22 Mart 2013 Cuma

SARI LALELER KURABİYE BUKETİ

Kurabiye Buketi Nasıl Yapılır
Royal Icıngli Kurabiye Tarifi
Royal Icıngli Kurabiye Nasıl Yapılır
                             Uykulu gözlerle, döndüm rüyamdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından
                             Yeniden başlasam, bu sefer korkmadan
                             Koklayıp birbirimizi, çöpe atmadan
                             Satırlar uçar gider aklımdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından...                          
Kurabiye Malzemeleri:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 - 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
Kurabiyenin Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile laleler ve yaprakları kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Royal ıcıng hazırlanıp, kurabiyeler renklendirilir.
Royal Icıng Malzemeleri:
  • 200 gram pudra şekeri 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 2 çay kaşığı limon suyu 
  • 3 çay kaşığı süt 
  • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası
  • Çöp şişler
Royal Icıng Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtanın akı, sarısından bir damla bile karıştırılmadan ayrılır.
  • Yumurtanın akı köpük haline gelene kadar önce düşük, sonra yüksek devirde mikserle çırpılır.
  • Yumurta akına, çırpmaya devam ederken bir kaç defa da pudra şekeri eklenir.
  • Beş dakika boyunca mikserle tek yönde çırpılır.
  • Renklerin parlak olması ve kuruması için limon suyu eklenip, kısa süre daha karıştırılır.
  • Royal ıcıngin üç parçaya ayrılır.Beyaz, sarı ve yeşil renk verilir.
  • Kürdanın ucu ile birine az miktarda sarı ,diğerine yeşil gıda boyası karıştırılır.
  • Beyaz royal ıcıng ucu çok az kesilmiş naylon bir torbaya konulur.
  • Kurabiyelerin kenarına naylon torbayı sıkarak, incecik beyaz kontur çekilir.
  • Konturların 15 dakika kadar kuruması beklenir.
  • Sarı ve yeşil royal ıcıng içine süt eklenip iyice karıştırılarak, inceltilir.
  • Kuruyan konturların arasında ki boşluklara birer çay kaşığı royal ıcıng konulup, yayılır.
  • En az bir saat boyunca el değmeden kuruması sağlanır.

21 Mart 2013 Perşembe

KEREVİZ YAPRAĞI SALATASI

Kereviz yaprağı salatası
Kereviz salatası
Yoğurtlu kereviz yaprağı salatası
     Kereviz kadar faydalı ama faydalarına rağmen pek tercih edilmeyen sebze azdır herhalde. Kereviz yemeği sevmeyenler için, kerevizi çiğden rendeleyip sarımsaklı yoğurt ve mayonezle karıştırarak salata yapardım.Son zamanlarda taze, yemyeşil kerevizin yapraklarını turşular dışında nasıl değerlendireceğimi düşünürken yaptığım bu tarif, kereviz yemek istemeyenlerin bile beğendiği meze tadında bir salata hatta zeytinyağlı yemek gibi oldu.
Malzemeler:
  • 10-15 dal taze kereviz yaprağı 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Kerevizin kalın dalları ayrılıp, ince dalları ve yeşil yaprakları doğranır.
  • Tavada çok az zeytinyağında sarımsaklar kavrulur.
  • Önce rendelenmiş havuç, sonra kereviz yaprakları eklenerek, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çırpılmış yoğurda, çok az tuzla havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Pişen kereviz yaprakları ve havuç servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Yoğurdun üzerine pul biber ve nane serpilir.

20 Mart 2013 Çarşamba

GELİNCİK OTU BÖREĞİ

Gelincik Otu Böreği Tarifi
Gelincik Otlu Börek Tarifi
      Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum. Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • Yarım kilogram gelincik otu 
  • 250 gram lor 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1,5 çay bardağı yoğurt  
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
  • Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Kök kısımları yemeğini yapmak için ayrılır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile ovulur.
  • Suyu süzülen otlara; lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
  • Yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
  • Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır. 
  • Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
  • Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.



19 Mart 2013 Salı

ENGİN'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Kitap şeklinde pasta nasıl yapılır
      
     Nazım Hikmet'in şiirinin bir bölümünün yer aldığı bu kitap şeklinde ki şeker hamurundan pastayı çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın doğum günü için yaptım. Hayatının 53. sayfasını kapatıp, 54. sayfasını açan arkadaşımız Engin'in önünde açılan bembeyaz sayfalara dilerim hep mutluluk, sağlık, huzur yazılır. Nice Yıllara Sağlıkla...                                  
                 YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ,
                 TEK VE HÜR
                 VE
                 BİR ORMAN GİBİ KARDEŞCESİNE...




18 Mart 2013 Pazartesi

TAHİNLİ YUFKA TATLISI

Tahinli cevizli yufka tatlısı tarifi
Tahinli cevizli yufka tatlısı nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Tahinli tarifleri seviyorsanız; baklava yufkası kullanarak çok kısa sürede çıtır çıtır herkesin beğeneceğini umduğum, bol cevizli tahinli yufka tatlısı yapabilirsiniz.İçindeki bol cevizi ile kuru baklava tadındaki bu tatlının üzerine pudra şekeri serperek özellikle ılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklavalık yufka 
  • 2 su bardağı tahin 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer üçer ayrılır.
  • Cevizler havanda irice dövülür.
  • Tahin, toz şeker ve cevizler karıştırılır.
  • Üst üste konan üç yufkanın üzerine tahinli karışım yayılır.
  • Yufka uzun kenarı boyunca sarılıp rulo yapılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamadan küçük verev parçalar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

14 Mart 2013 Perşembe

TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

     Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)

13 Mart 2013 Çarşamba

BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE

Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
         Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibonlar 
  • Renkli şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
  • Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
  • Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
  • İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
  • Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.

12 Mart 2013 Salı

TRUFF

Truff tarifi
Truff nasıl yapılır
Çikolatalı truff tarifi
     Değişik tarifler deneme isteğimden dolayı evde hemen her gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Böyle olunca da bir iki gün önceden kalan kekler, kurabiyeler pek rağbet görmüyor.Sizin evinizde de bu şekilde artmış kek parçaları kalıyorsa; hem bunları değerlendirebilir, hem de kahve yanına çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.Evde artmış kekiniz yok ise hazır satılan keklerden alıp, isterseniz içine fındık, ceviz ekleyerek  hindistan cevizi veya kakao üzerinde yuvarlayıp, şekil verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 ml krema 
  • 240 gram bitter çikolata 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao                                                                                                            
Yapılışı:
  • Krema sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizine ve kakaoya bulanıp, servis edilir.

11 Mart 2013 Pazartesi

PATATESLİ BÖREK

Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır 
Hazır yufka börekleri
     Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler  yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 5-6 adet haşlanmış patates 
  • 500 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu:
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
  • Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
  • Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
  • Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
  • İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
  • Yufka önce ortadan dört  parçaya bölünür.
  • Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit  parçaya ayrılır.
  • Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
  • Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
  • Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...