29 Aralık 2017 Cuma

BAL KABAKLI CHEESECAKE

Bal kabaklı cheesecake tarifi
Bal kabaklı cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Şimdilerde bazı çevrelerce sorgulanır olsa da, eskiden yeni bir yıla girmek mutlulukla karşılanır, karınca kararınca hemen her evde bütçenin elverdiğince hazırlıklar yapılır ve yeni yıla nasıl başlanırsa öyle devam edeceği düşünülüp genellikle meyveler, çerezler, kabak tatlısı, kestane, hindi veya tavuk dolmasının olduğu bereketli sofralar hazırlanırdı. Siz de yeni yıla nasıl girilirse öyle gider düşüncesiyle sofra hazırlamak isterseniz, bal kabağı tatlısının modernize edilmiş halini yaparak hem tatlı hem de pasta niyetine sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 paket labne peyniri ( 400 gram) 
  • 1 paket süt kreması (200 gram) 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım kilogram temizlenmiş bal kabağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz

Yapılışı: 
  • Bal kabağı soyulup, dilimlendikten sonra bir sıra bal kabağı bir sıra toz şeker konularak fırında veya çelik tencerede pişirilip, süzgeçte soğumaya bırakılır.
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilip, oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına bisküvi kırıntıları bastırılarak yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bekletilir.
  • Labne peynir süzgece alınarak suyu süzdürülür.
  • Labne peyniri, süt kreması ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtalar birer birer eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Nişasta, un ve vanilya da eklenip karıştırılır.
  • Buzdolabından çıkarılan bisküvili tabanın üzerine karışım dökülür.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, kalıbın yanına fırına dayanıklı bir kap içinde su konulur.
  • Kelepçeli kalıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı biraz aralanarak cheesecake içinde bekletilir.
  • Fırından çıkınca üzerine bal kabağı püresi yayılıp cevizle süslenir.
  • Buzdolabında bir gece veya en az bir kaç saat dinlendirildikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır.

28 Aralık 2017 Perşembe

MUTABBAL ( MÜTEBBEL )

Mutabbal tarifi
Mütebbel tarifi
Patlıcanlı humus tarifi
Patlıcanlı humus nasıl yapılır
     Mutabbal adından  da anlaşılacağı üzere Arap ve Filistin mutfağına aitmiş, yapılışı ve lezzeti humusu andırsa da közlenmiş patlıcanın eklendiği her şey gibi ayrı bir lezzete ulaşıyor :) Diğer pek çok meze gibi bunu da kızarmış ekmek üzerine sürerek veya cipslerin yanına dip sos olarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 2-3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı tahin 
  • 1 adet limonun suyu
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Tuz 


Yapılışı:

  • Patlıcanlar yıkanıp, kurulanıp közlenir.
  • Sıcakken kabukları soyulup, doğranır.
  • Haşlanmış nohutların kabukları soyulur.
  • Sarımsaklar ezilir.
  • Kuru nane ve zeytinyağı hariç malzemelerin hepsi karıştırılıp, mutfak robotunda parçalanarak püre haline getirilir.
  • Servis tabağına alındıktan sonra üzerine kuru nane ve zeytinyağı gezdirilir.

27 Aralık 2017 Çarşamba

SOSİSLİ MİLFÖY

Sosisli milföy böreği tarifi
Vegan sosisli milföy çubuğu nasıl yapılır
Vegan börek tarifi
Vegan sosis
     İnternette uzun zamandır gördüğüm yapılışı çok kolay bu çubukları biz sosis yemediğimiz, oğlumuzda vegan olduğu için bu güne kadar yapmamıştım. Oğlum vegan sosis alıp gelince, hem ona değişiklik olması için hem de benim arşivimde bulunması için yapayım diye düşündüm. Milföylü sosis dilimlerinin bir kaç tanesini çöp şişe veya tek tek kürdana takarak yeni yıl sofralarınız için bu çok pratik ve doyurucu atıştırmalıklardan yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 paket sosis (vegan sosis kullandım)
  • 1 paket milföy hamuru 
  • Çöp şiş veya kürdan 


Yapılışı:

  • Milföy hamuru tezgah üzerine çıkarılıp, biraz yumuşaması beklenir.
  • Hamurun içine bir tane sosis konulup sıkıca sarılır.
  • Bir iki parmak kalınlığında bıçakla kesilir.
  • Kesilen parçalar yan yana çöp şişe veya tek tek kürdana geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • İstenirse üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kızarana kadar pişirilir.

24 Aralık 2017 Pazar

KREMALI MUZLU PASTA

Muzlu pasta tarifi
Muzlu pasta nasıl yapılır
Kremalı pasta
     Şeker hamuru ile çok değişik  görünümde pastalar yapılsa da, pek çok kişi kremalı pastaları daha lezzetli bulup, tercih ettiğinden arada kremalı pastalar da yapıyorum. Bu defa kuzenimiz Efe'nin işe başlamasını kutlamak için yaptığım bu pastanın içine muz dilimleri koyup üzerini ve kenarlarını da pasta süsü çiçeklerle ve pastel renklerde hazırladığım kremayı değişik şekilli duylarla sıkarak süsledim. Pastayı pastel renklerde yapmıştım ama fotoğraf çekimi biraz geç saatlere kalınca daha da pastel görünmüş, siz koyu renkli çiçekler isterseniz renklendirici boyalardan bir kaç damla fazla kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya

Kreması:
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket Dr.Oetker pasta kreması vanilinli
  • 100 gram labne peyniri
İçine:
  • 3 adet muz
Üzerine:
  • 1 paket Dr.Oetker pasta süsü ( çiçek )
  • Dr.Oetker jel renklendiricilerinden ikişer damla 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenir.
  • Hepsi birlikte karıştırılır.
  • Altına ve kenarlarına yağlı kağıt konulmuş kelepçeli kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kürdan batırılıp, pişip pişmediği kontrol edilerek fırından alınır.
  • Soğuması için bekletilirken kreması hazırlanır.
  • Kreması için; pasta kreması soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Suyu iyice süzülmüş labne peyniri de eklenip bir iki defa mikserle çevrilir.
  • Kek iki veya üç kata kesilip kremanın birazı süsleme için ayrıldıktan sonra kat aralarına krema sürülüp, muz dilimleri konulur.
  • En üst kat konulduktan sonra pasta etrafı krema ile sıvanır.
  • Ayrılan krema istenen renklerde hazırlanıp, değişik uçlu duylarla pastanın üzerine sıkılır.
  • Pastanın üzerine ve yanlarına çiçek şeklindeki pasta süslerinden serpilir.

23 Aralık 2017 Cumartesi

SİGARA BÖREĞİ

Sigara böreği tarifi
Sigara böreği nasıl yapılır
Kolay börek tarifi
     Benim ve pek çok kişinin küçük yaşlardayken bile kendi kendine yapabildiği ilk börek sigara böreğidir sanıyorum :) Öğrenci evimizde fırınımız olmadığından ve en kolay yapılan böreklerden olunca sık sık sigara böreği sarıp, yağda kızartırdık. Aslında herkesin bildiği bir börek ama ben hatırlayınca, hatırlatmak istedim :) İç malzemesi olarak lor ve dereotu karışımı seviyorum ama patatesli veya kıymalı olarak da sarabilirsiniz. İki yufka ile yapınca bile epey bir miktar çıkan bereketli bir börek ama isterseniz yufka sayısını arttırarak çok miktarda da yapabilir hatta sarıp dondurucuda bekletip, yenileceği zaman çıkartıp kızartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • Lor veya beyaz peynir 
  • Dereotu
  • Kızartmak için zeytinyağı


Yapılışı: 
  • Yufkalar tezgaha yayılıp, önce dört parçaya kesilir.
  • Her parça tekrar dört veya beş parçaya kesilir.
  • Bir yufkadan toplam on altı veya yirmi adet üçgen yufka elde edilir.
  • Lor veya rendelenmiş beyaz peynir ince kıyılmış dereotu ile karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Her üçgen yufka parçasının geniş kısmına bir kaşık iç malzemesi konulup, fazla sıkı olmayacak şekilde sarılır.
  • Sarılan böreklerin uç kısmı suya batırılıp, açılmaması için yapıştırılır.
  • Kızartma tenceresinde kızgın yağda beşer beşer atılarak kızartılır.
  • Tercihen sıcak servis edilir.

22 Aralık 2017 Cuma

PEKMEZLİ ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYE

Pekmezli kurabiye tarifi
Pekmezli, zencefilli, tarçınlı, karanfilli kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Uzun zamandır nereye koyduğumu hatırlayamadığım tarif defterimi bulunca; bir zamanlar sıkça yapıp severek yediğimiz pekmezli, tarçınlı, zencefilli, karanfilli mis kokulu kurabiyeyi de tekrar hatırlamış oldum ve hemen iki ölçü yaparak İzmirli Bloggerların düzenlediği Koruncuk Vakfı yararına yapılan toplantıya giderken bu kurabiyeleri götürdüm. Geçmiş yıllardaki toplantılarımız gibi evden herkes bir şeyler yapıp getirecek olunca çok fazla yiyecek olacağını düşünüp, herkesin tadına bakabilmesi için hamuru küçük yaprak kalıplarıyla kestim; siz isterseniz su bardağıyla bile kesip, bu mis kokulu kurabiyelerden yeni yıl sofralarınız için yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 türk kahve fincanı pekmez 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil
  • 2,5 su bardağı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

21 Aralık 2017 Perşembe

İZMİRLİ BLOGGERLAR BULUŞMASI

     Geleneksel hale gelen blogger buluşmalarımıza değişik sebeplerle üç dört yıldır katılamamıştım. Bu defa Figen Karavas ve zümre kızları Sedef Durmuşlar, Ebru Mengen, Nigar Sargın arkadaşlarımızın organizasyonuyla buluştuk. Toplantı öncesi yaşanan aksaklıklar arkadaşlarımızı biraz yormuş olsa da bizi güleryüzle karşılayıp, uzun zamandır görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir araya getirip, güzel bir gün geçirmemizi sağladılar. Urla'daki Urla Koruncuk Vakfı yararına yapılan bu buluşmadan elde edilen gelir de Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfına aktarıldı. Limaevents tarafından hazırlanan sunum masasındaki Mine Keskin'in yaptığı pastalar, cupcakeler, cakepopslar, tatlılar ve blogger arkadaşlarımızın hazırlayıp getirdiği ikramlıklarla, Aslı'nın kendi yaptığı elma şarabı ile yeni yıla da kadeh kaldırmış olduk :)

     Ben de ikram olarak tarçınlı, zencefilli, karanfilli ve pekmezli kurabiyelerden yaptım. Yeni yıl için üretilip, satılan kurabiyelerle hemen hemen aynı lezzette olan kurabiyelerimden gün sonunda tepsi de hiç kalmadığına göre beğenildiğini düşünüyorum.

     Dr.Oetker, Henkel ve Lezita firmalarının ana sponsorluğunda yapılan yeni yıl çekilişinde bana nerede ise yıl boyu kullanacağım miktarda Nuh'un Ankara Makarnası ürünlerinin olduğu bir paket çıktı. Bu buluşmada emeği geçen arkadaşlarımıza ve sponsor firmalarımıza çok teşekkürler.

19 Aralık 2017 Salı

SÜTLÜ SEBZE ÇORBASI

Sütlü sebze çorbası tarifi
Sütlü sebze çorbası nasıl yapılır
Kereviz çorbası tarifi
Sebze çorbası tarifi
     Çorba ile kış ayları arasında benim için sarsılmaz bir bağ var; nedense misafir sofraları hariç yazın hiç aklıma çorba yapmak gelmezken, kışın da çorbasız soframız olmaz :) Ben malzeme listesinde ikişer tane kereviz, patates, havuç kullandım ama siz hangi sebzenin baskın olmasını isterseniz o sebzeleri daha fazla kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet kereviz 
  • 2 adet küçük boy patates 
  • 2 adet küçük boy havuç 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan 
  • Bir kaç dal taze kereviz yaprağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Sebzeler soyulup, yıkanıp, doğranır..
  • İki su bardağı su ile tencerede yumuşayana kadar haşlanır.
  • Zeytinyağında un pembeleşene kadar kavrulduktan sonra azar azar su eklenerek açılır.
  • Haşlanan sebzeler de eklenip,  hepsi blenderden geçirilir.
  • Püre haline gelen sebzelere süt ve sıcak su da eklenerek pişirilir.
  • Karabiberi de eklenip, kaselere paylaştırılır.

16 Aralık 2017 Cumartesi

ÇİKOLATALI MİNİ ÇÖREKLER

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı çörek nasıl yapılır
Nutellalı çörek tarifi
Çikolatalı mini çörek nasıl yapılır
     Görünüşleriyle bile iştah açan bu puf puf minik rulo çörekleri yaparken, ben ekmeğe sürülebilir kıvamdaki kahvaltılık çikolatalardan kullanınca üzerine de pasta süsü olarak satılan çikolata kırıntılarından serptim, siz isterseniz içine ve üzerine fındık kırıntıları da  ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine) 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • Nutella benzeri sürülebilir kıvamda çikolata 
  • Dr.Oetker pasta süsü sprinkles
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde elenmiş un, instant maya, süt, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur tezgahta merdane ile açılıp, ince uzun şeritler halinde kesilir.
  • Şeritler ortadan iki parçaya ayrılır.
  • Her parçaya bir çay kaşığı dolusu çikolata kaşığın tersiyle sürülüp, minik rulolar yapılır.
  • Rulolar ek yeri alta gelecek şekilde  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilip, üzerine ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülür.
  • Çikolata kırıntıları serpilip, bir saat kadar da tepside mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan çörekler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

15 Aralık 2017 Cuma

ÇİÇEKLİ KURABİYELER

Şeker hamurlu kurabiye

     Geçtiğimiz günlerde pastacılıkla ilgili takip ettiğim gruplardan birindeki davete göre, ''Kadınsal Hareketler Bunlar'' adlı bir grubun hayır işlerinden bahsediliyordu. Biz takipçilerden de eğer istersek  şeker hamurlu kurabiye veya pasta yapıp, satıldığında elde edilecek gelir ile Bornova'da bir okulda yapılacak kütüphaneye katkımız olacağı yazılıyordu. Benim kurabiye ve pasta işlerimin tamamı zaten eşe dosta hayır işi olunca, bu defa da çocuklar ve eğitim için şeker hamurlu kurabiyeleri hazırlayıp, bu etkinliğe hemen katıldım. Umarım ufacık da olsa eğitime bir katkımız olur; siz de destek vermek isterseniz,  ''Kadınsal Hareketler Bunlar'' grubuna üye olup, etkinliklerinden haberdar olabilirsiniz.

14 Aralık 2017 Perşembe

ARAPSAÇLI KURU BÖRÜLCE YEMEĞİ

Arapsaçlı kuru börülce yemeği tarifi
Arapsaçlı kuru börülce yemeği nasıl yapılır
Rezeneli kuru börülce yemeği tarifi
     İzmir'de henüz kışın soğuk yüzünü görmesek de, yurdun pek çok yerinde artık soğuklar başladığına göre evdeki kuru gıdaları değerlendirmenin de tam zamanı diye düşünüyorum. Arapsaçı bulabilirseniz, arapsaçlı kuru fasulye yemeği veya arapsaçlı kuru börülce yemeği; arapsaçı bulamazsanız artık hemen her yerde satılan ve biz Egeliler için, yazın tazesi, kışın da kurusu vazgeçilmezlerimizden olan kuru börülce çorbasını, kuru börülce yemeğini veya salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kuru börülce
  • Yarım kilogram arapsaçı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Kurutulmuş bir kaç tane acı biber
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kuru börülceler bir gece önceden bol su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün kaynatılıp, ilk kara suyu dökülerek gerekirse tekrar sıcak su eklenip pişirilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan bir tencerede pembeleştirilir.
  • Arapsaçlarının sert kısımları ayrılarak hiç kum kalmayana kadar bir kaç kere yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranarak, kuru soğanlarla birlikte biraz kavrulur.
  • Kuru börülceler ve acı kuru biberlerde eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak suyla kısık ateşte bir kaç taşım daha pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, istenirse karabiber de eklenip, ılık servis edilir.

11 Aralık 2017 Pazartesi

HAVUÇLU TARATOR

Havuçlu tarator tarifi
Havuçlu tarator nasıl yapılır
Kolay meze tarifi
     Yeni yıl yaklaşırken yapılabilecek en kolay, en sağlıklı ve en güzel mezelerden havuç taratorla sofranıza farklı bir renk katabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5 adet iri havuç 
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 

Yapılışı:
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada dövülmüş sarımsaklar çevrilip, rendelenmiş havuçlar da eklenir.
  • Havuçların rengi değişip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen havuçlar soğuduktan sonra irice dövülmüş ceviz, süzme yoğurt ve mayonezle pürüzsüz bir hal alana kadar iyice karıştırılır.
  • Cevizlerle süslenerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...