıvamak için ganajın bir kısmı ayrılır.
  • Bir su bardağı badem kaynar su içinde bir kaç dakika kaynatılıp, kabukları soyulur.
  • Kabuğu soyulan bademler yağsız tavada kavrulur.
  • Kavrulmuş bademler irice parçalar halinde kırılarak ganajlı kremaya karıştırılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, bademli ganajlı krema yayılır.
  • İkinci kat pandispanya üzerine yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları badem eklenmemiş ayrılan ganaj ile pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan kelebek ve çiçek figürleri yerleştirilir.

17 Ocak 2015 Cumartesi

AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

Ayçiçeği çöreği tarifi
Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
     Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
İç malzemesi:
  • 2-3 adet orta boy haşlanmış patates 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
  • Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Geniş ve derin bir kaba un elenir.
  • İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
  • Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
  • Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
  • İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
  • Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
  • Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
  • Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
  • Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
  • Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.

15 Ocak 2015 Perşembe

KURUTULMUŞ SEBZE YOĞURTLAMASI

Kurutulmuş sebze yoğurtlaması tarifi
Kuru patlıcan biber kavurması tarifi
Kurutmalık patlıcan biber yoğurtlaması nasıl yapılır
     Kışın en soğuk günlerini yaşadığımız; soğuktan pazara bile çıkmak istemediğim şu günlerde yaz sıcaklarında kuruttuğumuz patlıcan, biber, domates ve fasulye kurularını kullanmak için en uygun günlerdeyiz diye düşünüyorum.Kurutmalık sebzeleri kavurduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yaktığınız kırmızı biber ve naneyi dökebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı biber kurusu 
  • 1 su bardağı patlıcan kurusu 
  • 1 su bardağı domates kurusu 
  • 1 su bardağı fasulye kurusu 
  • 2-3 adet acı biber kurusu 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 baş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Küçük parçalar halinde kurutulmuş sebzeler, yumuşayana kadar tuzlu suda haşlanır.
  • İrice doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar birlikte kavrulur, domates salçası eklenir.
  • Haşlanmış kuru sebzelerin süzgeçte suyu süzdürülür.
  • Sebze kuruları ve baharatlar da  eklenerek, yarım saat kadar pişirilir.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber, nane dökülür.
  • Eğer vegan iseniz yoğurt yerine sarımsaklı, domatesli sos da dökebilirsiniz.

14 Ocak 2015 Çarşamba

MUZLU RULO MUHALLEBİ

Rulo muhallebi tarifi
Meyveli rulo muhallebi nasıl yapılır
Muzlu muhallebi tarifi
     Muhallebiyi farklı bir şekilde servis etmek isterseniz, pişirdiğiniz muhallebiyi hindistan cevizi yayılmış tepsiye döküp soğuduktan sonra içine muz veya istediğiniz meyveleri ekleyerek daha hafif ve besleyici meyveli bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram süt 
  • 1,5 su bardağı  un 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • 3 adet Anamur muzu 
Yapılışı:
  • Tencereye alınan sütün içine sürekli karıştırılarak un ve şeker eklenip, pişirilir.
  • Ocaktan alınıp biraz soğuyunca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Dikdörtgen bir tepsiye hindistan cevizi bolca serpilip, muhallebi dökülür.
  • Üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bir iki saat bekletilir.
  • Muhallebinin uzun kenarı boyunca yan yana soyulmuş muzlar dizilir.
  • Uzun kenar boyunca metal spatula yardımı ile kaldırılarak rulo yapılır.
  • İki parmak kalınlığında kesilip, servis tabağına dizilir.

12 Ocak 2015 Pazartesi

SEBZELİ FISTIKLI NOODLE

Sebzeli kaju fıstıklı noodle nasıl yapılır
Sebzeli noodle tarifi
Çin eriştesi tarifi
     Uzak doğu mutfağından, mutfaklarımıza gelen lezzetlerden Çin eriştesi noodle, soya filizi, soya sosu ve kaju fıstıklarının bir arada kullanıldığı bu yemeği wok tavada yada derin bir tavada hazırlayabilirsiniz.Soya sosu yeterince tuzlu olduğu için sebzeleri kavururken tuz eklemedim ama siz tadına bakıp gerekirse bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 200 gram noodle 
  • 1 adet kuru soğan  
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yeşil acı şili biberi 
  • 2 adet mor biber 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 125 gram soya filizi 
  • 1 çay bardağı kaju fıstık 
  • 5 yemek kaşığı soya sosu 

Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır, sarımsaklar incecik kıyılır.
  • Zeytinyağı konulmuş wok veya derin bir tavada kavrulur.
  • Havuçlar ve renkli biberler de eklenip, biraz diri kalacak şekilde yağda çevrilir.
  • Ocaktan almaya yakın kaju fıstıkları ve soya filizleri eklenir.
  • Başka bir tencerede bol kaynar suda noodle paketinin yarısı haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilip, sebzelerin olduğu wok tavaya eklenir.
  • Soya sosu da dökülerek çevrilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...