Elmalı tart nasıl yapılır
Çay saatlerinde, altın günlerinde yıllardır hemen herkesin yaptığı en bilinen tariflerden elmalı tartı ilk ne zaman yapmıştım, tarifi kimden almıştım hatırlamıyorum bile :) Çok yapılan ve en bilinen tariflerden olsa da bilmeyenlere tarif, bilenlere de hatırlatma olsun deyip, benim tarifim de burada bulunsun istedim :)
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
İç malzemesi:
- 4 adet elma
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- Elmalar soyulup, rendelenir.
- Toz şekerle suyunu çekene kadar pişirilen elmalara tarçın ve iri dövülmüş cevizler eklenip, soğuması için bekletilir.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, zeytinyağı iyice karıştırılır.
- Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozu da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üçte biri ayrılıp daha katı kıvamlı olması için bir çay bardağı kadar un eklenir.
- Streçlenerek buzlukta 15 dakika bekletilir.
- Kalan hamur merdane ile açılarak az yağlanmış fırın kabına yayılır.
- Hamurun çok kabarmaması için tabanına çatalla delikler açılır.
- Hamurun üzerine soğumuş elmalı, tarçınlı, cevizli karışım yayılır.
- Buzluğa koyduğumuz hamur çıkartılıp, tartın üzerine rendenin iri tarafı ile rendelenir.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık yarım saat kontrollü olarak pişirilir.
- Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.