23 Şubat 2015 Pazartesi

SOMON KOKOREÇ

Balık kokoreç tarifi
Somon balığı sote nasıl yapılır
Somon balığı kokoreç nasıl yapılır
     Ankara'da çalıştığım yıllarda öğlen yemeğimi çoğu zaman evde hazırlayıp yanımda götürsem de, dışarıda yiyeceğimiz zaman Ege otlarından, enginar kalbine kadar o yıllarda Ankara'da bulunması zor meze ve balık çeşitleri ile göz dolduran bir balıkçıyı tercih ederdik.İlk defa orada yediğim balık kokoreçi sonraları evde  de yapmaya başladım. Siz de balık kokoreçi istediğiniz cins balık kullanarak yapıp, isterseniz dürüm yada ekmek arası olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3-4 dilim somon balığı filetosu 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet acı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Kimyon 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Sarımsak ve doğranmış kuru soğanlar, zeytinyağında çevrilir.
  • Balıklar yıkanıp, kurulanıp, kılçıkları çıkartılarak küp küp kesilir.
  • Balıklara doğranmış acı sivri biberler de eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Domatesler ve baharatlar da eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • En son ince kıyılmış dereotu da eklenip, sıcak servis edilir.

21 Şubat 2015 Cumartesi

YILDIZ ÇÖREĞİ

Nutellalı çörek tarifi
Yıldız çörek nasıl yapılır
Nutellalı yıldız çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
     Yabancı yemek sitelerinde her gün bir başka şeklinin yapılışını gördüğümüz çöreklerin tatlısı, tuzlusu, patateslisi derken bu defa da nutellalısını yaptım.Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde ikram edebileceğiniz lezzetinden önce sofrada görünüşü ile göz dolduran bu çöreği sürülebilir herhangi bir çikolata  kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ılık süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
Üzerine:
  • 150 gram nutella veya sürülebilir çikolata
  • 1 adet yumurtanın sarısı 

Yapılışı:
  • Un, ınstant maya, toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp on dakika bekletilir.
  • Hamur dört parçaya ayrılıp, her parça yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamurun biri yerleştirilir.
  • Açılan hamurların arasına nutella sürülüp, dört kat hamur üst üste yerleştirilir.
  • En üstteki katın tam ortasına bardak konulup, bastırılır.
  • Bardağa kadar olan kısımlar on iki eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen her iki parça eşleştirilerek, parçanın biri sağa biri sola olacak şekilde kendi etrafında çevrilerek ortada yıldız şekli oluşturulur.
  • Sağlı sollu bütün parçalar burulduktan sonra uç kısımları da birleştirilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir.

20 Şubat 2015 Cuma

ETİMEK TATLISI

Etimek tatlısı tarifi
Karamel soslu etimek tatlısı tarifi
     Gene canımızı yakan bir gündemden sonra ağzımızın eski tadı yerine gelir mi bilmem ama  çok uzun zamandır yapmadığım eskilerden bir tat paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 1 paket tuzsuz etimek 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
Kreması:
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı un  
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Toz şeker çelik tencerede karıştırılarak eritilir.
  • Şeker karamel rengine gelince su eklenir.
  • Katılaşan şeker suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
  • Etimekler dikdörtgen bir kabın içine sıralanır.
  • Karamelize suyun ilk sıcaklığı geçince etimeklerin üzerine kaşıkla dökülüp her yeri ıslatılır.
  • Başka bir tencerede un, buğday nişastası ve toz şekere süt eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Islatılmış etimeklerin üzerine muhallebi yayılıp, üzeri kaşığın tersi ile düzleştirilir.
  • Krem şanti ve süt mikserle çırpılıp katılaştıktan sonra soğumuş muhallebinin üzerine yayılıp, kaşığın tersi ile düzeltilir.
  • En üste her yerine gelecek şekilde hindistan cevizi serpilir.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip, dilimlenerek servis edilir.

18 Şubat 2015 Çarşamba

TURUNÇ KABUĞU REÇELİ

Turunç reçeli tarifi
Turunç kabuğu reçeli nasıl yapılır
Turunç kabuğu reçeli tarifi
Turunç reçeli nasıl yapılır
     Çok tatlı reçeller yerine biraz daha ekşi ve acımsı tatları sevdiğimden, her yıl yediğimiz portakalların kabuklarını atmayıp, portakal kabuğu reçelini mutlaka yapıyorum.Bir kaç yıldır yaşadığımız bölge değişip, limon ve turunç kabuklarına ulaşmam da kolaylaşınca, yapım aşamaları biraz el oyalasa da limon kabuğu reçeli ve turunç kabuğu reçeli de yapmaya başladım. Siz de eğer turunç bulabilirseniz; turunçların kabuklarından reçel, suyunu kullanarak da yemeklerde salatalarda kullanmak için turunç ekşisi yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 - 6 adet turunç 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı: 
  • Turunçlar iyice yıkanıp, kabukların dışı çok az rendelenir.
  • Kabuklar portakal kabuğu gibi dilimlenir.
  • Kabukların içindeki beyaz kalın kısımları da bıçakla alınır.
  • Kabuklar rulo yapılıp, iğne yardımıyla sağlam ve uzunca bir ipe dizilir.
  • Arada boşluk kalmayacak şekilde sıklaştırılıp, ipe düğüm atılır.
  • Tencerede kaynayan suyun içinde 5-6 dakika kaynatılır.
  • İpi çözülmeden kaynayan sudan alınıp, soğuk suyun içine konulur.
  • Bir iki gün boyunca her defasında suyu değiştirilerek acısının çıkması için bekletilir.
  • Acısı çıkınca sudan çıkartılıp, suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
  • Tencerede toz şeker, suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca ipe dizili turunç kabukları içine atılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat arada karıştırarak reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İpler bir kaç yerinden kesilip, şeffaflaşan kabuklar çatal ile sıyrılır.
  • Önce kabuklar sonra da reçelin suyu kavanoza doldurulup kapağı kapatılır.

14 Şubat 2015 Cumartesi

SEVENLERİN GÜNÜ KUTLU OLSUN :)

Kızkulesi kurabiyesi
Galata kulesi kurabiyesi
Sevgililer günü kurabiyesi nasıl yapılır
İstanbul deyince aklıma kuleler gelir                                              
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır                                              
Ama şu Kızkulesinin aklı olsa,
Galata kulesine varır,
Bir sürü çocukları olur...

Bedri Rahmi Eyüboğlu                                            

13 Şubat 2015 Cuma

KALPLER BİR OLSUN KURABİYESİ ( REDMOND İLE )

Redmond ile kurabiye nasıl yapılır
Redmond ile şeker hamurlu kurabiye tarifi
     Kurabiyelerle bu kadar haşır neşirken; Redmond akıllı pişiricinin sevgililer günü etkinliği için de kurabiye yapayım diye düşündüm.Redmond akıllı pişiricide kalp kalıpla kestiğim tarçınlı kurabiyeler pişirip, önceki yıllarda yaptığım kuşlu kurabiye gibi şeker hamuru ile kapladım.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım su bardağı mısır nişastası  
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • Yarım paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ ile pudra şekeri karıştırılır.
  • Nişasta, tarçın, vanilya eklenir.
  • Un elenip, azar azar katılarak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur merdane ile açılıp, kalp kalıplarla kesilir.
  • Redmond çok amaçlı pişiricinin dibine pişirme kağıdı konulur.
  • Kurabiyeler yerleştirilip, kapağı kapatılır.
  • Çalışma modu Bake olarak, pişirme süresi bir saat olarak ayarlanarak Start tuşuna basılır.
  • Çalışma modu bittikten sonra çıkartılıp, soğuması beklenir.
  • Ballı su sürüldükten sonra merdane ile açılan şeker hamuru yapıştırılarak süslenir.

12 Şubat 2015 Perşembe

GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞMÜŞ

Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi
Sevgililer Günü Kurabiyesi
     Bir varmış, bir yokmuş, develer tellal iken, pireler berber iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, memleketin birinde diye başlayan gözümüzü kırpmadan dinlediğimiz masallarla büyüyen bizler; halen büyüklere masallarla hayatımıza devam etsek de sanki şimdi ki çocuklara göre daha şanslıydık diye düşünüyorum. En azından bizim masallarımız hep iyi biter, kötüler cezasını bulur, peri padişahlarının kızıyla beyaz atlı prensler masalın sonunda evlenir, onlar muradına erer biz kerevetine çıkardık ve masalın sonunda gökten üç elma düşerdi, biri masalı anlatana, biri dinleyenlere, biri de bütün iyi insanlara diye masal biterdi. Beyaz atlı prenslerini, peri padişahının kızlarını bekleyip, masal gibi sevgiler aşklar yaşamak isteyenler için;

Gökten üç elma düşmüş;
biri sevenlere, 
biri sevilenlere, 
biri de yüreğinde sevgi dolu bir dünya umudunu hiç yitirmeyenlere... 

Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 2,5 su bardağı un 
  • Kırmızı ve çok az yeşil, kahverengi şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Minik kalp kalıp ile kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Kalplerden üç tanesine elma şekli verilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuyunca üzerine ballı su sürülüp, kalp şeklindeki kalıp ile kesilmiş şeker hamurları yapıştırılır.Elma şekli verdiğimiz üç kurabiye kaplandıktan sonra şeker hamuru ile dal ve yaprak yapılır.

11 Şubat 2015 Çarşamba

CAMDAN KALP

Vitray kurabiye tarifi
Vitray kurabiye nasıl yapılır
Camdan kalp kurabiyesi nasıl yapılır
     Geçen sene yeni yıl için vitray kurabiyeler yaparken, bundan tam 25 sene önce seyrettiğim ''Camdan Kalp'' filmi aklıma gelmiş ve vitray kurabiyelerden camdan kalpler yapmayı düşünmüştüm. Blog yazarlarının çoğu çok genç yaşlarda olduğundan, Camdan Kalp filmini izlememiştir, izleyenlerden de hatırlayan çok kişi kalmamıştır sanıyorum. Genco Erkal, Şerif Sezer, Füsun Demirel, Deniz Gökçer gibi sanatçıların oynadığı filmde; eğitimli, aydın bir senaristi canlandıran Genco Erkal ve evine temizliğe gelen Şerif Sezer'in can verdiği Kiraz karakterinin farklı dünyaları anlatılıyordu. Kiraz'ın, '' Kalp, camdandır; cam kırılırsa yapışır mı, yapışmaz '' sözleri filmin üzerinden yıllar da geçse hep aklımda kaldı ve bana bu kurabiyeleri yapmak için ilham kaynağı oldu.Sevgililer günü öncesi hep mutlu paylaşımlar olsa da, cam gibi kırılgan kalbi olanlara da kurabiyeler yapmak istedim.Hiç kimsenin kalp kırıklığı yaşamaması ve cam kırılırsa yapışmayacağı gerçeğini unutmayıp, kalp kırmaması dileğiyle...
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağ 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın 
Vitray cam malzemeleri:
  • Kırmızı akide şekeri 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dolaptan çıkartılıp, iki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıpla kalpler kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Tepsideki kalplerin ortası bir boy küçük kalp kalıpla kesilip, çıkartılarak boşaltılır.
  • Kırmızı akide şekerleri havanda kırılır.
  • Parçalanmış şekerler kurabiye de açılan kalp şeklindeki boşluklara yerleştirilir.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında, şekerler eriyene kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler iyice soğuyunca tepsiden alınır.
  • İstenirse kurabiyelerin kenarı şeker hamuru ile kaplanır.

10 Şubat 2015 Salı

YULAF EKMEĞİ ( REDMOND İLE )

Yulaf ekmeği tarifi
Redmond ile ekmek nasıl yapılır
     Hava iyice soğuyup, kar yağışı beklenirken; ekmek almak için bile sokağa çıkılmaz diye düşünüp :) evde ki malzemeler ile Redmond akıllı pişiricinin kitapçığında yer alan yulaf ekmeği tarifinin ölçülerini bardak kaşık olarak uyarlayıp, evde ekmek yapmaya karar verdim.
Malzemeler: 
  • 3 su bardağı tam buğday unu 
  • 1 su bardağı yulaf kepeği 
  • Yarım su bardağı ayçiçeği çekirdeği 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım paket kuru maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Un, yulaf kepeği, ayçiçeği çekirdeği ve maya ayrı bir kapta karıştırılır.
  • Su ve zeytinyağı da eklenerek, hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Redmond çok amaçlı pişiricinin içi zeytinyağı ile yağlanıp, hamur konulur.
  • Üzeri düzleştirildikten sonra kapağı kapatılır.
  • Çalışma modu yoğurt, pişirme süresi bir saate ayarlanarak start tuşuna basılır.
  • Çalışma modu bitene kadar pişirilir.
  • Sonra Cancel tuşuna basıp, çalışma modu Bake, pişirme süresi iki saate ayarlanarak Start tuşuna basılır.
  • Çalışma modu bitmeden bir saat önce ekmek ters çevrilip, kapağı tekrar kapatılır.
  • Çalışma modu bitince çıkartılan ekmek soğuması için 20 dakika bekletilip, servis edilir.

9 Şubat 2015 Pazartesi

CİBES

Cibes salatası tarifi
Cibes salatası nasıl yapılır
     Ege otlarını pazarda bol çeşitte ve tazelikte bulabileceğimi bildiğimden, her hafta pazara mutlaka gitmeye çalışıyorum. Pazarda lahana cibesi, karnabahar cibesi ve kırmızı lahana cibesi olarak satılan hepsi birbirinden lezzetli cibesleri kaynar suya azar azar atıp haşladıktan sonra üzerine zeytinyağlı limonlu sos döküp, ılık ılık servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram cibes 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Cibeslerin dış yapraklarından sararmış ve taze olmayanlar kopartılıp, atılır. 
  • Bol suda iyice yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilip, durulanır.
  • Kaynayan suya azar azar tutamlar halinde atılır.
  • Kök kısımları yumuşayana kadar haşlanır.
  • Süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz iyice karıştırılıp, sosu dökülerek ılık servis edilir. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...