9 Mayıs 2011 Pazartesi

PROFİTEROL

Profiterol tarifi
Profiterol nasıl yapılır
     Profiterol eskiden sadece İstanbul'da İnci Pastanesi'ne gidince yenilen yada gidenlere sipariş edilen bir tatlıydı. İlk profiterol tarifi bulduğumda  heyecanla, hemen denemiştim. Zaman zaman, özellikle kalabalık misafir olduğunda yaptığım, çok sayıda kişiye servis edilebilen bu tatlının kremasında kullanılan yumurta sayısını azaltınca daha hafif ve damak tadımıza daha uygun bir tatlı oldu.Profiterol için ben orta boy yumurta ve yemek kaşığıyla olan ölçüler için de tepeleme un ve nişasta kullanıyorum.Yapılması biraz zaman alıyor ama sonuçtan herkesin memnun kalacağını ümit ediyorum.
Malzemeler:
Hamur topları için:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 su bardağı un
  • 4 adet yumurta 
İç kreması:
  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağı  
Çikolata sosu:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 40 gram bitter çikolata
veya:
  • 1 paket Dr.Oetker Hazır Çikolatalı Sos
  • 40 gram bitter çikolata
Yapılışı:
  • Su, tereyağ, toz şeker, tuz tencereye konulup, kaynatılır.
  • Un kaşık kaşık eklenip, sürekli karıştırılır.
  • Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
  • Hamur soğuyunca, yumurtalar tek tek eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 50-60 dakika iyice sertleşene kadar pişirilir.
Kremasının yapılışı:
  • Nişasta, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağ eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğumuş hamur topları ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı  krema  doldurulur.
Çikolatalı sos yapılışı:
  • Nişasta, toz şeker ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Bu aşamada istenirse hazır paket çikolata sosu arkasındaki tarife göre pişirilir.
  • Çikolatalı sos sıcakken, parçalanan bitter çikolata eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Biraz ılıyınca, içine kremaları doldurulmuş topların üzerine çikolatalı sos dökülür.
  • Tepsiye sıralanarak veya üst üste konularak sosu dökülüp servis edilir.

8 Mayıs 2011 Pazar

MAYALI PASTANE POĞAÇASI

Pastane poğaçası tarifi
Mayalı pastane poğaçası nasıl yapılır
Peynirli poğaça tarifi
     Yumuşacık, uzun süre bayatlamayan bu poğaçalar o kadar bereketli ki; kahvaltılarda, çay saatlerinde yiyebilir, çocuklarınızın beslenme çantasına koyabilirsiniz.Pastanelerde satılan poğaçalara eser miktarda konulan peynir yerine istediğiniz cins ve miktarda peynir koyarak, günün her saatinde yiyebileceğiniz sıcacık poğaçalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket (42 gr) yaş maya
  • 125 gr eritilmiş ılık tereyağı  
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 2 adet yumurtanın akı (sarıları üzerine)
  • 7 su bardağı un
İç malzemesi:
  • 250 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  

Yapılışı:
  • Şekerli ılık süte maya konulup, on dakika kabarması beklenir.
  • Eritilmiş ılık tereyağı, tuz, yumurta akları ve un eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri mutfak havlusu ile kapatılıp, yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanmış hamurdan kopartılan parçalar elimizde açılır.
  • Peynirli iç malzemesi konulup, kenarlarına bastırılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür.
  • Susam serpilip, biraz da tepside mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika poğaçaların üzeri kızarana kadar pişirilir.

3 Mayıs 2011 Salı

DENİZ VE TEKNE PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Tekne pastası nasıl yapılır
Doğum günü pastası tarifi

     Eşimin doğum gününün yaklaştığı bu günlerde, yapacağım yeni pastadan önce geçen sene yaptığım pastayı yayınlamak istedim. Eşimin hoşlandığı şeylerin yer aldığı şeker hamurundan  bir pasta yaptım. Deniz, tekne, plaklar, pikap, meyveler ve tatlılar...Aslında gönlümden geçen bir tekne almaktı  :) ama mümkün olmayınca bari tekneli bir pasta olsun diye düşündüm.

1 Mayıs 2011 Pazar

1 MAYIS

İşçinin,emekçinin ve emeği ile geçinenlerin bayramı kutlu olsun.
 Onlar ki toprakta karınca,
                       suda balık,
                               havada kuş kadar
                                                 çokturlar;
           korkak,
                  cesur,
                       cahil,
                            hakim 
                                 ve çocukturlar.
ve kahreden
              yaratan ki onlardır,
destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
Onlar ki uyup hainin iğvasına
                                     sancaklarını elden yere düşürürler
ve düşmanı meydanda koyup kaçarlar evlerine
ve onlar ki bir nice murtada hançer üşürürler
ve yeşil bir ağaç gibi gülen
ve merasimsiz ağlayan
ve ana avrat küfreden ki onlardır,
destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
Demir,
     kömür
         ve şeker
ve kırmızı bakır
ve mensucat ve sevda ve zulüm ve hayat
ve bilcümle sanayi kollarının
ve gökyüzü
            ve sahra
                     ve mavi okyanus
ve kederli nehir yollarının ,
sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
                                              bir şafak vakti değişmiş olur,
bir şafak vakti karanlığın kenarından
                                     onlar ağır ellerini toprağa basıp
                                                                           doğruldukları zaman.
En bilgin aynalara
              en renkli şekilleri aksettiren onlardır.
Asırlardır onlar yendi, onlar yenildi.
Çok sözler edildi onlara dair
                                     Ve onlar için;
                                                   Zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur,
                                                                                                                denildi.
                                                                                          Nazım Hikmet Ran

29 Nisan 2011 Cuma

KAHVE ÇEKİRDEKLİ KURABİYE

Kahve çekirdekli kurabiye tarifi
Kahve çekirdekli kurabiye nasıl yapılır
     Kahve kokulu, kahve tadında ve kahve şeklinde ki kurabiyeler, bir fincan kahve yanında ikram edilebilecek en güzel kurabiyelerden  diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Yarım çay bardağı kahve çekirdeği 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
  • Un, kahve ve kabartma tozu elenerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, kahve çekirdeği şekli verilir.
  • Bıçakla üzerine çizikler atılıp, kahve çekirdeği ortasına batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika  kadar kurabiyelerin üzeri kızarana  kadar pişirilir.

28 Nisan 2011 Perşembe

HAYVANLI KURABİYELER-CAİLLOU KURABİYELER

Hayvanlı kurabiye nasıl yapılır
Caillou kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
    
     Arda'nın doğum gününde caillou pasta yapmıştım.Caillou kurabiyeleri ve hayvan kurabiyeleri de seveceğini düşünüp, değişik hayvan figürlerinden oluşan kurabiyeler yaptım.Kurabiyeleri beğenince, bize yedirmedi ama önemli olan onun beğenmesi :) Kurabiyeleri kalıp kullanmadan, su bardağı ile kestiğim hamurların üzerini biraz da doğaçlama olarak şeker hamuru ile kaplayıp, süsleyerek yaptım.Doğum günü olunca, biraz daha süsü hakettiğini düşünüp, kurdelalar bağlayıp, renklendirdim.


27 Nisan 2011 Çarşamba

SOMON BALIĞI SOTE

Somon balığı sote tarifi
Sebzeli somon balığı sote nasıl yapılır
Somon balığı kavurması tarifi
     Somon balığı; pişirmesi kolay, doyurucu, hemen her zaman bulunabilen, omega-3 yağ asitleri bakımından en zengin balıklardan.Bu haliyle de çok bereketli ve sunumu çok kolay bir tarif.
Malzemeler:
  • 4-5 parça somon balığı filetosu
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Somon balıklarının her iki yüzü, çok az yağlanmış teflon tavada pişirilir.
  • Kılçıkları temizlenir, derisi çıkartılır.
  • Küçük parçalara ayrılır.
  • Zeytinyağında  irice doğranmış kuru soğanlar ve ezilmiş sarımsaklar kavrulur,
  • Yeşil biber ve domatesler de eklenip,yağda biraz çevrilir.
  • Parçalanmış somon balığı ve baharatlar eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İstenirse ince kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenir.
  • Sıcak servis edilir.

SAKIZLI LORLU KURABİYE

Sakızlı lorlu kurabiye tarifi
Sakızlı lorlu kurabiye nasıl yapılır
     Ayvalık gezilerimizde Ayvalık tostu, sakızlı dondurma ve Güler Pastanesi'nin sakızlı lorlu kurabiye ve tatlıları vazgeçilmezlerimizden...Ege'de her pazarda bulunan tatlı loru, Ankara'da bulmak neredeyse imkansız...İzmir'den gelirken, burada bulunmayan sebzeler getirdiğim gibi lor da getiriyorum ama dayanma süresi çok az olduğu için hemen tüketmek gerekiyor. 
     İzlediğim bloglardan, Sibel'in Kahvesi'nde, kendi uyarlaması sakızlı lorlu kurabiye tarifini görünce denemek istedim.Tatlı lor ve sızma zeytinyağı ile Ayvalık'tan uzaktayken, özlem giderecek kadar lezzetli, yumuşak ve hafif kurabiyeler oldu. 
Malzemeler: 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram tatlı lor 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2 adet yumurta (birinin beyazı ayrılacak.)
  • 1/4 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 parça damla sakızı 
  • 1 kase susam 
Yapılışı: 
  • Lor, şeker, zeytinyağı, yumurta karıştırılır.
  • Limon suyunda eritilen karbonat, dövülmüş damla sakızı ve un eklenir.
  • Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğurulur.
  • İrice parçalar kopartılıp yuvarlanır.
  • Önce yumurta akına daha sonra susama bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı sıralanır.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika pişirilir.
  • Soğuması beklenip, tepsiden alınır.
  • Buzdolabında saklanır.

24 Nisan 2011 Pazar

ÖSS PASTASI

ÖSS pastası tarifi
Sınav pastası nasıl yapılır
Öğrenci pastası nasıl yapılır
Şeker hamurundan doğum günü pastası

    Geçen sene bu zamanlar, yeğenimiz Elif, çok yoğun çalışmalar içindeydi.Çalışmasının karşılığı, o artık bir hekim  adayı...Eminim, çok başarılı bir hekim olacak...Ben de doğum gününde, hayatında test kitaplarından başka bir şeyin olmadığı o günleri unutmasın ve test kitaplarını yesin, bitirsin diye kitap şeklinde ÖSS pastası yaptım :)


PORTAKAL LİMON KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Portakal limon şekerlemesi nasıl yapılır
Portakal limon şekerlemesi tarifi
Portakal şekerlemesi
Limon şekerlemesi

    Portakal kabuğu reçeli veya limon kabuğu reçelinden artan, parçalanan kabukları robotta daha da parçalayıp veya rendenin en küçük gözüyle rendeleyerek tatlı, kek ve kurabiyeleriniz için her zaman kullanıma hazır şekerlemeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu portakal veya limon kabuğu rendesi 
  • 1 su bardağı toz şeker   
Yapılışı:
  • Portakal kabuğu reçeli gibi, kabukların beyaz kısımları bıçak yardımıyla çıkartılır.
  • Limon kabukları da aynı şekilde hazırlanır veya sarı kısımları rendelenir. 
  • Kabuklar mutfak robotunda parçalanır.
  • Parçalanmış kabuklar ve toz şeker karıştırılıp, kavanoza bu karışım sıkı sıkı basılır.
  • Buzdolabında bir ay kadar bekletilip şekerlenmesi sağlanır.
  • Kek, kurabiye ve soslara tat ve koku vermesi için kullanılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...