10 Ocak 2013 Perşembe

KESTANELİ TRUFF

Truff tarifi
Kestaneli truff tarifi
Kestaneli truff nasıl yapılır
     Kestaneli truffu, kestane tadı daha baskın olsun diye sadece kestane, çikolata ve kremayı karıştırarak yaptım. Evde kalan kek parçalarını, istediğiniz kuru yemişleri ve hatta likör de ekleyebilirsiniz.Yapıp hazırladıktan sonra ister bayramlarda ikramlık olarak, isterseniz benim gibi sadece kahve keyfinize eşlik etsin diye kendiniz için yapabilirsiniz. Kestanelerin kabukları çıkartılınca, miktarının azalacağını düşünerek altı yüz gram kestane  kullandım. Aslında malzeme miktarını damak zevkinize göre ve yuvarlanıp şekil verilecek kıvamı alana kadar değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram kestane (temizlenmiş) 
  • 200 ml süt kreması 
  • 160 gram (80 gramlık 2 adet) bitter çikolata 
  • 2-3 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Kestaneler yıkanıp, kolay soyulmaları için kaynar su dolu bir kabın içinde yarım saat kadar bekletilir.
  • Suyu süzüldükten sonra kabukları bıçak ile soyulur.
  • Kahverengi iç kabuklarının da kolay soyulması için, biraz daha kaynar su da bekletilip, temizlenir.
  • Kestaneler robotta parçalanarak çukur bir kaba alınır.
  • Krema sos kabına boşaltılıp, kısık ateşte kaynatmadan ısıtılır.
  • Parçalanan çikolata da kremaya eklenip, tamamen eriyene kadar karıştırılır.
  • Kestane püresi de eklenip, hepsi birlikte karıştırılarak buzdolabına konulup, dondurulur.
  • Donduktan sonra birer tatlı kaşığı ile alınan parçalar elde yuvarlanarak her tarafı kakaoya bulanır.
  • Buzdolabına tekrar konulup, servis edilir.

8 Ocak 2013 Salı

YILBAŞI ÇİÇEĞİ VE TEŞEKKÜRLER...

     Annem çiçekleri çok severdi; her zaman, her şartta, her gittiği yerde bir sürü çiçeği vardı.Dilerim, hep çiçekler içindedir.Ondan geriye kalan sardunyaları, begonyaları, mercanı, ıtırı ve yılbaşı çiçeğini onun anısına halen yaşatmaya çalışıyorum, onun kadar başarılı olamasam da.Annemin yılbaşı çiçeği de yeni yılın geldiğini bildi ve çiçeklerini açmaya başladı.Kıpkırmızı açmış bu  güzel çiçek insanın canını bu kadar acıtır mı, acıtır.Hayat ne garip, bazen bir çiçek kadar bile ömrü yok insanların.Çok uzun zamandır yurt dışında yaşadıkları için görüşemediğimiz, zamanında güzel günler geçirdiğimiz bir arkadaşımızı dün kaybettiğimizi öğrenince çok üzüldüm, çok gençti, çok sevilen bir eşti, güzel kardeşlerine sahip çıkan bir ablaydı ve en sonunda bir anneydi.Biz onu çok sevmiştik.O, Ege'den gelen, evinin duvarlarını eşine sevgisini yazdığı kartonlarla süsleyen yeni gelindi.Mürşide, gurbet günlerimde benim sayılı Ege'li hemşehrilerimden biriydi, keşke böyle olmasaydı. Mekanın cennet olsun.
     Yeni yıl öncesi blog arkadaşlarımızla aramızda yılbaşı hediyeleşme etkinliği düzenlenmişti.Bu arada o  kadar yoğun günler geçirdik ki, geçirdiğimiz o güzel günü paylaşamadım.Çok uzun yıllardır bu kadar çok kadının bir arada olduğu, bu kadar samimi bir ortamda bulunmamıştım desem yalan olmaz herhalde.Bu organizasyonun bu kadar kusursuz ve samimi olması için günler öncesinden emek harcayan Figen ve İsmet'e...Yeni açtığı Cocolade adlı rengarenk mekanında en ince ayrıntısına kadar özendiği bir organizasyon ile birbirinden güzel ikramları ile bizi ağırlayan Burcu'ya ve ekibine çok teşekkürler.
     Benim yeni yıl hediyemi Kalbegidenyol bloğunu yazan Sibel arkadaşım almış, son toplantılarda hep yan yana oturmamıza rağmen sır gibi saklamış.Gerçekten çok beğendiğim, çok zevkli, severek ve her kullandığımda onu hatırlayacağım bir hediye almış, tekrar teşekkürler Sibel'ciğim.
     Begonya 35 bloğunu yazan Leyla arkadaşımın düzenlediği Sevgi Ağacına Bir Yaprak da Sen Olur musun Etkinliğine katılmıştım, yapılan çekilişte ben kazanmışım.Aslında hiç bir beklentim yoktu, sadece kadın sorunları ile ilgili yapraklar da olmalı diye düşünerek, dört parça yaprak ile katılmıştım.Leyla hanım, incelik gösterip hediyeler hazırlamış, bu sayede benim de çift hediye aldığım bir gün oldu. Çok teşekkür ederim.
     Bu yılın en son hediyesini senden aldığım için son teşekkürüm de sana Özlemaki'ciğim,yapılış aşamaları sırasında harcadığın emeği  bloğundan izlediğim lakerda ile yeni yıl soframıza değişik bir tat kattın.Sen mutlaka kırmızı soğan ile yenilmeli demiştin ama o saatte kırmızı soğan bulamayınca kırmızı biberle soğanı kırmızı yapmaya çalıştık :) Lakerdayı yaparken biliyor muydun bilmem ama kimsenin kısmetini kimse yiyemezmiş, o lakerda da bize kısmetmiş.Eline sağlık, çok teşekkürler.

3 Ocak 2013 Perşembe

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Yeni yıl kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Bu sene de, yeni yıl için yaptığım kurabiyeler, süslediğimiz yılbaşı çamı üzerinde yerlerini aldılar.Geçen yıla nerede ise bir macera filmi tadında ve hızında girmiştik, belki de bu sebeple yıl nasıl geçti anlayamadım.Buna rağmen, bu seneden umutlarımız var, umarım bu sene herkesin mutlulukla, sağlıkla, huzurla geçireceği bir yıl olur. Kıyamet de kopmadığına göre, küçük kıyametler yaratmaktan vazgeçip, barış içinde yaşanan, hep bir ağızdan türkülerin söylenebildiği, Yarin yanağından gayrı her şeyin paylaşılabildiği bir ülke de umarım yaşayabiliriz. 
    
Ve dünya öyle büyük,
      öyle güzel
             öyle sonsuz ki deniz kıyıları...
her gece hepimiz
yan yana uzanıp yaldızlı kumlara
      yıldızlı suların
              türküsünü dinleyebiliriz
Yaşamak ne güzel şey
              TARANTA-BABU
                                  yaşamak ne güzel şey...
Anlayarak bir usta kitap gibi
       bir sevda şarkısı gibi duyup
            bir çocuk gibi şaşarak
                                 YAŞAMAK...
Yaşamak;
        birer birer ve hep beraber
                ipekli bir kumaş dokur gibi...
Hep bir ağızdan
        sevinçli bir destan
                         okur gibi
                                 YAŞAMAK...
                                                 
                                                  Nazım Hikmet



2 Ocak 2013 Çarşamba

YENİ YIL PASTASI

Yeni yıl pastası tarifi
Kardan adam pastası nasıl yapılır
Hindistan cevizli pasta tarifi
     Geçtiğimiz yıllarda yeni yılın ilk gününe genellikle karlar altında uyanırdık.Gerçi Ankara'ya da eskisi kadar çok kar yağmıyor artık, yağsa da biz orada olmayınca, kar kış görmeyince eskidendi çoook eskiden deyip mutlu oluyorum :) Karlı, buzlu günlerimizin anısına; yeni yıl pastasını ve yeni yıl kurabiyelerini karlı ve kardan adamlı yaptım.Ben pastanın biraz yüksek bir pasta olmasını istediğim için, küçük bir kalıpta pişirdim.Üç kata ayırıp, aralarına hindistan cevizli krem şanti koydum.Üzerini şeker hamurundan yaptığım kardan adam ve kardan kadınla süsledim :)
Dilerim; yeni yıl da herkesin hayatı kardan kıştan uzak, çiçekli bahar günleri gibi olsun.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 3 kahve fincanı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 
  • 3 kahve fincanı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Islatmak için:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Üzerine:
  • 2 poşet krem şanti 
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Krem şanti süt ile çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Yumurtalar ve şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenerek bir kez daha mikserle karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp, unlanmış 20 cm çapında yuvarlak kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kek soğuduktan sonra üç kat olacak şekilde kesilir.
  • Her kat şekerli süt ile ıslatılır.
  • Pastanın yanlarını ve üstünü de kaplayacak şekilde, her kata krem şanti paylaştırılır.
  • Pastanın üstüne ve yanlarına hindistan cevizi serpilir.
  • Şeker hamurundan yapılmış figürler yerleştirilir.

1 Ocak 2013 Salı

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN


     Yeni yıl da, yaşadıklarınızdan öğrendikleriniz, geriye kalan anılarınız hep mutlu olsun.Ve dilerim, hayat diye bize sunulan armağanı doya doya, mutlulukla, sağlıkla yaşayalım.Yeni yıla yine Ataol Behramoğlu'nun dizeleriyle başlamak istedim.

Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var;
Yaşadın mı,yoğunluğuna yaşayacaksın bir şeyi
Sevgilin bitkin kalmalı öpülmekten
Sen bitkin düşmelisin koklamaktan bir çiçeği

İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne
Denize saatlerce bakabilir,bir kuşa,bir çocuğa
Yaşamak yeryüzünde,onunla karışmaktır.
Kopmaz kökler salmaktır oraya.

Kucakladın mı sımsıkı kucaklayacaksın arkadaşını
Kavgaya tüm kaslarınla,gövdenle,tutkunla gireceksin
Ve uzandın mı bir kez sımsıcak kumlara
Bir kum tanesi gibi,bir yaprak gibi,bir taş gibi dinleneceksin

İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine
Hem de tüm benliği seslerle,ezgilerle dolarcasına
İnsan balıklama dalmalı içine hayatın
Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasına

Uzak ülkeler çekmeli seni,tanımadığın insanlar
Bütün kitapları okumak,bütün hayatları tanımak arzusuyla yanmalısın
Değişmemelisin hiçbir şeyle bir bardak su içmenin mutluluğunu
Fakat ne kadar sevinç varsa yaşamak özlemiyle dolmalısın

Ve kederi de yaşamalısın,namusluca,bütün benliğinle
Çünkü acılar da,sevinçler gibi olgunlaştırır insanı
Kanın karışmalı hayatın büyük dolaşımına
Dolaşmalı damarlarında hayatın sonsuz taze kanı

Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var;
Yaşadın mı büyük yaşayacaksın,ırmaklara,göğe,bütün evrene karışırcasına,
Çünkü ömür dediğimiz şey,hayata sunulmuş bir armağandır
Ve hayat,sunulmuş bir armağandır insana.

30 Aralık 2012 Pazar

U.P.K.Y.I.H ŞEREFİNE

Portakallı Kahveli Yılbaşı İçeceği Tarifi
Yılbaşı içeceği tarifi
Portakallı kahveli votka nasıl yapılır

Dalgaları karşılayan gemiler gibi,
 Gövdemizle karanlıkları yara yara
           çıktık, rüzgarları en serin
                  uçurumları en derin
      havaları en ışıklı sıra dağlara.
           Arkamızda bir düşman gözü gibi karanlığın yolu
        Önümüzde bakır taslar güneş dolu
        DOSTLARIN ARASINDAYIZ
         GÜNEŞİN SOFRASINDAYIZ.

     Uluslararası Portakallı Kahveli Yılbaşı İçeceği Hareketi'ne katılarak, yaklaşık bir ay önce  kahveli, portakallı votkayı hazırlayıp, demlenmeye bırakmıştım.Bu gün, votkanın açılıp dostluk şerefine içileceği o gün. Biz saat dokuzda dostluğa, geçmiş yılların ve önümüzde ki yılın şerefine, barış içinde kardeşçe yaşanacak bir dünyaya ve Beste'nin sağlığına kadeh kaldırdık.Gerçekten kahve kokulu, bundan sonra daha fazla miktarda yapılmayı hak edecek kadar güzel, hafif içimli bir votka oldu.Etkinliğin günü, saati belli olunca dünyanın dört tarafında ki blogger dostlarımıza katılmak için, bu gün birer kadeh içtik devamı yarın ki yeni yıl sofrasına... 
Malzemeler:
  • 70 cl  sade votka 
  • 2 adet küçük portakal 
  • 40 adet kahve çekirdeği 
  • 2 yemek kaşığı kahve çekirdeği 
  • 100 gram esmer şeker 
  • 100 gram toz şeker

Yapılışı:
  • Portakallar yıkanıp, kahve çekirdeklerinin geleceği yerlere bıçakla minik delikler açılır.
  • Deliklere kahve çekirdekleri sokularak yerleştirilir.
  • Kavanozun içine önce beyaz, sonra esmer şeker konulur.
  • Kahve çekirdekli portakallar şekerlerin üzerine yerleştirilir.
  • Üzerini kapatacak kadar votka dökülür.
  • Bir gün bekletilip, şekerin erimesi için hafifçe çalkalanır.
  • İki yemek kaşığı kadar kahve çekirdeği eklenip, kavanozun ağzı kapatılır.
  • İki üç hafta karanlık ve serin bir yerde demlenmeye bırakılır.

29 Aralık 2012 Cumartesi

İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

Tavuk dolması tarifi
İç pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır
İç pilavlı tavuk dolması tarifi
     Yılbaşı sofralarında genellikle iç pilavlı hindi yapılır ama yılbaşı yemeğinde çok kalabalık olmayacaksanız  veya başka bir tat arayışında iseniz, iç pilavlı tavuk dolması yapabilirsiniz. İç pilavı ile birlikte yılbaşı sofralarına yakışan, fırın poşetinde yapıldığı için yapımı ve temizliği zaman almayan çok pratik bir yemek. Aslında iç pilavlara genelde ciğer de eklenir ama ben pek sevmediğimden tercih etmedim eğer eklemek isterseniz  kuru soğanlarla birlikte kavurup ekleyebilirsiniz.Tavuğun içine doldurulan pilavdan bir ölçü daha pişirip etrafına yayarak daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Tavuğun yanına pilav pişirmek istemez iseniz, fırın poşetinde yıkayıp kurulayıp, çok az yağlayarak pişirdiğiniz patatesleri koyarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1-1,5 kilogram bütün tavuk 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 yemek kaşığı badem 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 3-4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 
  • Fırın poşeti 
  • 1 tatlı kaşığı un 
Yapılışı:
  • Tavuk iyice yıkanıp, kurulanır.
  • Bir gece önceden limon suyu ile ovulup, tuzlanır.
  • Zeytinyağında fıstıklar ve bademler ayrı ayrı kavrulur.
  • Başka bir tavada ince kıyılmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirince salça, tuz ve üzerini bir parmak çıkacak kadar sıcak su eklenip, biraz pişirilir.
  • Badem, kuş üzümü, çam fıstığı ve maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Tavuğun alt kısmından, tavuk iki katı büyüklüğe ulaşana kadar iç pilav kaşıkla doldurulur.
  • Tavuğun bacakları birleştirilip, sıkıca bağlanır.
  • İğne iplik ile delikler dikilir.
  • Unlanmış fırın poşetine tavuk yerleştirilip, içinden çıkan tel ile poşetin ağzı bağlanır.
  • Poşete 4-5 yerinden iğne ile delikler açılır.
  • Fırın tepsisine konulan tavuk poşeti, önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat kadar pişirilir.
  • Son 15 dakikasında poşet yırtılıp, tavuğun üst tarafının kızarması sağlanır.
  • Tavuk poşetten dikkatlice çıkartılıp, servis tabağının ortasına konulur.
  • Aynı ölçülerle ve malzemelerle bir ölçü daha pilav pişirilip, tavuğun etrafına yayılır.
  • Pilav pişirmek istemezseniz patates, havuç gibi sebzeleri garnitür olarak fırın torbasında pişirebilirsiniz.

27 Aralık 2012 Perşembe

SOYA ETLİ PİRİNÇ ERİŞTESİ

Soya etli pirinç eriştesi tarifi
Soya eti nasıl pişirilir
Pirinç eriştesi nasıl pişirilir
Vegan tarifler
     Yeni yıl sofralarında, yemek çeşitlerinin bol olduğu özel günlerde veganlar için yemek seçenekleri daha da zorlaşıyor.Böyle günlerde hoş görünümlü bir yemek yapmak isteyenler için, soya etli pirinç eriştesi pratik ve doyurucu bir alternatif .
Malzemeler:
  • 100 gram pirinç eriştesi 
  • 100 gram soya eti 
  • 2 adet domates 
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet kurusoğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
Yapılışı:
  • Soya etleri kaynar suyun içinde, 20 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir.
  • Yumuşayınca çıkartılıp, soğuyunca suyu elimizle iyice sıkılır.
  • Zeytinyağında 15 dakika kadar çevrilip, halka halka doğranmış soğanlar ve salçası eklenerek biraz kavrulur.
  • Küp küp doğranmış domatesler ve biberler, tuz, baharatlar ve bir su bardağı su eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan almadan az önce ince kıyılmış maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Pirinç eriştesi tuz ve çok az zeytinyağı eklenmiş kaynar su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Süzdükten sonra  çok az zeytinyağı ile çevrilip, servis tabağına alınır.
  • Ortada açılan boşluğa soya eti dökülüp, servis edilir:

24 Aralık 2012 Pazartesi

SOSİSLİ KÜRDAN BÖREĞİ

Sosisli kürdan böreği tarifi
Sosisli börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği tarifi
    Bir zaman popüler olup unutulan tariflerden biri de sanıyorum kürdan böreğidir.Yapılışının kolaylığı yanında görüntüsü de güzel olan bu böreği yılbaşı sofralarında ara sıcak olarak yapmak isteyecekler için hatırlatmak istedim. Kızartıldığında yufka katları ayrılan, kat kat güzel görüntülü bu böreği eğer siz de bizim gibi sosis yemiyorsanız patates kullanarak bonbon patates olarak da yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 250 gram sosis 
  • 2 adet yufka 
  • Kürdan 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Yufkalar 7-8 kat oluşturacak şekilde katlanır.
  • Katlanan yufkadan yuvarlak küçük bir kalıpla veya kalıp yerine geçebilecek kapak gibi bir şeyle minik yuvarlaklar çıkartılır.
  • Sosisler bir parmak kalınlığında kesilir.
  • Kürdana 7-8 kattan oluşan minik yuvarlak yufka, sosis ve tekrar yufka olacak şekilde geçirilir.
  • Derin bir tencerede kızdırılmış yağın içine atılarak kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine çıkartılıp, yağı alınır.
  • Servis tabağına dizilip, sıcak olarak servis edilir.

19 Aralık 2012 Çarşamba

GÜRHAN VE PELİN'E MUTLULUKLAR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Düğün kurabiyesi nasıl yapılır
     Çalışma hayatına ilk başladığımız yıllarda biz de, arkadaşlarımızın çoğu da yeni evliydi.Sonra zaman nasıl hızlı geçti de çocuğumuz olacak yaştakiler iş arkadaşlarımız oldu bilemiyorum.Gürhan bizim emekliliğe yaklaştığımız günlerde işe başladı, son günlerimizde iş arkadaşlarımızdan oldu ama kalbimizde ki yeri iş arkadaşının çok ötesindeydi her zaman.Biz onu o kadar sevdik ki, eşim her zaman bir kızım olsa gözüm arkada kalmaz sana verirdim derdi ama kızımız olmayınca biz oğlumuz Gürhan'ı verdik,Pelin kızımızı aldık.Dilerim; yüzlerinde tebessüm, yüreklerinde sevgi ile nice yıllar birlikte, mutlu yaşasınlar.
     Blog dünyasına girmeye karar verdiğim günlerde blog ile ilgili, nerede ise bütün teknik sorunları, bazen geceler boyu uğraşarak Gürhan halletti.Bu kadar çok emeği varken Ankara'da çok istememe rağmen ona kurabiye, pasta yapamamıştım.Kısmet düğünü için kurabiye yapmakmış.Gerçi, düğün telaşesi içinde kurabiyeleri ulaştırmak biraz zaman aldı ama ben çok özenerek yapınca bir an önce ellerine geçsin istedim. Kurabiyeleri her zaman ki kurabiye hamuru tarifi ile yapıp, ön kısmına gelin damat figürü, arkasına ise isimlerini ve düğün tarihlerini yazdım.Bu mutlu günlerine ait benden ufak da olsa bir hatıra kalsın istedim.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...