Güvem eriği şerbeti nasıl yapılır
Çakal eriği tarifi
Çakal eriği şerbeti nasıl yapılır
Pazara gittiğimde; köylü kadınların kendi ürettiklerini veya topladıkları yabani otları, mantarları sattıkları bölümler her zaman ilk baktığım, tercih ettiğim yerlerdendir. Kaz dağlarından gelen köylülerin getirdikleri ürünler de çoğu zaman başka yerlerde bulunması zor ve çok doğal ürünler olduğundan yaz boyunca özellikle onların geldikleri pazarları kaçırmamaya çalışıyorum. Bizim güvem dediğimiz, çakal eriği de denilen bu yabani meyveleri de görünce kaçırmayıp, pek çok faydası olan bu meyvenin şerbetini ve reçelini yaptım.
Malzemeler:
- 2 su bardağı dolusu güvem eriği
- 2 su bardağı toz şeker
- 8 su bardağı su
- 4-5 adet karanfil
- Bir kaç parça limon tuzu
- Güvem eriklerinin yaprakları, dalları temizlenir.
- İyice yıkanıp, süzülür.
- Derin bir tencereye güvemlerin üzerini geçecek kadar su konulur.
- Güvemler yumuşayana kadar kaynatılır.
- Limon tuzu eklenip, karıştırılır, ocaktan alınır.
- Soğuyunca önce süzgeçten geçirilir sonra da tülbentten süzülür.
- Üzerine içme suyu eklenip, karıştırılır.
- İstenirse meyvelerin bir kısmı dondurulup, şerbetin içine buz yerine atılabilir.