Örgülü çörek tarifi
Saç örgülü çörek nasıl yapılır
Çay saatleri için çörek tarifi
Hafta sonları veya çay saatleriniz için sunumu güzel çöreklerden, örgülü çöreği benim gibi yapmak isterseniz; hamurdan bir parça ayırıp, ortadaki boşluğu yuvarlak poğaça gibi hazırladığınız bir parça ile kapatabilirsiniz yada ortası boş örgü simit gibi de yapabilirsiniz.İç malzemesi olarak ben ıspanaklı lor karışımı kullandım, örgünün yanlarındaki açıklıklardan dışarı akmaması için, kaşar veya yağlı bir peynir dışında istediğiniz iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Bir bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı
- 250 gram kaşar loru
- 1 çay kaşığı karabiber
- Çok az tuz
- 2-3 yemek kaşığı pekmez
- Susam
Yapılışı:
- Ispanakların sadece yaprakları ince ince kıyılıp, çok az tuz ile ovulur, elimizle sıkılıp suyu iyice süzülür.
- İçine lor ve karabiber de eklenip, iç malzemesi hazırlanır.
- Un derin bir kabın içine konulur.
- Şekerli ılık süt, maya ve diğer malzemeler de eklenip, yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
- Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, orta göbek için biraz hamur ayrılır.
- Hamur merdane ile yarım santim kalınlığında ince uzun dikdörtgen olarak açılır.
- Hamurun iki tarafı bıçakla verev verev kesilir.
- Ayrılan hamurdan ortayı dolduracak şekilde iki yuvarlak hamur açılır.
- Hamura iç malzemesi konulup, ikinci hamur üzerine kapatılır.
- Kenardaki verev parçalar sırasıyla üst üste kapatılarak ince uzun örgü yapılır.
- Ortadaki yuvarlak hamurun etrafına rulo haline getirilmiş örgü hamur sarılır.
- Örgü rulo, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
- Üzerine biraz sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
- Tepside yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yaklaşık yarım saat kontrollü olarak üzeri kızarana kadar pişirilir.