Erişte nasıl kesilir
Ev makarnası tarifi
Ev yapımı erişte tarifi
Ev yapımı makarna tarifi
Çocukluk yıllarımızda anneler, teyzeler ve komşuların bir araya gelip imece olarak kestiği eriştelerin tadına alışınca artık o kalabalık sofralarda olamasak da kışlık erişte yapmaktan vazgeçemedim. Aslında annemden sonra o görevi teyzeciğim devralmış ve bana iş düşürmüyordu ama bu yıl el bileğinde çatlak olunca onun gözetiminde erişteyi ilk defa ben yapıp, kestim. Biz kış hazırlıkları kapsamında erişteleri yapıp torbalara koyalı bir aydan fazla olsa da bir türlü paylaşmaya vaktim olmamıştı. Bugün Dünya Makarna Günüymüş; çocukluk yıllarımızdan kalma lezzette ki, gözümüzü açıp gördüğümüz belki de yediğimiz ilk makarnanın yapılışını bu gün paylaşayım diye düşündüm :)
Malzemeler: - 12 adet yumurta
- 1,5 litre süt
- 4 kilogram kadar un
- 3 yemek kaşığı dolusu tuz
- Un büyük bir leğene elenir.
- Ortası havuz gibi açılıp, önce başka bir kaba kırılmış yumurtalar, tuz ve süt de eklenir.
- Un kenarlardan ortaya alına alına biraz sert bir hamur yoğurulur.
- Üzeri sofra beziyle örtülerek hamur bir gece dinlendirilir.
- Hamurdan bezeler yapılıp yuvarlanır.
- Bezelerin üzeri sofra bezi ile örtülür.
- Bezeler birer birer alınarak unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde bıçak kalınlığında açılır.
- Açılan her beze sofra bezinin üzerine yan yana sıralanır.
- Nemi biraz gidip hafif kurumaya başlayınca yufkaların diğer yüzleri çevrilir.
- Hafif kurumuş yufkalardan ilk açılan alınıp, tam ortadan kesilerek üst üste konulur.
- Düz kısmından başlayarak keskin bir bıçakla iki üç parmak kalınlığında boylu boyunca şeritler kesilir.
- Kesilen şeritler üst üste konulup, keskin bir bıçakla ince ince kesilir.
- Kesilen erişteler genişçe bir kaba alınıp, kırmadan karıştırılıp, havalandırılır.
- Diğer yufkalara da sırasıyla aynı işlem yapılır.
- Bütün şeritler kesilip bitince, sofra bezlerinin veya bu işler için kullanılmaya ayrılmış temiz çarşafların üzerine erişteler yayılır.
- Havadar bir yerde arada kırmadan dikkatlice karıştırılarak iyice kuruması sağlanır.
- Kavanoza veya tercihen bez torbalara konularak saklanır.
- Eriştelerin kenarlarından çıkan düzgün olmayan parçalar üçgen veya kare olarak kesilip, aynı şekilde kurutulduktan sonra çorbalık olarak ayrılır.