15 Haziran 2015 Pazartesi

TAZE KEKİK ( ZAHTER ) SALATASI

Taze kekik salatası tarifi
Taze kekik salatası nasıl yapılır
Zahter salatası tarifi
Zahter salatası nasıl yapılır
     Taze kekikten yapılan zahter salatasını ilk defa Antakya'da yemiş ve dönerken tezgahlarda yemyeşil tepecikler halinde satılan kekiklerden bir kaç demet alarak dönmüştüm.Acımsı tadı nedeniyle taze kekikleri biraz tuz ile ovup, acısı çıktıktan sonra yıkayarak kullandım.Çok çabuk karardığı için, yeşil taze uçların birazını salatanın görüntüsü için ovmadan kullandım ve domatesler henüz olgunlaşıp, istediğim lezzette olmadığından kiraz domates kullandım.Nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzunu da servisten hemen önce ekledim.
Malzemeler:
  • 1 demet taze kekik 
  • 1 demet maydanoz 
  • 7-8 adet kiraz domates 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Taze kekiklerin uçlardaki yeşil yaprakları kopartılır. 
  • Çok az tuz ile ovulup, yıkanıp acısı çıkarıldıktan sonra süzgeçte süzdürülür.
  • Maydanoz ince ince kıyılır.
  • Domates ve taze soğanlarda doğranıp, bütün malzemeler karıştırılır.
  • Servis tabağına alındıktan sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.

12 Haziran 2015 Cuma

MİNNİE MOUSE PASTASI

Minnie Mouse pasta tarifi
Minnie Mouse pastası nasıl yapılır 

     Bizim bildiğimiz zamanlarda sadece çizgi film karakteri olan Mickey ve Minnie Mouse; son yılların en popüler figürlerinden olmalı ki, pek çok çocuğun doğum günü konsepti olarak belirlenip bütünüyle Minnie ve Mickey Mouse kılığına girmiş çocuklar görüyorum.Ben de bu akıma daha önce Mickey Mouse ve Minnie Mouse kurabiyeleri yaparak katılmıştım, bu defa da iç kreması da rengiyle uyumlu olsun diye frambuazlı pastasını yaptım. Wikipedia'daki bilgilere göre; eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan Walt Disney Company; Walt ve Roy Disney kardeşlerce kurulmuş ve ilk beş yıl yaratılan çizgi film karakterleriyle bir başarı elde edilememiş.Belki de Walt Disney'in farelerden korkması nedeniyle sevimlileştirdiği Mickey Mouse ve kız arkadaşı Minnie Mouse ile başlayıp daha sonra yaratılan pek çok çizgi ve animasyon karakterleri ile bu gün dünyanın pek çok yerinde eğlence parkları açıp, dev bir kuruluş haline gelmiş ve kıyafetten,aksesuara,pastaya kadar hayatımızda bir şekilde yerini almış,yani neymiş :) Walt Disney'in dediği gibi; 
              Hayallerinizin peşinden koşun, her şeyin bir fareyle başladığını unutmayın. 


10 Haziran 2015 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI ENGİNAR

Fırında kaşarlı enginar tarifi
Fırında bezelyeli havuçlu enginar tarifi
Fırında kaşarlı enginar nasıl yapılır
     Enginarların ve taze bezelyelerin bol olduğu bu günlerde her güne ayrı bir enginar tarifi verecek kadar çeşitte enginar yemeği yapılınca bir de taze bezelye ve havuçlu enginar yapıp, üzerine kaşar peyniri koyarak fırınladım.Taze enginar ve bezelye bulamazsanız, aynı tarifi konserve enginar çanağı ve bezelye kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı taze bezelye 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
  • 250 gram dilimlenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
  • Enginar çanakları iyice yıkanıp, sert kısımları temizlenerek limonlu su içinde bekletilir.          
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
  • Küp küp doğranmış havuçlar, bezelyeler de eklenir.
  • Enginar çanakları da aynı tencereye dizilip, limonlu sudan üstüne eklenir.
  • Kısık ateşte enginarlar yumuşayıp suyunu iyice çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ocaktan indirilen enginarlar fırın kabına alınır.
  • Enginarların içine kıyılmış dereotu, bezelyeler ve havuçlar paylaştırılır.
  • Enginarların üzeri dilimlenmiş kaşar peyniri ile kapatılır.
  • Yarım çay bardağı kadar su ve zeytinyağı eklenip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir.

5 Haziran 2015 Cuma

LABİRENT PASTA

Labirent pasta
Şeker hamurlu doğum günü pastası
 
     Ülke olarak hayatımızın son yıllarda dolambaçlı, çıkışını bir türlü bulamadığımız bir labirente dönüştüğünü düşünürken önüme çıkan bir karikatürden esinlenerek, oğluma labirent şeklinde bir doğum günü pastası yaptım. Labirent bildiğimiz labirentlerden ama karikatürdeki genç gibi oğlumda labirentin dolambaçlı yollarında, çıkmaz sokaklarında kendine çıkış yolu aramaktansa ve çoğu zaman çıkış hemen yanındayken gözüne kestirdiği bir noktadan girip, yoluna devam ettiğinden bu karikatürdeki durum bana çok tanıdık geldi :)  Umarım hayatımızdaki dolambaçlı yolların sonuna artık gelmişizdir ve aydınlık günlere hep beraber kırmadan, dökmeden bir an önce ulaşabiliriz. İçindeki yaramaz çocuğu kaybetmemek mutluluğun sırlarından biriymiş, o yaramaz çocuk hep senin içinde olduğuna göre hep mutlu ol ve seni çok sevdiğimizi hiç unutma...

   
   Oğlum ekin dostum
   Sararır yaprağın yeşili düşün
   Küle döner umudun, ateşi düşün
   Yaşamak bir türküdür
   Mırıldanma
   Ağız dolusu haykır
   Yaşamak bir sevdadır
   Uzaktan bakma
   Sıkı sıkıya sarıl.
 
                     şiir: Tamer Dursun


2 Haziran 2015 Salı

ISPANAK KIZARTMASI

Ispanak kızartması tarifi
Ispanak kızartması nasıl yapılır
Kuzu ıspanağı kızartması tarifi
     Minik minik yemyeşil kuzu ıspanakları o kadar taze görünüyor ki, pişince o tazelik yeşillik boşa gidecekmiş hissi verdiğinden çoğu zaman çiğ salata olarak kullanmak istediğim kuzu ıspanakları bu defa ıspanak cipsi gibi çıtır çıtır kızartıp sarımsaklı yoğurt ile servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kuzu ıspanağı 
  • 1 şişe maden suyu ( 200 ml ) 
  • 1,5 su bardağı un veya mısır unu 
  • 2 adet yumurta 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Kuzu ıspanaklarının köklerinin uç kısmı yapraklardan ayrılmadan kesilir.
  • Sararmış yaprakları varsa kesilip, köklerde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkanır.
  • Yıkanan ıspanaklar sirkeli su içinde biraz bekletilir.
  • Derin bir kapta su kaynatılıp, ıspanaklar içine atılır.
  • Bir iki dakika sonra hafif yumuşayınca hemen çıkartılır.
  • Suyu iyice süzdürülüp, kurulanır.
  • Başka bir kapta yumurtalar çırpılır.
  • Un, tuz ve karabiber de eklenir.
  • En son maden suyu da eklenerek koyu boza kıvamında hamur hazırlanır.
  • Ispanaklar kök kısmından tutulup, hamura iyice bulanır.
  • Kızartma tavasında kızdırılmış yağa atılıp, kızartılır.
  • Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

31 Mayıs 2015 Pazar

AKDENİZ ÇÖREĞİ

Akdeniz çöreği tarifi
Ispanaklı fesleğenli çörek tarifi
Peynirli kiraz domatesli çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
     Son günlerde birbirinden güzel görünüşlü çöreklere olan ilgim devam ederken ve her gördüğümü yapmak isterken yabancı sitelerden birinde rastladığım bu güzel çöreği de yapmasam olmazdı :) Ben içine beyaz peynir, kiraz domatesler, ıspanak ve fesleğen yaprakları koyunca kullandığım malzemeler dolayısıyla adı için de Akdeniz çöreği uygun olur diye düşündüm :) Hafta sonu kahvaltılarınızda yada çay saatleriniz için alternatif olabilecek bu çöreğin içinde istediğiniz cins peynir kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz  
Üst malzemesi:
  • 1 demet ıspanağın taze yaprakları
  • Bir kaç dal fesleğenin yaprakları 
  • 8 adet kiraz domates 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Elenmiş un, instant maya ve toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve ılık su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, ılık bir yerde yarım saat mayalandırılır.
  • Hamurdan  parçalar kopartılıp, on beş adet beze yapılır.
  • Her beze tek tek oval şekilde çok az unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin ortasına ıspanak ve fesleğen yapraklarıyla küp küp doğranmış peynirler konulup, ortası açık kalacak şekilde iki ucu kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş büyük boy borcam fırın kabına bezelerin biri diğerinin yarısından başlayacak şekilde dıştan içe doğru çepeçevre dizilir.
  • Tepsinin ortasına gelen beze yuvarlak açılıp, iç malzemesi konulur.
  • Tepsinin içi dolunca hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Domatesler ikiye kesilip, kesik yeri alta gelecek şekilde her parçanın içine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan çöreğin iç malzemesi olan kısımlarına rendelenmiş kaşar peynirleri eklenip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızardıktan sonra fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince dilimlenip servis edilir.

30 Mayıs 2015 Cumartesi

ÇİKOLATALI MOZAİK PASTA

Çikolatalı mozaik pasta tarifi
Çikolatalı mozaik pasta nasıl yapılır
Bisküvili pastalar
     Çoğu zaman hiç bir ölçüye bağlı kalmadan el kararı ile yapıp, buzlukta hazır bekletilebildiği için tercih edilen mozaik pastayı biraz daha farklı çikolatalı pasta kıvamında yapmak isterseniz, benmari usulü erittiğiniz çikolatanın bir kısmını içine, bir kısmını da üzerine dökerek dondurabilirsiniz.Ben çikolatayı sevince, çikolata ölçüm biraz fazla oldu ama siz üzerine dökeceğiniz çikolata miktarını isterseniz azaltabilirsiniz.
Malzemeler:                    
  • 100 gram tereyağı                     
  • 320 gram bitter çikolata (80 gram x 4 adet)             
  • 1 çay bardağı süt                     
  • 3 yemek kaşığı kakao            
  • 3 paket petit beurre bisküvi   
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde tereyağı eritilir.
  • Süt ve kakao da eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bir paket çikolata bıçakla minik parçalar halinde kıyılır.
  • Süt, kakao ve küçük parçalar halinde kırılan bisküviler de eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Yağlı kağıt kaplanmış istediğiniz bir kalıba bastırılarak yerleştirilir.
  • Kalan çikolatalar parçalanıp, benmari usulü eritilir.
  • Eritilmiş üç paket kadar çikolata da üzerine dökülür.
  • Çikolata donduğunda muntazam kesilmediğinden bu aşamada dilimlenir.
  • Üstü streç film ile kapatılıp, buzluğa konulur.
  • Katılaşana kadar buzlukta bekletilip, yenileceği zaman çıkartılıp tekrar dilimlenir.

28 Mayıs 2015 Perşembe

YABANİ KUŞKONMAZLI ( SARMAŞIKLI ) KİŞ

Asparaçalı kiş tarifi
Acı filizli kiş nasıl yapılır
Yabani kuşkonmazlı kiş tarifi
     Baharla birlikte satıcıların kucaklarında çiçek demeti gibi tutup, yere indirmeye kıyamadıkları asparaça, acı ot, acı filiz, izvinya, avronyes yada sarmaşık denilen yabani kuşkonmaz pazarlarda bir kaç haftadır satılmaya başlandı. Alışık olmayanların biraz acı bulduğu tadını kırmak için pırasa veya taze soğan yapraklarıyla kavurup üzerine yumurta kırsak da, daha önce yaptığım enginarlı kişten sonra bir de yabani kuşkonmazlı kiş denemeye karar verdim.Filizlerin uç kısımlarını çıt çıt kırılabilecekleri yere kadar kırıp, esneyip kırılmayan kart kısımlarını kullanmadım.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 2 bağ yabani kuşkonmaz
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir kaç dilim kaşar peyniri 
  • 1 çay bardağı tatlı lor 
  • 1 çay bardağı İzmir tulum peyniri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yabani kuşkonmazlar yıkanıp, çıt çıt ses gelen yerine kadar taze kısımları kopartılır.
  • Tavada çok az zeytinyağında doğranmış taze soğanlar ve uzun uzun kırılmış yabani kuşkonmazlar biraz çevrilip, tuzu ve karabiberi de eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Un, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve kabartma tozu karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • 22 santim çapında kalıba hamurun kenarları biraz yükseltilip, elle bastırılarak yayılır.
  • Hamurun kabarmaması için çatalla üzerine delikler açılır.
  • Biraz yağda çevrilmiş yabani kuşkonmazlar hamurun üzerine yayılır.
  • Peynirler, süt ve yumurta çırpılarak hamurun üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırının alt rafında 15 dakika altının pişmesi için tutulur.
  • Sonra orta rafa alınıp, 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, kaşar peyniri serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra fırından alınıp, sıcak servis edilir.

26 Mayıs 2015 Salı

TARAFTAR PASTASI

Taraftar pastası
Galatasaraylı pastası

     Futbol ile yatılıp, futbol ile kalkılan bu ülkede, belki de futbol dışında hiç bir şeyle ilgilenmeyenlerin duyarsızlığına bir tepki olarak futbol hiç ilgimi çekmiyordu.Uzun yıllardır ve şu anda da hangi takımda kim oynar bilmesem de, Gezi'den sonra pek çok kişi gibi ben de '' Ömür Boyu Ağırlaştırılmış Beşiktaşlı''yım.Yani gönlümüz her zaman Beşiktaş takımında ve Çarşı grubunda olsa da, Galatasaray fanatiği; Konya'lı Ahmet abimize yaptığım sarı kırmızı renklerin hakimiyetindeki 42 numara formalı taraftar pastasını hazır Galatasaray lig şampiyonu olmuşken paylaşmak istedim.Futboldan hiç anlamadığım için ne denir bilemiyorum ama Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutluyorum.


24 Mayıs 2015 Pazar

KARADUTLU CHEESECAKE

Karadutlu cheesecake tarifi
Karadutlu cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Bünyesinde çok güçlü antioksidanlar bulunan karadutun; bağışıklık sistemini güçlendirme, yaşlanma etkilerini azaltma gibi pek çok faydası varmış ve bu nedenle mümkün olduğunca sık tüketilmeliymiş; gerçi benim için, tatlı Ayvalık loru üzerinde bir parça karadut reçeli bile bir ziyafet sayıldığından ben oldukça sık kullanıyorum. Siz de karadut seviyorsanız ve karadutlarında tam zamanıyken şerbetini, reçelini, dondurmasını ve parfesini yapabilir, cheesecake gibi tatlılarınızda da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Tabanı:
  • 1,5 paket Ülker petit beurre bisküvisi
  • 125 gram tereyağı 
Kreması:
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üstüne:
  • 500 gram karadut 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1, 5 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bisküviler yoğurulur.
  • Tabanına ve kenarlarına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bisküvili karışım kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Kreması hazırlanana kadar buzdolabında bekletilir.
  • Yumurta, irice parçalanmış tatlı lor, toz şeker, kabartma tozu  mutfak robotuna konulup, azar azar süt eklenerek krema haline gelene kadar çevrilir.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın içine krema dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Önceden 170 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Kremanın pişerken çatlamaması için, kelepçeli kalıbın iki yanına fırına dayanıklı küçük kaplar içinde su konulur.
  • 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
  • Bir saat sonunda fırın kapatıldıktan sonra kapağı biraz açık bırakılarak cheesecake yarım saat kadar daha içinde bırakılır.
  • Bu süre içinde karadutların süsleme için kullanılacak olanları ayrılır.
  • Kalan karadutlar mutfak robotunda püre haline getirilip, süzgeçten geçirilir.
  • Karadutlar, toz şeker, su ve biraz su ile inceltilmiş buğday nişastası tencereye alınıp, muhallebi gibi karıştırılarak pişirilir.
  • Fırından çıkan cheesecake üzerine süsleme için ayrılan karadutlar dizilir.
  • Karadutlu muhallebinin ilk sıcaklığı geçince ortadan başlayarak kaşık kaşık karadutların üzerine yayılır.
  • Buzdolabında konulup, fazla bekletilmeden servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...