7 Ekim 2013 Pazartesi

SUSAMLI KURABİYE

Susamlı kurabiye tarifi
Susamlı kurabiye nasıl yapılır
     Susamlı kurabiye en çok yaptığım kurabiye olmasına rağmen, bir tanıdık tarifini blogda göremediğini söyleyince farkettim ki paylaşmamışım. Arşivimde düzenlenmeyi bekleyen o kadar çok tarif var ki, bir süre sonra en çok yaptıklarınız bile arada unutulabiliyor. Herkesin çok sevdiği bu kurabiyeyi elinizde minik toplar halinde yuvarlayarak veya üstüne bastırıp incelterek daha kıtır kıtır kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı susam 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 2 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram tereyağı
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Susam teflon bir tavada yakmadan, sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Oda sıcaklığındaki yağ ve diğer malzemelerle yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeler aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 20-30 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir. 

3 Ekim 2013 Perşembe

LİLOU'NUN BEBEK KURABİYELERİ

Bebek kurabiyesi tarifi
Bebek kurabiyesi nasıl yapılır
Fotoğraftan bebek kurabiyesi
     Lilou'yu doğduğundan beri görmeyen, fotoğraflarıyla özlem gideren teyzesine Lilou'yu görmeye giderken götürmesi için, klasik bebek kurabiyelerinin yanında gönderdikleri fotoğraflardan esinlenerek de kurabiyeler yaptım. Lilou'nun masumiyetini kurabiyelere aktarmak imkansız olsa da, bu güzellik kurabiyeleri de güzelleştirir diye düşündüm.
     Sağlıklı, mutlu, uzun ömürler diliyorum, iyi ki doğdun Lilou...











2 Ekim 2013 Çarşamba

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

Mürdüm eriği reçeli tarifi
Mürdüm eriği reçeli nasıl yapılır
     Rengini ve ekşi tadını çok sevdiğim mürdüm eriği reçelini, mürdüm eriğini meyve olarak yemekten daha çok seviyorum.Mürdüm eriği reçelinde eriğin kokusu ve tadı daha da belirginleşiyor sanki.Şu günlerde pazarlarda çok bulunan mürdüm eriğinin sert ve düzgün olanlarından seçip, dikine dörde bölerek bir gece önceden şekerleyip, yeterince sulanmadıysa çok az su ekleyerek kıvam alana kadar pişirerek reçel yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram mürdüm eriği 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
 Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, boyuna dörde bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
  • Bir gece önceden şekerle karıştırılıp, sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün bir çay bardağı su eklenerek, kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınıp, 40-45 dakika kıvamı koyulaşana kadar pişirilir.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

1 Ekim 2013 Salı

HERŞEYDEN BİRAZ KALIR

   
HER ŞEYDEN BİRAZ KALIR''DİYOR BİRİLERİ,
ÇOĞULLUK HAKLILIKTIR.
KAVANOZDA BİRAZ KAHVE,
KUTU DA BİRAZ EKMEK,
İNSANDA BİRAZ ACI...
 
 Turgut UYAR                                


30 Eylül 2013 Pazartesi

SU TERESİ SALATASI

Su teresi salatası tarifi
Su teresi salatası nasıl yapılır
     Ayvalık pazarında ki ot çeşitlerinin zenginliği karşısında karar veremeyip, tezgahlarda ne gördüysek alınca satıcı tezgahın altından gizlice su teresi çıkarttı ve ''su teresi her yerde bulunmaz, herkese satmam bunu, siz ottan anlıyorsunuz '' dedi.Biz de ilk defa karaborsadan bir ot almış olduk :) Faydalarını okuyunca keşke daha çok satılsa diye düşündüm, çünkü bir demet ot on beşten fazla vitamin ve mineral içermekteymiş.Kavurması da yapılan su teresi o kadar tazeydi ki ben pişirmeye kıyamadım salatasını yaptım.
Malzemeler:
  • 1 demet su teresi 
  • 1 adet domates 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Su teresi ayıklanır.
  • Zedelenmeden yıkanıp, sirkeli su içinde 5-10 dakika bekletilir.
  • Süzgece alınan terenin suyu süzdürülür.
  • Elimizle iri parçalara bölünür.
  • Domatesin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Limon suyu, tuz, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı ile sos hazırlanır.
  • Malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alınır.

28 Eylül 2013 Cumartesi

HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK

Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli börek nasıl yapılır
     Bizim evde ki herkesin damak tadına uygun, severek yediği bu çıtır çıtır böreği daha önce fotoğraflayamadığımdan, yayınlayamamıştım. Pek çok kişinin yaptığı bu böreğin üzerine ben farklı olarak yakışacağını düşündüğüm mavi haşhaş ekledim ve yufkayı on altı parçaya bölerek yaptım.Bu haliyle hem kırk sekiz adet börek çıktı, hem de küçülünce daha çıtır çıtır oldu.Ben kalabalık bir misafir grubuna yaptığımdan böreklerim kısa sürede tükendi, siz daha az yufka ile ölçüleri yarıya indirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet yufka 
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
İç malzemesi:
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 
  • 2 adet ince doğranmış kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı mavi haşhaş
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
  • Siyah suyunun akması için soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur.
  • Haşlanmış mercimek de eklenip, pişirilir.
  • Pişmeye yakın baharatlar eklenip, karıştırılır.
  • Haşhaş ezmesi tahin kıvamına gelene kadar yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek, inceltilir.
  • Tezgaha yayılan yufkaya inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülüp, üzerine ikinci yufka yayılır.
  • Yufka 16 üçgen parçaya bölünür.
  • Geniş kenarına mercimekli iç yayılıp, yufkanın kenarları içe doğru katlanıp sigara böreği gibi sarılıp, kapatılır.
  • Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, mavi haşhaş serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Börekler sıcak olarak servis edilir.
  • Misafirlerim için yaptıklarıma yumurta sarısı sürüp sonra mavi haşhaş ekledim ama bence yumurta sarısı sürmediğim börekler daha çıtır çıtır oldu.

27 Eylül 2013 Cuma

ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM REÇELİ

Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
     Bahçemizde çok büyük bir çekirdeksiz üzüm asması olduğundan mı bilmem, annem mutlaka üzüm reçeli yapar,  evimizden çekirdeksiz üzüm reçeli eksik olmazdı. Öğrencilik ve çalışma hayatım boyunca annem bizim evden de eksik etmedi üzüm reçellerini...Çok bilinen, her bölgede yapılan bir reçel olmadığını öğrencilik yıllarımda öğrendim. Üzüm reçelini görenler üzümden reçel mi olur diye şaşırdılar, ben de olmaz mı diye şaşırdım. En güzel üzümlerin satıldığı şu günlerde siz de zamanı geçmeden altın rengi bir üzüm reçeli yapmak isterseniz;
Malzemeler:
  • 1 kilogram çekirdeksiz üzüm 
  • Yarım kilogram toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
  • Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
  • Reçel kaynamaya başlayınca orta ateşe alınır.
  • Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
  • 40-45 dakika reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

26 Eylül 2013 Perşembe

BOYOZ

Boyoz tarifi
Boyoz nasıl yapılır
     Boyoz için, wikipedia'da''1492 yılında Türkiye'ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafında İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir '' deniliyor.Haşlanmış yumurta eşliğinde günün hemen her saatinde  bazen kahvaltı da, bazen gece yarısı Alsancak sokaklarında yenilen sıcacık, çıtır çıtır boyozları  gittiği şehirlerde özlemeyen İzmir'li yoktur herhalde.Tepekule Catering ve Baca Cafe işbirliği ile düzenlenen etkinliğe davet edilince, kendim yapamasam bile boyozun nasıl yapıldığını göreceğim için çok sevindim.Sadece boyoz yapımını öğreneceğimizi sanırken, boyoz hamurunun dinlenme aşamalarında aynı hamurdan serpme börek ve sade, tahinli, ıspanaklı boyoz çeşitleri de yapıldı. Sakızlı dondurma yapımı ise benim için günün sürpriziydi.Etkinlik sonunda, Baca Cafe'nin birbirinden lezzetli tatlı ve tuzlu ikramları, yapılan boyozlar ile sakızlı dondurma ikramı  ve bir defa daha arkadaşlarla bir arada olmak günün güzel anlarındandı. Boyoz yapılışı profesyonellik istese ve evde yapılması zor görünse de, özellikle İzmir dışında yaşayan, boyoz bulamayan ve sonucu çok da önemsemeden boyoz yapmayı denemek isteyenler için;
Malzemeler:
  • 1 kilogram un 
  • 520 ml su 
  • 25 gram tuz 
  • 100 ml zeytinyağı 
  • Hamurları açmak için zeytinyağı 
  • Beze aralarına sürmek için 80 gram bitkisel margarin

Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yoğurulur, top şekli verdikten sonra üzeri örtülerek dinlendirilir.
  • Bezeler yaklaşık 300 gramlık üç parçaya ayrılıp, yağlanıp, 20 dakika daha dinlendirilir.
  • 300 gramlık iki hamurun arası bitkisel margarin ile yağlanıp, 600 gramlık hamurlar yapılıp, dinlendirilir.
  • Zeytinyağı ile bezeler tabak büyüklüğünde açılıp, dinlendirilir.
  • Hamurun açılacağı mermer tezgah zeytinyağı ile iyice yağlanır.
  • El ile tabak büyüklüğünde açtığımız hamur önce merdane ile açılır.
     Uygulama sırasında boyoz ustası Selim Ergiş ellerini iyice yağlandıktan sonra, hamuru elle havada çevirip, tezgah üzerine alarak nerede ise tek kişilik çarşaf boyutunda incecik açtı, bu bizim için yıllarca çalışma gerektiren bir profesyonelliktir herhalde.Ben o gün fotoğraf makinasını yanıma almadığımdan fotoğrafları arkadaşların çektiklerinden alıp, kullandım.Boyoz yapımını aşama aşama fotoğraflayan arkadaşlarımız Egeden Tarifler ve Pembe Kekik'in çektiği video ile boyoz yapımı sanıyorum daha kolay anlaşılabilir.
  • Hamurda oluşacak ufak yırtıklar önemsenmeden kenarlarından çekilerek çapı büyütülür.
  • İyice incelen hamur zarf şeklinde katlanarak küçültülür.
  • Böylece hamurun kat kat olması sağlanır.
  • Katlanan hamurdan uzunca bir rulo yapılıp, yağlandıktan sonra dinlenmeye bırakılır.
  • Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır.
  • Hamura yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, bastırılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye sıralanır.
  • Kabarmış olan hamurların üzerine tekrar yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Kopardığımız bütün hamurlar aynı şekilde hazırlanıp, tepsiye dizilir.
  • Dinlendikten sonra yumruğumuzla tekrar bastırdığımız hamurlar, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişirilir.

25 Eylül 2013 Çarşamba

KEDİ VE KİTAPLAR PASTASI

Kedi ve kitap pastası
Şeker hamurlu pasta tarifi
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
       Doğum günü pastalarını hep akraba ve arkadaşlara yaptığım için, ilgi alanlarını bilmek pasta yaparken işimi kolaylaştırıyor aslında.Bu defa da Salim'e en çok sevdiği kedisi Prens ve kitaplarından yalnızca bir kaç tanesinin yer aldığı bir doğum günü pastası yaptım.Kakaolu pandispanya yapıp, pastanın kremasına parça çikolatalar ekleyerek, şeker hamuru ile kapladım.Zamanını kedisi ve kitapları ile geçirmekten zevk aldığını bildiğim Salim'e kedileri ve kitapları ile ömür boyu mutluluklar diliyorum.

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım çay bardağı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • Yarım su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krem şanti 
  • 80 gram rendelenmiş bitter çikolata 
Islatmak için:
  • Yarım su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 

Pandispanya Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un, nişasta, kakao, kabartma tozu elenerek, eklenir.
  • Mikserin düşük ayarı ile aynı yönde karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanıp,f azla unu silkelenen 24 santim çapında kalıba karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
  • Pandispanyanın kenarları hafif kabarmaya başladığında fırının ısısı 150 dereceye indirilerek, 40-50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
Kremasının Yapılışı:
  • Krem şanti ve yarım su bardağı soğuk süt mikserle iyice çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabında çıkartılan çikolata rendelenir, krem şantiye karıştırılır.
  • Soğuyan pandispanya iki kata ayrılır.
  • Katlar şekerli süt her yanına gelecek şekilde ıslatılır.
  • Islatılan pandispanyanın üzerine çikolata parçaları karıştırılmış krem şanti yayılır.
  • Pandispanyanın üst parçası konulup, biraz bastırılarak düzeltilir.
  • Şeker hamuru ile kaplanır.

23 Eylül 2013 Pazartesi

LUTENİTSA

Lutenitsa tarifi
Lutenitsa nasıl yapılır
Balkan sosu tarifi
Balkan sosu nasıl yapılır
     Balkanlardan gelen göçmenlerin tanıttığı balkan sosu da denilen lutenitsa'yı; ızgaralara, makarnalara sos, cipslerin yanına dip sos, meze veya kahvaltılık olarak hemen yiyebilir ya da kavanozlara koyup kış boyunca istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.Yapılışı biraz oyalayıcı ama közlenecek olan sebzeleri bir gün önceden közleyip streç filme sararsanız hem daha kolay soyuluyor, hem de işin yarısını bir gün önceden yapmış oluyorsunuz. Ben kahvaltılıkları sevdiğimden kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde herkesin severek tüketeceği bir lezzet diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 3 kilogram olgun domates
  • 1 kilogram salçalık kırmızı biber 
  • 1 kilogram bostan patlıcanı 
  • 2-3 adet havuç 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 baş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı acı toz biber 
  • 1 yemek kaşığı dolusu salamuralık tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Tatlımsı bir sos istemiyorsanız, havuç miktarı azaltılabilir.
  • Domateslerin kabukları soyulur.
  • Etli kırmızı biberler közlenir, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
  • Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
  • Malzemelerin hepsi püre haline gelinceye kadar robotta parçalanır.
  • Pişerken etrafa sıçramaması için derin bir tencereye alınır ve dibini tutmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Suyunu çekince tuz, şeker, sirke, zeytinyağı ve ince kıyılmış sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • En son eklenen kırmızı acı toz biber miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.
  • Cam kavanozlara üzerinden bir parmak boşluk kalacak kadar malzeme doldurulur. 
  • Kavanozların kapağı sıkıca kapatılıp, ters çevrilir, bir gece bekletilir.
  • Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...