Trileçe tatlısı tarifi
Trileçe nasıl yapılır
Balkan tatlısı trileçe tarifi
Son günlerin en popüler tatlısı olan Trileçe'yi yapmayan kaldı mı bilmiyorum ama popülerliği geçmeden Balkanlardan gelen bu lezzeti paylaşmak istedim.Balkanlardan hep soğuk hava dalgası gelecek değil ya, bu defa da Üç Süt anlamına gelen bu hafif, lezzetli tatlı gelmiş :) Trileçe aslında inek sütü, manda sütü ve keçi sütü karışımından yapılıyormuş ama özellikle de manda sütü bulmak zor olduğundan ben sadece inek sütü kullanarak yaptım.Yumurta akları ve sarıları ayrılarak yapılan kek tariflerinden çok da farkı olmayan bu tatlının sosunun dipte birikip, üstünün kuru kalmaması için; gece boyunca gidip gelip, ara ara sosunu dökerek iyice çekmesini sağladım. Benim için tatlının en zor aşaması ertesi gün üzerine karamel sosu dökülecek olan tatlıyı, sosunu çekmesi için buzdolabında bekletirken evdeki tatlı severlerden korumak oldu :)
Malzemeler:
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5 litre süt
- 200 gram süt tozu veya kahve kreması
- 2 paket süt kreması ( 2 x 200 gram)
- 1 su bardağı toz şeker
- 200 gram süt kreması
- Yarım çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yumurtaların akı ve sarısı ayrı kaplara alınır.
- Yumurta akları toz şeker ile 5 dakika boyunca mikserle iyice katılaşıp, beyazlaşana kadar çırpılır.
- Başka bir kapta çırpılmış yumurta sarıları da yumurta aklarının olduğu kaba spatula ile alttan üste azar azar karıştırılarak yumurta aklarının köpüğü söndürülmeden eklenir.
- Un, kabartma tozu ve vanilya elenip, yumurtalı karışıma azar azar mikser kullanmadan spatula ile yedirilir.
- Büyük boy borcam kare fırın kabı katı bir yağla yağlanır.
- Karışım dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak 30-35 dakika kadar pişirilir.
- Bir su bardağı kadar sütün içinde süt tozu ezilerek inceltildikten sonra süt kremaları ve kalan süt de eklenip iyice karıştırılır.
- Kek ılıdıktan sonra dilimlenip, sosunu iyice çekebilmesi için kürdanla üzerinde delikler açılır.
- Sütlü sos kekin üzerine yavaş yavaş aralıklarla dökülür.
- Sosun hepsi döküldükten sonra üzeri streçlenip, buzdolabında sosunu iyice çekmesi için bekletilir.
- Karamelli sosu için; toz şeker rengi değişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak eritilir.
- Tereyağı, süt ve süt kreması da eklenir.
- İlk aşamada sertleşen şeker pürüzsüz karamel kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirilir.
- Ocaktan alınıp, ilk sıcaklığı geçince kekin üzerine yayılır.
- Servis edilene kadar buzdolabında bekletilir.