21 Kasım 2013 Perşembe

SUSAMLI MİNİ ÇÖREK

Susamlı mini çörek tarifi
Susamlı mini çörek nasıl yapılır
     Evde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğiniz bu tuzlu çörekleri, kahvaltılar için veya çayın yanına çok kısa zamanda hazırlayıp, özellikle sıcakken tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4 su bardağı un 
Üzeri için:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.

20 Kasım 2013 Çarşamba

BU İŞ ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL !


     Türkiye'de kanunen yasak olmasına rağmen 2013 yılı itibariyle 1 milyon çocuk işçi bulunuyor.Bunların en az 400 bini ağır tarım işçiliği yapıyor.20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde,çocuk işçiliğinin önüne geçmek çocukların,sağlık,eğitim ve yaşam haklarını savunma amacıyla Hayata Destek İnsani Yardım Derneği tarafından başlatılan bir kampanya ile, Türkiye'de yaşayan 1 milyon çocuk işçinin çocuk olma hakkına destek isteniyor. ''Bu iş çocuk oyuncağı değil ! ''denilerek, kabul edilemez bir emek sömürüsü ve insanlık ayıbı olan çocuk işçiliğinin Türkiye kamuoyu tarafından tüm boyutları ile algılanması amaçlanıyor.
MANİFESTO
Çocuk olmak;
anne-babamızla aynı işi yapmak zorunda olmak değil !
Çocuk olmak;
ev diyeceğimiz bir yer olmadan,mahsul toplamak için oradan oraya göç etmek değil !
Çocuk olmak;
en ağır şartlarda,günde 10 saatten fazla çalışmak zorunda olmak değil !
Çocuk olmak;
kayıtlı olduğumuz okula,senede sadece birkaç gün gidebilmek değil !
Çocuk olmak;
sırf böyle bir dünyaya doğduk diye,önceden belirlenmiş bir kaderi yaşamak değil !
Çocuk olmak;
oyun oynamamızın lüks olduğunu kabullenip susmak değil !
Çocuk olmak;
kanunlarla korunmuş haklarımızdan mahrum büyümek değil !
ÇOCUK OLMAK;
BÖYLE BİR ŞEY DEĞİL !

19 Kasım 2013 Salı

EV YAPIMI SİYAH ZEYTİN EZMESİ

Ev yapımı zeytin ezmesi tarifi
Ev yapımı zeytin ezmesi nasıl yapılır
Siyah zeytin ezmesi tarifi

     Hazır satılan pek çok ürün gibi raf ömrünü uzun tutabilmek için zeytin ezmelerinde de  katkı maddeleri olunca yapabildiğimiz her şeyi evde yapmaya çalışıyoruz.Evde yapılabilecek en kolay tariflerden biri de ev yapımı zeytin ezmesi.Bu şekilde hem istediğiniz baharatları ekleyerek damak tadınıza uygun ezme yapabilir, hem de evde yenilmeden kalmış zeytinler varsa onları her an elinizin altında bulundurarak değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler: 
  • 2 su bardağı siyah zeytin
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Zeytinler tuzunun çıkması ve biraz şişmesi için sıcak su içinde bekletilir.
  • Çekirdeği çıkarılmış siyah zeytinler, dövülmüş sarımsaklar ve baharatlarda mutfak robotuna eklenip, parçalanır.
  • Karışım bir kavanoza doldurulup, hava almaması için üzerine zeytinyağı eklenir.

18 Kasım 2013 Pazartesi

SONBAHAR YAPRAĞI KURABİYE

Yaprak kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye nasıl yapılır
          Sonbahar yapraklarını yabancı sitelerden birinde şeker hamurundan pasta süslemesi olarak görünce, sonbahar mevsimi bitmeden kurabiye olarak yapmak istedim.Yumuşak kıvamlı hamura değişik renkte toz gıda boyalarından katıp renklendirerek kullandım. Canlı renklerde ki hamur pişince, renkleri biraz solarak sonbahar yapraklarına daha yakın bir renk oldu.Yaprak şeklinde kalıplarınız yoksa, yaprağa dönüştürebileceğiniz kalp, yıldız, elips kalıplarla hamuru kesip, damarlarını çizerek yaprak görüntüsü verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 3 su bardağı un
  • Gıda boyası 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç filme sarılıp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur dolaptan çıkartılıp, beş parçaya ayrılır.
  • Her parçaya değişik renkte gıda boyası kürdanın ucu ile çok az eklenir.
  • Her renk hamur ayrı yoğurulur.
  • Hamurlardan küçük parçalar ayrılıp, renkler ebruli olacak şekilde çok az yoğurulur.
  • Tezgaha yağlı kağıt serilip, renkler uyumuna göre gelişigüzel yan yana konulur.
  • Üzerine streç film veya yağlı kağıt konulup, merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Açılan hamur yaprak veya yaprak görünümü verilebilecek kalıplarla kesilir.
  • Kesilen yaprakların üzerine damarları çizilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.

17 Kasım 2013 Pazar

NİLÜFER ÇİÇEKLİ PASTA

Marshmallowdan şeker hamuru tarifi
Marshmallowdan şeker hamuru nasıl yapılır
       Nilüfer çiçekli pastayı, geçen sene bir ziyarete giderken biraz da acele ile yapmıştım. Evde yeterli malzeme olmadığından; hazır sade pastabanı krem şanti ile kaplayıp, nilüfer çiçeği figürünü de evde ki marshmallowdan yapıp, pastanın üzerine yerleştirmiştim. Marshmallowları benmari usulü eritip, çok az su ve ele yapışmayacak kıvama gelene kadar pudra şekeri ekleyerek iyice yoğurup, merdane ile açarak şeker hamuru yerine kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket hazır sade pastaban 
  • 1 paket toz krem şanti 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 2-3 adet muz 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Yapılışı:
  • Bir paketten çıkan iki toz krem şanti poşeti, soğuk süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılıp buzdolabına konulur.
  • Pastabanın katları ayrılarak 1 çay bardağı süt içinde eritilen şekerle araları ıslatılır.
  • Buzdolabından çıkartılan krem şanti, iki parçaya ayrılır.
  • Yarısı dilimlenmiş muzlarla karıştırılıp, pastanın arasına yayılır.
  • Pastanın üst parçası da konulup, kalan krem şanti ile her tarafı düzgünce kaplanır.
  • Buzdolabında dinlendirilen pastanın üstü istenen şekilde süslenir.

15 Kasım 2013 Cuma

FRAMBUAZLI CUPCAKE

Cupcake tarifi
Frambuazlı cupcake  nasıl yapılır
Kremalı cupcake tarifi
     Cupcakeleri servis kolaylığından ve o mini mini pasta görüntüleri gözüme hoş geldiğinden çok seviyorum. Benim gibi pek çok kişi de aynı fikirde olmalı ki, özellikle yurt dışında üzerinde cupcake resmi bulunan ürünler fenomen halinde :) Son yıllarda düğünlerde, kalabalık organizasyonlarda bile cupcakeler tercih edildiğinden ben de akraba günümüz için, frambuazlı cupcake yaptım. Bu ölçülerle on, on iki adet kadar cupcake çıkıyor siz daha fazla sayıda yapmak isterseniz ölçüyü aynı oranda arttırabilirsiniz. Cupcakelerin içini biraz oyarak frambuaz ve krem şanti doldurdum ama isterseniz bu aşamayı atlayarak sadece üzerine krema sıkarak da ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
İç krema malzemesi:
  • 1 poşet Dr.Oetker orman meyveli krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 su bardağı frambuaz
Üst krema malzemesi:
  • 200 gram frambuaz aromalı çikolata 
  • 200 ml süt kreması 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı frambuaz 
  • 2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Frambuaz aromalı çikolata küçük parçalara ayrılarak, benmari usulü eritilir.
  • Süt kreması ve tereyağ da eklenerek karıştırılır.
  • Biraz soğuyunca buzdolabına konulup, bir iki saat bekletilir.
  • Başka bir kap da soğuk süt ile orman meyveli krem şanti çırpılıp, buzdolabına konulur.
  • İstenirse içine frambuaz eklenebilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır.
  • Kağıt veya silikon cupcake kalıplarına üstlerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde hamur doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Kürdanla piştiği kontrol edilerek fırından çıkartılır.
  • Soğuduktan sonra konik bir şekilde bıçakla içi çıkartılır, koninin ucu kesilip üst kısmı kapak olarak bırakılır.
  • Hazırladığımız krem şanti içine doldurulup, kapak kısmı üzerine kapatılır.
  • Hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra, buzdolabında koyulaşan frambuaz aromalı krema sıkma torbası ile cupcakelerin üzerine sıkılır.
  • Hindistan cevizi serpilip, en üste birer adet frambuaz konularak servis edilir.

12 Kasım 2013 Salı

ÇAM MANTARI KÖFTESİ

Mantar köftesi tarifi
Mantar köftesi nasıl yapılır
     Mantarların besleyici değeri yüksek, kalori değeri ise çok düşük olduğundan, diyet yapanlar ve vegan beslenenler için mantar kullanılarak alternatif menüler yaratılabilir.Özellikle bu mevsimde çoğalan yabani mantarlardan köfteler, çorbalarmakarnalarınız için mantarlı soslar yapabilirsiniz. Mantarın cinsine göre, içinde barındırdığı su oranı değiştiğinden, köfte yaparken şekil verecek kıvama getirmek için, bayat ekmek ölçüsünü arttırabilir veya galeta unu ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çam mantarı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 2-3 dilim bayat ekmek
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber 
  • Yarım demet maydanoz 
Yapılışı:
  • Mantarlar yıkanıp, temizlenir.
  • Kuru soğan, mantarlar ve bayat ekmek mutfak robotunda parçalanır.
  • Sarımsaklar çok az tuz ile havanda dövülür.
  • Maydanozlar ince ince kıyılır.
  • Geniş bir kabın içine alınan karışıma maydanoz, sarımsak, baharatlar ve tuzu eklenir.
  • Köfte şekli verilecek kıvamı alması için çok az un eklenebilir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, kızgın yağa atılarak veya teflon tavada iki taraflı kızartılır.

11 Kasım 2013 Pazartesi

MİDYE BÖREK

Midye börek tarifi
Midye börek nasıl yapılır
Yufkadan midye börek nasıl yapılır
     Midye böreğini bir kaç defa yapmış olmama rağmen, bazen fotoğrafları istediğim gibi olmadığından bazen de fotoğraf çekmeye kalmadan börekler tükendiğinden yayınlayamamıştım. Halen yapmayan kaldıysa, yapmak isteyenler için, bu çıtır çıtır böreği artık paylaşayım diye düşündüm.Ben vegan beslenenler için biraz değiştirerek hazırladığımdan, malzemeler arasında hayvansal hiç bir ürün bulunmuyor.Vegan değil iseniz, iç malzemesini tercihinize göre değiştirebilir, üzerine de yumurta sarısını biraz sulandırarak sürebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 5-6 adet patates 
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam
                                              
Yapılışı:
  • Patatesler soyulup, çok minik küpler halinde doğranır.
  • Kuru soğan incecik doğranır.
  • Zeytinyağında soğanlar ve patatesler arada karıştırılarak, kavrulur.
  • İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, tuz, pul biber ve karabiber eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yufkalar dörde bölünür.
  • Her yufkaya zeytinyağlı su karışımı fırça ile sürülür.
  • Yufka ortasından sivri ucuna doğru parmağımızla ittirilerek toplanır.
  • İki uç kısmında ki parçalar aşağı doğru çekilip, birleştirilir.
  • Hazırlanan iç malzemesi ortaya konulur.
  • Yufka çevrilerek sarılıp midye şekli verilir.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine zeytinyağlı su karışımı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

7 Kasım 2013 Perşembe

GÜLE GÜLE OTURUN KURABİYESİ

Güle güle oturun kurabiyesi tarifi
Şeker hamurundan kurabiye tarifi
Şeker hamurundan kurabiye nasıl yapılır
     Kuzenimiz Figen ve eşi, uzun yıllar süren çalışma hayatlarını sonlandırınca, büyük şehirlerde yaşayan pek çok tanıdığımın  da ortak hayali olan Ege'de denize yakın bir ev alarak emeklilik hayatlarına başladılar. Büyükşehir'den tam anlamıyla kopamasalar da bu ev, bu yaz hem onlar, hem de kedileri için, yeni bir hayata başlangıç ve güzel bir tatil fırsatı oldu sanıyorum.Bu kurabiyeyi de, bahçesinde limon ağacı ve güller arasında, nerede ise bir malikane büyüklüğünde ki bu eve ''güle güle oturun ziyareti '' için giderken yaptım.Ev sahiplerinin hayatında kediler çok önemli bir yer tuttuğundan, evin kedileri yanında yaz boyunca sitenin bütün kedileri de evin sahipleri arasına katılmış oldu.Kedi sayısı her geçen gün biraz daha çoğalınca, kurabiyede malikane sahiplerinin sadece kadrolu kedilerine yer verebildim :) 
     Emeklilik hayatınız mutlulukla, sağlıkla geçsin.Kedileriniz ve siz evinizde iyi günlerde oturun.

6 Kasım 2013 Çarşamba

YALANCI ENGİNARLI PİLAV

Yalancı enginarlı pilav tarifi
Yalancı enginarlı pilav nasıl yapılır
Sakız kabaklı pilav tarifi
     Enginar mevsimi yaklaşmaktayken, enginarlı pilavı özleyenlerin beğenerek yiyeceklerini düşündüğüm bu tarifi, Lezzetli Somunlar sitesinden aldım. Enginar yerine sakız kabağı kullanıldığından, ben yalancı enginarlı pilav dedim. Adı yalancı ama tadı gerçeğine çok yakın olan bu pilavda kullandığım sakız kabakları o kadar tazeydi ki, içinde hiç çekirdek yoktu.Sizin aldığınız kabakların çekirdekli kısımları varsa çekirdekli kısıma kadar şerit şerit sebze soyucusu ile soyarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet küçük sakız kabağı 
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 7-8 sap taze yeşil soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Pirinçler kaynar su ile ıslatılıp, bekletilir.
  • İki limonun suyunu geniş bir kabın içine sıkılır.
  • Kabaklar sebze soyucusu ile şerit şerit incecik soyulur.
  • Kabak şeritleri üst üste konulup, bir iki parmak kalınlığında kesilir.
  • Limon suyunun içine atılıp karıştırılarak bekletilir.
  • Geniş bir karnıyarık tenceresinde önce yemeklik doğradığınız kuru soğanlar sonra da yeşil taze soğanlar sotelenir.
  • Limon suyuyla birlikte kabaklar da eklenip, hepsi birlikte biraz kavrulur.
  • Gerektikçe çok az sıcak su eklenerek kabaklar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Suyu süzülen pirinç, kıyılmış dereotu ve tuzu da eklenir iyice karıştırılır.
  • 1,5 su bardağı sıcak su eklenerek, pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine dereotu eklenip, sıcak veya soğuk servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...